Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Et af de mest bizarre retsforløb i moderne engelsk historie er nu slut, og vi venter kun på kendelsen. Prisen for al besværet er astronomisk

Wagatha Christie-sagen mellem fodboldspilleren Wayne Rooneys kone, Coleen, og fodboldspilleren Jamie Vardys kone, Rebekah, har i den grad optaget sindene og tabloidpressen i Storbritannien.

Ifølge avisen The Mirror har parterne brugt op mod 3 millioner pund (cirka 27 millioner kroner) på ærekrænkelsessagen, der i folkemunde er blevet døbt Wagatha Christie-sagen, fordi den involverer en fælde, som kunne have været udtænkt af krimiforfatteren selv.

W’et foran Agatha skyldes begrebet WAGs. Det står for ‘Wifes And Girlfriends’, og dækker den store interesse hos de tabloide medier for, hvad de stenrige fodboldkoner går og laver i hverdagen – og ikke mindst deres interne intriger.

B.T.s internationale korrespondent, Jakob Illeborg, analyserer Serbiens gaskontrakt med Rusland.
B.T.s internationale korrespondent, Jakob Illeborg, analyserer Serbiens gaskontrakt med Rusland.
Vis mere

Kort fortalt så handler Wagatha Christie-sagen om, at Coleen Rooney igennem længere tid mistænkte en bekendt fra sin egen private Instagram-vennegruppe for at lække personlige historier til avisen The Sun. Hun påbegyndte sit eget detektivarbejde og snævrede de mistænkte ned til en konto.

For at sikre sig at det faktisk var denne konto, der lækkede historierne, lagde hun nogle bevidst forkerte oplysninger ud på sin Instagram, som kun kunne ses af netop denne person. Også denne information fandt vej til The Sun, og derfor kunne Wagatha Christie, alias Coleen Rooney, i 2019 triumferende annoncere, at hun havde løst mysteriet.

»Det har været hårdt at holde denne information for mig selv, især mens de falske historier blev lækket til pressen, men jeg blev nødt til det for at være sikker på, hvem der står bag. Nu ved jeg det, det er …. Rebekah Vardy,« skrev Coleen Rooney på Twitter i 2019.

Sagen nærmest eksploderede i tabloidmedierne, og det tog ikke, lang tid før Rebekah Vardy svarede igen offentligt. På Twitter skrev hun et brev til Coleen Rooney, hvor hun beklagede, at veninden ikke var kommet direkte til hende med sin mistanke. Rebekah Vardy ville nemlig have kunnet forklare, at hun måske er blevet hacket. Det var altså ikke hende, men en, der har haft adgang til hendes konto, som har lækket til The Sun, lod hun forstå.

Medieopmærksomheden har været enorm i forbindelse med retssagen, og det har omkostningerne også. Små 30 millioner kroner skulle de to par allerede have brugt, ifølge britisk presse
Medieopmærksomheden har været enorm i forbindelse med retssagen, og det har omkostningerne også. Små 30 millioner kroner skulle de to par allerede have brugt, ifølge britisk presse Foto: NEIL HALL
Vis mere

»Jeg væmmes over, at jeg overhovedet skal bruge tid på at benægte dette. Du skulle have ringet til mig første gang, du opdagede dette,« skrev Rebekah Vardy, efterfulgt af en emoji med et knust hjerte.

Venskabet var i den grad slut, og efterfølgende anlagde Rebekah Vardy en bagvaskelses og ærekrænkelsessag mod Coleen Rooney. Det er den, der nu har udspillet sig i højesteret, og heller ikke her har underholdningsværdien svigtet.

Et vigtigt stykke bevismateriale er nemlig undervejs forsvundet på mystisk vis. Det drejer sig om Rebekah Vardys agents mobiltelefon, som forsvaret bad om at få udleveret, da man mente, at den indeholdt beviser, der inkriminerer Rooney.

Men agentens mobiltelefon faldt kort efter over bord på en båd mellem England og Skotland. En udvikling, som Rooneys advokat fandt lige belejlig nok.

Den britiske popsanger Peter Andre er også blevet del af diskussionen i retten. Han har været kæreste med Rebekah Vardy, og hendes udsagn om størrelsen på hans kønsdele, er blevet brugt som bevismateriale i retten.
Den britiske popsanger Peter Andre er også blevet del af diskussionen i retten. Han har været kæreste med Rebekah Vardy, og hendes udsagn om størrelsen på hans kønsdele, er blevet brugt som bevismateriale i retten. Foto: LUKE MACGREGOR
Vis mere

Forsvaret har hevet en 300 år gammel sag om en skorstensfejer ind i retssagen. Skorstensfejeren fandt en dyr diamantring og afleverede den til en guldsmed for at få den vurderet. Men en ansat hos guldsmeden stjal diamanterne i ringen, og ved den efterfølgende retssag blev det slået fast, at man måtte værdiansætte disse ukendte sten dyrest muligt, da man ikke længere kunne fastslå deres værdi.

På samme måde, argumenterede Rooneys advokat, må man antage:

»at den tabte information på mobiltelefonen, der nu ligger på bunden af Nordsøen, er af allerhøjeste vigtighed.«

Undervejs i retssagen, er der blevet brugt millioner af kroner på at diskutere betydningen af emojis og hænge hinandens snavsede undertøj ud offentligt. Beskeder på de sociale medier om størrelsen på popsangeren Peter Andres kønsdele, og påstande om, at agenten, der tabte mobiltelefonen over bord, nu er selvmordstruet, har også fyldt en del.

Hvad end retten dømmer, så er det store spørgsmål, der står tilbage, om det på nogen måde har været umagen og de mange penge værd for de implicerede? Svaret er umiddelbart et rungende nej.

Rebekah Vardys advokat sagde ved indledningen af retssagen:

»Retten vil måske spørge, hvad i alverden vi dog laver her?«

Wayne og Coleen Rooney i Højesteret. Parret siger, at de forventer at vinde retssagen
Wayne og Coleen Rooney i Højesteret. Parret siger, at de forventer at vinde retssagen Foto: DANIEL LEAL
Vis mere

Det er ikke kun retten, der står tilbage med dette spørgsmål. Begge kvinder og deres mænd er blevet trukket gennem sølet. Intime detaljer er blevet offentliggjort, og der er i den grad blevet stillet spørgsmål ved begge kvinders karakter og moral.

En sådan sag om bagvaskelse og ærekrænkelse er kun mulig for meget rige mennesker i det britiske retssystem. Men meningsløsheden råber til himlen. De eneste, der reelt kan glæde sig, er advokaterne, der er blevet meget rigere undervejs.

Medmindre altså den gamle talemåde om, at al omtale, er bedre end ingen omtale, er selve essensen af, hvad denne besynderlige retssag i virkeligheden handler om.