Journalistforbundet fraråder journalister at rejse til Qatar. Landet skal dækkes kritisk, mener Play the Game

Det er for usikkert for danske journalister at rejse til Qatar, som situationen er lige nu, mener Dansk Journalistforbund (DJ), der fraråder journalister at rejse til landet.

Jens Sejer Andersen, der er international chef i Play The Game, som er en organisation, der arbejder for at fremme ytringsfrihed og gennemsigtighed i sportens verden, mener derimod, at journalister skal til Qatar for at dække forholdene i landet kritisk.

- Myndighederne i Qatar ved godt, at det ikke fremmer deres sag at skade udenlandske journalister, siger han.

Meldingen fra journalistforbundet kom efter, at to norske journalister blev anholdt og tilbageholdt i 32 timer i Qatar, der ellers kort forinden havde meldt ud, at journalister kunne arbejde frit i landet.

Jens Sejer Andersen fremhæver, at det er journalisters fornemmeste opgave at sætte fokus på problemer i et land som Qatar, hvor mange tusinde arbejdere ifølge Amnesty International har mistet livet siden 2010. Her blev landet tildelt værtskabet for VM i 2022.

- Et land som Qatar stopper jo ikke med at undertrykke mennesker, hvis vi bare ignorerer det, siger han.

Og nok er der en lille sikkerhedsrisiko for journalister, der arbejder i Qatar, men den er altså langt større i andre lande rundt om i verden, forklarer Jens Sejer Andersen.

Jimmy Bøjgaard, der er formand for Danske Sportsjournalister, forklarer, at foreningen ikke opfordre til at lade være med at tage til Qatar. Men at den deler budskabet om, at der er behov for kritik.

- Vi synes ikke, det er måden at gøre det på (at blive væk red.). Vi bakker om den frie journalistik.

- Situationen i Qatar kalder på mere fri journalistik og ikke mindre, siger han.

Ligesom DJ mener han dog, at journalister skal have et ekstra fokus på kildebeskyttelsen under dækningen af VM i Qatar.

De to norske journalister fik nemlig beslaglagt deres udstyr, som kan gemme på fortrolige oplysninger om kilder.

Det bekymrer DJ's næstformand, Allan Boye Thulstrup.

- Nu ved myndighederne i Qatar jo, hvad der ligger på journalisternes udstyr.

- Hvis de har været i kontakt med regeringskritiske kilder og har telefonnumre eller oplysninger, så er det en proces, hvor Qatar har kortsluttet hele kildebeskyttelsen, siger han til Journalisten.

Jens Sejer Andersen og Jimmy Bøjgaard deler bekymringen, men begge er samtidig enige om, at journalister allerede er vant til at håndtere lignende situationer rundt om i verden.

/ritzau/