Landsholdet kludrede i det mod Albanien og Armenien og er pisket til sejr i den svære udebanekamp mod Portugal.

Balancegangen for Morten Olsen, der tirsdag præsenterede truppen til Portugal-kampen 8. oktober og venskabskampen mod Frankrig tre dage senere, bliver at få investeret i en sejr uden at blive for sårbar over for Cristiano Ronaldo og de andre portugisiske stjerner.

»Du skal satse, men skal selvfølgelig heller ikke satse hele butikken. Du skal hele tiden prøve at spille med en vis struktur og en vis sikkerhed for, at ét point måske kan være nok. Men du skal selvfølgelig gå efter de tre point, det er der ingen tvivl om,« siger landstræneren, der anerkender, at et uafgjort resultat – omend det ville være flot – ikke kan bruges til specielt meget.

»Så er vi afhængige af andre. Så er vi afhængige af, at Albanien ikke vinder, og at holdet kun spiller uafgjort i Armenien. Det skal vi have med på bænken, så vi ved, hvordan det går i kampen i Serbien.«

Albanien, der i øjeblikket er på kvalifikationsgruppens tredjeplads, ét point efter Danmark og med én kamp i hånden, møder 8. oktober Serbien på hjemmebane, og samme dag, som Danmark møder Frankrig i den ligegyldige kamp, møder holdet på udebane Armenien.

»Jeg spekulerer på én ting, og det er at kvalificere os direkte. Playoff er et fyord, det har vi ikke brug for. Og så at vi vinder fodboldkampe. Det er det eneste,« siger Morten Olsen.

Et af de nye ansigter i truppen i forhold til kampene mod Albanien og Armenien er den garderhøje Werder Bremen-forsvarer Jannik Vestergaard, hvis landsholdsfremtid gennem flere måneder har syntes noget usikker. Udtalelser fra den 23-årige tidligere Brøndby-spiller, der har været utilfreds med manglende udtagelser af Morten Olsen, har tydet på, at han var klar til at skifte det danske landshold ud med det tyske, hvis han fik chancen.

Nu er Vestergaard så udtaget til at synge med på ’Der er et yndigt land’, men Morten Olsen afviser, at det skulle være for at ’låse’ ham til det danske landshold.

»Så ville jeg eddermame være en dårlig træner. Landsholdets fremtid er på næste torsdag,« siger han.

»Jannik er ikke taget med på grund af debatten, pres fra journalister eller pres fra andre.«

»Jeg vil ikke begrunde udtagelsen af ham, og det synes jeg heller ikke, jeg skal. Vi har udtaget ham hér, og det er selvfølgelig, fordi vi har gennemlæst vores modstandere og går ud fra, at han kan have en betydning.«

Også Danmarks vel nok bedste fodboldspiller lige nu, Christian Eriksen, er tilbage i truppen, efter en skade holdt ham ude af både Danmarks skuffende 0-0-kampe mod Albanien og Armenien samt Tottenhams kampe indtil for nylig. Og midtbanekreatøren har været savnet.

»Hvis Christian Eriksen, som har spillet alle de kampe sammen med mange af de andre, ikke er med, er det selvfølgelig en svækkelse. Det glæder mig meget, at han er tilbage i truppen. Det glæder os alle sammen. Vi ærgrede os, da vi til slut fandt ud af, at vi ikke havde vundet kampen mod uret. Både Christian og andre troede, at han ville nå at blive klar. Det er jo sjældent, han er skadet,« siger Morten Olsen.

Landsholdets vindere og tabere

Vinderne

Morten Duncan Rasmussen
Genvalgt som boksangriber, selvom også Andreas Cornelius er begyndt at score mål.

Simon Poulsen
Lukrerer på Nicolai Boilesens elendige situation i Ajax. Har selv fået spilletid i PSV og er nu på landsholdet.

Jannik Vestergaard
Blev valgt fra sidst til sin egen store frustration. Fast spilletid i Werder Bremen har nu sikret ham en plads.

Daniel Wass
Har haft svært ved at komme ind i Olsens varme, men spiller fast i La Liga og fik ros ved udtagelsen.

Daniel Wass (tv.) i aktion for Danmark mod Frankrig
Daniel Wass (tv.) i aktion for Danmark mod Frankrig Foto: Claus Bech
Vis mere

Taberne

Nicolai Boilesen
Er blevet offer for sin manglende spilletid i Ajax, der sanktionerer ham på grund af kontraktrod.

Pione Sisto
Fik chancen fra start mod Albanien, men  spillede ikke godt. Degraderet til U21-holdet.

Viktor Fischer
Har stadig ikke en fast plads i Ajax, men kommer ofte på banen og scorer tit.

Andreas Christensen
Var i A-truppen sidst, hvor han var udtaget som midtbanespiller. Denne gang kun på U21-landsholdet.