En potentiel 'piratliga' i europæisk fodbold kan være under opsejling, og det møder stor kritik fra forskellige stemmer i fodboldverdenen.

Søndag stillede Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) sig forrest i kritikken sammen med de nationale forbund i Spanien, England og Italien samt ligaorganisationerne i de respektive lande.

Det skete, efter at Uefa og forbundene havde erfaret, at nogle af Europas største klubber var tæt på at offentliggøre planer om en udbryderturnering.

En såkaldt European Super League, som ifølge flere medier er en principiel aftale blandt storklubber som Manchester City, Real Madrid, Barcelona og Juventus.

Foto: Denis Balibouse
Vis mere

Mindst 12 klubber fra henholdsvis Spanien, England og Italien er angiveligt med på idéen.

En idé, som flere fodboldlegender, organisationer og statsoverhoveder nu kommer med skarp kritik af.

Fanorganisationen Football Supporters Europe ser nemlig den potentielle turnering som et udtryk for grådighed.

»Den er illegitim, uansvarlig og konkurrencebegrænsende i sin konstruktion,« skriver organisationen i en pressemeddelelse og tilføjer:

»Den er drevet af grådighed, og de eneste, der drager fordel af den, er hedgefonde, oligarker og en håndfuld allerede rige klubber.«

Manchester United-legenden Gary Neville lagde da heller ikke fingre imellem, da han over for engelske Sky Sports skulle forklare sin holdning til 'piratligaen'.

»Jeg væmmes mest ved Manchester United og Liverpool. De bryder ud til en turnering, de ikke kan rykke ned fra? Det er en skændsel. Vi skal have magten væk fra ligaernes topklubber - og det inkluderer min klub,« siger han blandt andet.

Den tidligere landsholdsstjerne Gary Lineker er på linje med Neville.

Gary Neville er stor modstander af en europæisk udbryderturnering med nogle af de største klubber.
Gary Neville er stor modstander af en europæisk udbryderturnering med nogle af de største klubber.
Vis mere

'Jeg har på fornemmelsen, at den her Super League vil falde på sin urimelige og pengegriske røv,' skriver han på Twitter.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, og Frankrigs ligeså, Emmanuel Macron, er også imod en udbryderliga.

'De involverede klubber må retfærdiggøre dette over for deres fans og over for det brede fodboldfællesskab, før de går videre. Vi støtter en indgriben fra fodboldmyndighederne,' skriver Johnson på Twitter.

Macron udtrykker i den forbindelse glæde over, at sammenslutningen af franske klubber tager afstand fra en potentiel udbryderliga.

Ifølge Uefa kan klubberne blive straffet for at starte deres egen turnering. De kan ifølge forbundet derfor blive udelukket fra de nationale turneringer, og spillerne risikerer at få frataget muligheden for at repræsentere deres landshold.

Det er uvist, om og hvornår de konkrete planer for Super League præsenteres.

Efter planen skal Uefas eksekutivkomité mandag stemme om en ny struktur i Champions League, hvor antallet af hold kan blive udvidet fra 32 til 36.