Det er ikke vanskeligt at komme galt af sted.

Det må det tyske fodboldforbund og det tyske kvindelandshold nu sande i en både prekær og trist sag.

Tyskerne er kommet i strid modvind i nabolandet Schweiz efter en kampagne på Instagram. Her lagde DFB et sort-hvidt billede op af kvindelandsholdet med teksten 'Ikke set siden 29. juni – del venligst'. Billedet er taget 29. juni, hvor Tyskland røg ud af VM til Sverige.

Billedet skulle illustrere den slags plakater, der bruges i forbindelse med eftersøgninger af savnede personer, og var ment som en teaser for, at kvindernes Bundesliga – og dermed landsholdsspillerne – snart er tilbage. Men tyskerne havde øjensynligt ikke tænkt sig ordentligt om.

Foto: GEOFF ROBINS
Vis mere

Den 29. juni er nemlig samme dato, som den schweiziske landsholdsspiller Florijana Ismaili forsvandt i Comosøen i Italien. Få dage senere blev 24-årige Ismaili fundet druknet på 200 meters dybde.

Det sammenfald har fået afdøde Ismailis venner og landsholdskolleger til at rase mod Tyskland og DFB. Ét er datoen. Noget andet er, at kampagnen er udformet som en efterlysning.

»Kære DFB, hvad tænker I på? Uanset datoen er kampagnen tvivlsom, men at I vælger lige præcis den 29. juni 2019. Jeg kunne kaste op. Jeg troede, kvindefodbolden holdt sammen,« skriver Arsenals schweiziske landsholdsspiller, Lia Wälti, ifølge Aftonbladet på de sociale medier.

Hun bakkes op af flere holdkammerater.

»Det der viser ingen respekt for savnede personer,« skriver Chelsea-angriberen Ramona Bachmann på Instagram.

»Det er modbydeligt, helt forkert og absurd,« supplerer forsvarsspilleren Rachel Rinast.

Shitstormen fik hurtigt det tyske fodboldforbund til at reagere. Billedet blev fjernet, og en undskyldning blev publiceret på Twitter.

»Vores awarenesskampagne omkring kvindernes Bundesliga henviser naturligvis kun til vores sidste VM-kamp 29. juni mod Sverige. Det var ikke vores mål at såre nogens følelser eller være ufølsomme eller respektløse. Er det sket, er vi kede af det,« skrev DFB fredag eftermiddag.

Det schweiziske kvindelandshold trænes af danske Nils Nielsen, der kort efter drukneulykken fortalte om sin sorg i forbindelse med Florijana Ismailis død.