»Hans attitude er skandaløs.«

Sådan indleder den tidligere PSG-spiller og nuværende radiostjerne Jérôme Rothen, da han skal omtale Idrissa Gueye, der er havnet i et kæmpemæssigt stormvejr, der har chokeret den franske fodboldverden.

PSG-stjernen Gueye nægtede at spille lørdagens kamp mod Montpellier. Begrundelsen? At holdet spillede med regnbuefarvede numre for at støtte op om kampen mod homofobi.

Og nu har sagen udviklet sig til en giftig, hårdtslående og betændt debat i Europa, da spilleren hverken var skadet eller syg – men meldte fra af årsager knyttet til, at han er troende muslim.

Sådan så trøjerne ud, da PSG mødte Montpellier i lørdags. Det var de farvede numre, der gjorde, at Idrissa Gueye nægtede at spille kampen.
Sådan så trøjerne ud, da PSG mødte Montpellier i lørdags. Det var de farvede numre, der gjorde, at Idrissa Gueye nægtede at spille kampen. Foto: PASCAL GUYOT
Vis mere

»Det kan da sagtens være, at der er en homoseksuel spiller i PSG. Hvad gør Gueye, den dag han spiller med en, som springer ud? Lader han være med at spille bolden til ham? Går han så ikke i bad, når han er der? Hvor er det, vi er på vej hen?« spørger Jérôme Rothen i sit eget radioprogram, Rothen s'enflamme, på RMC.

Rothen sender også en ordentlig stikpille mod PSG, som han mener giver spilleren lov til for meget.

»Den klub er en gulvmoppe. Hvor er præsidenten og sportsdirektøren, der skal vise nogle 'cojones' og sige, at det her ikke kan være rigtigt?«

Kampagnen mod homofobi, som blev gennemført af samtlige klubber i den bedste franske række, fandt også sted sidste år.

Dengang løj klubben og forklarede, at Idrissa Gueye var ramt af en mave-tarm-infektion og derfor ikke kunne deltage i kampen den dag, der skulle spilles med regnbuefarvede tal.

I år var situationen dog en helt anden.

Her varslede cheftræner Mauricio Pochettino, at 'personlige årsager' stod bag den manglende udtagelse. Han understregede også, at spilleren hverken var syg eller skadet.

Den 32-årige midtbaneslider har endnu ikke udtalt sig om sagen. Det har hans omgangskreds heller ikke, men det forlyder, at man er uforstående over for det enorme postyr, episoden har skabt.

»Idrissa Gueye var ikke med i truppen af individuelle og personlige årsager,« har PSG forklaret sidenhen.

»Beslutningen er hans. PSG har altid bekæmpet alle former for diskrimination og gjorde det igen i weekenden,« skriver man med henvisning til, at resten af klubbens spillere stillede op.

Klubben har dog meldt ud, at man tager en samtale med ham, der i daglig tale kaldes 'Gana.'

Det omsiggribende kaos stikker nu også længere end bare til sportens verden.

Den tidligere præsidentkandidat for Les Républicains (LR), Valérie Pécresse, har eksempelvis kritiseret Gueye i hårde vendinger.

»Spillere, som er ansat af en fodboldklub, og især i PSG, er rollemodeller for vores unge. De har en pligt til at være eksemplariske. At Idrissa Gana Gueye nægter at involvere sig i kampen mod homofobi skal ende med en sanktion,« skriver hende, der nu er præsident for Ile-de-France-regionen, på Twitter.

Idrissa Gueye (th., ses her med Neymar og Kylian Mbappé) kom til PSG i sommeren 2019.
Idrissa Gueye (th., ses her med Neymar og Kylian Mbappé) kom til PSG i sommeren 2019. Foto: FRANCK FIFE
Vis mere

Også sportsminister Roxana Maracineanu har udtalt, at hun er imod Gueyes beslutning.

Akkurat som Jérôme Rothen, som drager en parallel til UEFAs jævnlige kamp mod racisme, som ofte bliver markeret ved kampe i verdens største klubturnering Champions League.

»Skulle det så betyde, at visse spillere skulle nægte at spille en Champions League-kamp, fordi de ikke vil associeres med det budskab? Det har vi jo aldrig set,« fastslår Rothen.

Hans kollega Daniel Riolo, som er lederskribent, meningsdanner og radioprofil hos RMC, erkender også, at han helst havde været sagen foruden.

»Ærligt, så har han virkelig skuffet mig her, selvom jeg var meget vild med ham som fodboldspiller,« siger Daniel Riolo i mandagsudgaven af fodboldprogrammet L'After Foot.

Sagen har affødt adskillige reaktioner fra forskellige organisationer, der går imod homofobi og promoverer LGBT-rettigheder.

Pudsigt nok kolliderer skandalen med, at den kun 17-årige Blackpool-spiller, Jake Daniels, åbent erklærede sin homoseksualitet mandag.

Han er den første mandlige professionelle engelske fodboldspiller til at springe ud siden Justin Fashanu for 32 år siden.