Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch er rasende over FIFA's beslutning om at godkende Tjetjenien til VM i Rusland.

Liverpools stjerneangriber Mohamed Salah og det egyptiske fodboldlandshold har valgt at bosætte sig i Tjetjeniens hovedstad, Groznyj, under sommerens VM-slutrunde. Det har fået menneskeretsorganisationen Human Rights Watch til at rase over det internationale fodboldforbund, FIFA, som har godkendt den russiske republik som en af 67 byer.

»FIFA’s beslutning om at bruge Groznyj som base til et VM-hold er fuldstændig chokerende og uhyrlig. FIFA burde omstøde deres afgørelse og flytte træningslejren til en anden by,« siger Jane Buchanan, vicedirektør hos Human Rights Watch, til nyhedsbureauet The Associated Press.

Tjetjenien og republikkens leder, Ramzan Kadyrov, trak store overskrifter sidste år. Den russiske avis Novaya Gazeta skrev på baggrund af anonyme kilder, at flere end 100 tjetjenske mænd, homoseksuelle eller mistænkt for homoseksualitet, var blevet mishandlet. Desuden skulle tre personer angiveligt være blevet dræbt.

Beskyldningerne blev dog dengang pure afvist af de tjetjenske myndigheder. Man beskrev det som 'løgne og misinformation, eftersom der ikke fandtes homoseksuelle i Tjetjenien.'

»Du kan ikke tilbageholde og retsforfølge mennesker, som ganske enkelt ikke eksisterer i republikken. Hvis disse mennesker fandtes i Tjetjenien, vil myndighederne ikke behøve at gøre noget, fordi deres familie ville sende dem et sted hen, hvorfra de ikke kunne vende tilbage,« sagde en talsmand for Tjetjeniens leder, Ramzan Kadyrov, til det russiske nyhedsbureau Interfax.

 

FIFA understreger, at der ikke er plads til forskelsbehandling af enhver form, herunder diskrimination på grund af seksuel orientering. Forbundet forsvarer beslutningen om at godkende Tjetjenien, men vil holde øje med situationen i de kommende måneder.

»Vi har på nuværende tidspunkt ingen grund til at tro, at Egyptens valg af base i Groznyj vil føre til menneskerettighedskrænkelser,« siger en talsmand for FIFA til The Associated Press.

Humans Rights Watch står ikke alene med kritikken af FIFA. The FARE Network, en paraplyorganisation, som arbejder mod diskrimination i fodbold, er enig.

»FIFA’s afgørelse vil kun legitimere det fuldstændig voldelige Kadyrov-regime. Det er en fuldstændig skændsel, at FIFA vil være forbundet med Kadyrov.«

Egypten og resten af slutrundens 31 hold kommer ikke til at spille turneringskampe i Groznyj. Byen kan kun blive valgt som base for træningslejren.

VM i Rusland begynder den 14. juni.

Andre læser også