I det kommende halve år kan danske fodboldfans gå og hygge sig med tanken om, at der ligger en dansk VM-deltagelse og venter til sommer.

Men der er endnu mere at glæde sig til, når man kigger lidt længere ud i fremtiden. Den formidable 5-1-sejr i Dublin var muligvis blot startskuddet til en ny storhedstid for dansk landsholdsfodbold.

For stortalenterne står nærmest i kø på de danske ungdomslandshold. U17- og U19-landsholdet har begge meget overbevisende kvalificeret sig til UEFAs Elite Round, der er skridtet lige før EM-slutrunden. Men dansk fodbolds potentiale fremstår især tydeligt på U21-landsholdet, der er godt på vej til at kvalificere sig til den tredje EM-slutrunde i træk.

Den danske U21-landstræner, Niels Frederiksen, tillader sig derfor, at være yderst optimistisk, når han skal vurdere fremtiden for det danske A-landshold.

»Ja, det er jeg. Jeg tror, at vi på sigt kommer til at rangere højere, end vores population og diverse objektive kriterier egentlig berettiger os til. I dag ligger vi


I det kommende halve år kan danske fodboldfans gå og hygge sig med tanken om, at der ligger en dansk VM-deltagelse og venter til sommer.

Men der er endnu mere at glæde sig til, når man kigger lidt længere ud i fremtiden. Den formidable 5-1-sejr i Dublin var muligvis blot startskuddet til en ny storhedstid for dansk landsholdsfodbold.

For stortalenterne står nærmest i kø på de danske ungdomslandshold. U17- og U19-landsholdet har begge meget overbevisende kvalificeret sig til UEFAs Elite Round, der er skridtet lige før EM-slutrunden. Men dansk fodbolds potentiale fremstår især tydeligt på U21-landsholdet, der er godt på vej til at kvalificere sig til den tredje EM-slutrunde i træk.

Godt nok blev det onsdag til et 1-3-nederlag til Polen i Gdynia – det første kvalifikationsnederlag til U21-landsholdet i ni år (!) – men danskerne ligger fortsat på førstepladsen og må betragtes som klare favoritter til kvalifikationen til slutrunden i Italien i 2019.

Og trods den sjældne svipser tillader den danske U21-landstræner, Niels Frederiksen, sig at være yderst optimistisk, når han skal vurdere fremtiden for det danske A-landshold.

»Ja, det er jeg. Jeg tror, at vi på sigt kommer til at rangere højere, end vores population og diverse objektive kriterier egentlig berettiger os til. I dag ligger vi faktisk nok under det niveau, vi bør være på – selv om det er blevet lidt bedre på det seneste,« siger Niels Frederiksen og fortsætter:

»Vi kommer til at blive et stærkt hold. Dermed ikke sagt, at vi lige pludselig bliver bedre end Tyskland, Frankrig og Spanien, men forhåbentligt bliver vi så gode, at vi kan drille dem indimellem.«

Han får opbakning fra DBUs elitechef, Flemming Berg, der forudser, at landsholdet bliver en frygtindgydende størrelse om en håndfuld år.

»Jeg ser en meget, meget spændende fremtid. For det første har vi allerede mange unge spillere på A-landsholdet, og om fire-fem år vil de have meget mere erfaring. Og derudover kommer der fra U21-landsholdet nogle virkelig, virkelig spændende spillertyper, der kommer til at supplere op på landsholdet. Det er spillere med ekstreme offensive og dynamiske kvaliteter, og som har masser af fart. Vi har et begrundet håb om, at vi rammer noget helt specielt på A-landsholdet om tre-fire-fem år,« siger Flemming Berg.

Og ligesom elitechefen forventer U21-landstræneren sig på sigt meget store ting af det kuld, han arbejder med i denne kvalifikation.

»Vi har en helt vild konkurrencesituation på dette hold. Vi har så mange dygtige fodboldspillere. Spillere, der er teknisk dygtige og taktisk veluddannede. Så mange offensive spillere, der kan skabe en kamp. Individualister, der kan ting på egen hånd. Og sammenlignet med tidligere årgange har vi her flere spillere, der kan noget ekstraordinært. Jeg har ikke selv set UEFAs officielle rangliste for U21-hold, men jeg har ladet mig fortælle, at vi faktisk ligger nummer to lige nu, og det er jo næsten helt uhørt,« siger Niels Frederiksen, der ikke tøver med at kalde årgangen for den mest talentfulde i mange, mange år.

»Ja, det synes jeg, at det er. Hvis vi kigger to årgange tilbage – altså den med Pierre-Emile (Højbjerg, red.), Yussuf Poulsen og Viktor Fischer – var det et kuld, der blev skabt en hel del landsholdsspillere af. Og jeg tror, at denne årgang kan skabe mindst lige så mange landsholdsspillere. Udfordringen er faktisk, at man skal spørge sig selv, hvor ungt et A-landshold vi kan tillade os at have. Det er et sjældent og positivt problem.«

Mens Danmark har stor succes på ungdomsfronten, har A-landsholdet taget sig en lang slutrundepause. Men Niels Frederiksen tilskriver ikke de manglende slutrundedeltagelser, at landsholdene har en udfordring i forhold til at overføre succesen fra ungdoms- til seniorfodbold.

»Nej, det synes jeg ikke nødvendigvis, at vi har. De spillere, der ligesom var med til at kickstarte succes-årene på U21-landsholdet – Viktor Fischer, Jannik Vestergaard, Pione Sisto, Andreas Christensen og så videre – er jo først nu for alvor ved at finde deres vej ind på vores A-landshold. Vi har et meget ungt A-landshold, og vi må lige vente og se, hvad der sker, når den ’første U21-årgang’ for alvor slår til på A-landsholdet. Hvis man kigger på de A-landshold, som vinder noget ude i verden, er gennemsnitsalderen en del højere, end den er på vores landshold. Det er som regel hold med en gennemsnitsalder på 28-29 år, der vinder noget – og der er stadig nogle år til, at vores spillere når den alder.«

Dansk fodbold har langtfra en historik med succes på ungdomsfronten. Faktisk har de danske U-landshold haltet alvorligt efter konkurrenterne i længere perioder. Fra 1994 til 2009 lykkedes det kun én gang at få et dansk landshold med til EM – i 2006, hvor spillerne hed Daniel Agger, Nicklas Bendtner og Thomas Kahlenberg.

Men i dag er det snarere reglen end undtagelsen, at de danske ungdomslandshold er med ved de store slutrunder. Og den udvikling er der – ifølge Niels Frederiksen – flere grunde til.

»Én af dem er, at vi har fået rigtig godt styr på vores talentudvikling herhjemme. Vi har sat det i system og fået trukket en struktur ned over arbejdet med talenterne – med licenser og så videre. Og vi er væsentligt længere fremme end mange af de hold, vi møder i kvalifikationerne. En anden årsag er, at vi efterhånden har en del udenlandske spillere, der render rundt i udenlandske klubber, hvor de får lært en masse.«

»Og endeligt er der også sket det, at mange af superligaklubberne i højere grad spiller med nogle af deres unge spillere. For nogle år siden, da Keld Bordinggaard var U21-landstræner, spillede en del af spillerne nærmest Danmarksserie-fodbold hver weekend. Det gør de trods alt ikke længere. I dag er mange af vores U21-landsholdsspillerne mere eller mindre faste på deres superligahold – og flere af dem er endda profiler.«

Ja, det er gode tider at være dansk roligan i. Sommeren byder langt om længe på rødhvid VM-deltagelse, og fremtiden tegner endnu lysere. Der må kippes med klaphatten!