Flere penge, tak.

Danmarks herrelandshold klarer sig trods vores lands mindre størrelse formidabelt på den store scene, men hvis vi skal blive ved med at få oplevelser i nærheden af dem som i sommer med EM-semifinalen, er der nødt til at blive investeret mere end nu.

Den erkendelse er fodbolddirektør i DBU, Peter Møller, nået, og derfor har han indgivet et ønske om et stort millionbeløb til bestyrelsen i forhold til budgettet for 2022.

»Det ligger meget højt på vores ønskeliste, at vi får nogle flere ressourcer,« siger Peter Møller på vegne af alle landsholdene.

»Jeg aner ikke, hvad vi bliver stillet til udsigt, men vi har spillet ind med et beløb, som vi i hvert fald godt er klar over, vi ikke får, og det er et meget, meget stort tocifret millionbeløb. Det skal så fordeles på alle vores landshold. Det er jo så det, de andre nationer har at gøre godt med, så vi skal sørge for, at vi også er stærke på den bane,« forklarer han og uddyber konkurrencen med andre nationer, som Danmark kan og skal sammenligne sig med.

»Dem, vi er oppe imod, har langt flere folk i staben og langt flere eksperter og specialister omkring deres landshold, og det er ikke, fordi vi skal have lige så mange som de andre, men vi skal i hvert fald sørge for, at der er nogle ting – specielt på data- og analysedelen – som ikke er til stede på nogle af vores landshold nu. Det er vigtigt, at vi får opprioriteret og sat det i søen. Det afhænger af, hvor mange penge vi får,« pointerer Peter Møller.

Fodbolddirektøren har med indgivelsen af ønsket om budgetforhøjelsen det lange lys på, og han understreger, at de flere penge først og fremmest skal postes ud i andre hold end herrelandsholdet, der ellers er den ubetinget største generator af indtægter i DBU.

»På herrelandsholdet er der ikke noget specifikt, for der synes jeg, at vi er meget godt med, men vi kigger på denne her performance-enhed, og hvordan vi kan lave en gruppe af folk i forhold til det fysiske og psykologiske, og hvordan vi kan optimere brugen af data og analyser på alle vores landshold.«

Peter Møller og hans team har sat barren højt, og som han selv siger nok også for højt, men han er positiv i forhold til at få flere millioner at rykke dansk fodbold med, efter herrelandsholdet især med EM-semifinalepladsen sikrede DBU over 150 millioner kroner.

»Jeg tror, at udsigterne er gode. Nu er der jo kommet nogle penge fra slutrunden, og jeg håber, at bestyrelsen også ser positivt på de her ting. Vi er jo en del af hele Fodbolddanmark, men landsholdet er der, hvor alle indtægterne kommer fra, og vi skal sørge for, at vi også kan komme med til slutrunder i 2030 og 2032, men jeg føler egentlig også, at de er meget lydhøre over for os, så jeg glæder mig til at se i starten af de nye år, når det er besluttet,« forklarer Peter Møller.

Og mens han i de kommende uger venter på det for dansk fodbolds fremtid vigtige svar, pågår der et arbejde i at finde ud af, hvem Danmarks næste modstandere skal være i landsholdsterminen til marts.

Samtidig er øjnene nu rettet mod VM om et års tid, og der skal til at komme styr på alt det praktiske i Qatar.

»Vi tager derned i december og kigger på hoteller og snakker med folk i Qatar omkring de muligheder, der er. Vi har fået stillet nogle hoteller til rådighed, som vi skal kigge på, men der er endnu ikke skrevet under på noget,« påpeger Møller om den kommende udflugt, som hverken han eller landstræner Kasper Hjulmand efter planen skal med på, inden det her år skal lukkes ned.

Et år, der for Peter Møller har været over al forventning og budt på en masse store landsholdsoplevelser med EM-succesen og en næsten fejlfri VM-kvalifikation.

Fodbolddirektøren fremhæver danskernes begejstring for at tage landsholdet til sig.

»Det har været et fantastisk år, der har været langt over vores forventninger. Spillemæssigt har det været rigtig, rigtig stærkt med meget flotte resultater og også en god slutrunde,« siger han og fortsætter:

»Fremfor alt havde vi også en målsætning om, at vi gerne ville samle hele Danmark, og det er jo lykkedes på allerflotteste vis, så jeg synes, at der er blevet arbejdet rigtig godt fra både trænere, spillere og stab. Jeg er sgu stolt over det, drengene har præsteret.«

»Over en bred kam har det været mega succesfuldt. Vi får en start på EM (Eriksens kollaps, red), som vi ikke lige havde troet, vi skulle få, men det gjorde også bare, at vi både følelsesmæssigt og spillemæssigt hele vejen igennem ligger på et rigtig, rigtig højt niveau og får hele landet med på en eller anden måde. Vi får også kvalificeret os til VM-slutrunden med ni sejre i ni kampe og så med et nederlag til sidst. Det er også vildt godt gået,« understreger Peter Møller.

Han har som fodbolddirektør i tre år stået i spidsen for den nye retning, der har skudt landsholdet tilbage i danskernes hjerter, og han roser landstræner Kasper Hjulmand for at gå foran i sin åbenhed – lige meget om det har været for at tale om de gode resultater eller de svære øjeblikke, da Eriksen kollapsede, eller vennen og målmandstræner Lars Høgh desværre oplevede et stort tilbageslag i dødskampen mod kræften.

»Det betyder rigtig meget, at Kasper Hjulmand har den måde at kommunikere på. Du har en stærk træner og leder, som ikke er bange for at vise sine følelser, og han lægger vægt på, at spillerne husker, hvem de er,« bemærker Møller og fortsætter:

»Vi er allesammen forskellige, men vi er her for det samme, og vi optræder som et hold. Der er ingen, der sætter sig ud over holdet, men man kan godt hver især få lov at være den, man er. Der er ingen tvivl om, at specielt oplevelsen med Christian gav os sænkede parader, og vi var ligesom nødt til bare at være os selv efterfølgende med de følelser, man havde. Det var meget individuelt, hvordan man oplevede situationen og med de ting, man havde med hjemmefra i bagagen,« pointerer Peter Møller, som fortsætter:

»Der er ingen tvivl om, at de episoder, vi har været igennem, også har været med til at give folk muligheden for at vise, hvem de var, og hvad de stod for. Der er respekt for, hvem man er, om man så kan lide at sige lidt sjove ting, eller man er lidt introvert.«

»Det er den måde, vi skal vinde på i Danmark, vi har ikke de samme verdensklassespillere som nogle af de andre lande, men vi har et stærkt hold, og det er en vigtig faktor for os, at vi også har det fremadrettet.«

Dét og så en bunke millioner af kroner, som skal udvikle dansk fodbold. Svaret får Peter Møller snart.

Andre læser også