Puha, Danmark! En dag før deadline blev landsholdsspillerne og DBU efter måneds tovtrækkeri enige om en ny landsholdsaftale.

Det er derfor foreløbigt slut med vikarlandshold, offentlig uenighed og deadlinefrygt. Christian Eriksen, Simon Kjær og alle de andre spiller fremover på den aftale, der blev opnået enighed om lørdag.

»Der er god grund til at fejre aftalen. Og det gælder for alle i dansk fodbold. Vi er meget tilfredse med, at vi igen har lavet en kollektiv aftale, der sikrer landsholdsspillernes rettigheder. I den kommercielle del fortsætter vi således direkte videre fra den gamle aftale og bygger stadig på de gode kollektive principper, der stammer helt tilbage til 90erne,« siger William Kvist.

De kommercielle rettigheder har været det helt store stridspunkter i de seneste måneders forhandlinger og diskussioner. Dem kunne DBU og spillerne – repræsenteret af Spillerforeningen – ikke blive enige om, inden kampene mod Slovakiet og Wales i starten af september. Men nu er der givet hånd på det omdiskuterede punkt.

Christian Eriksen og co. spiller på den nye landsholdsaftale frem til 2024.
Christian Eriksen og co. spiller på den nye landsholdsaftale frem til 2024. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

»Spillerne stiller som altid gerne op for DBU i arbejdet med sponsorerne, men bare de gør det som hold - og ikke som enkelte spillere. Så det var vigtigt at få fastslået det kollektive aspekt i de kommercielle rettigheder,« forklarer William Kvist.

»Den nye aftale bekræfter med sine kommercielle rettigheder, at Simon Kjær var i sin gode ret til at indgå aftale med NordicBet, ligesom Christian Eriksen var det med State, og ligesom alle spillere har udstyrs-aftaler. Den slags individuelle aftaler vil alle spillere også kunne indgå i fremtiden, men samtidig giver vi DBU endnu bedre muligheder for at bruge spillerne overfor sponsorerne,« fortsætter den tidligere landsholdsspiller, der de seneste to måneder har siddet med ved forhandlingsbordet.

Her har Kvist blandt andet siddet på samme side som Spillerforeningens direktør, Mads Øland, der de seneste uger har fået mange blandede ord med på vejen.

»Efter VM gik jeg med ind i forhandlerteamet, da landsholdsspillerne spurgte mig, og jeg har siddet med ved bordet i de seneste tre måneder. Det har været spændende og hårdt, og jeg må give stor ros til Mads Øland, der som vores direktør har trukket det tunge læs hele vejen fra start til slut i forhandlingerne, siden de startede for ni måneder siden. Det er klart Mads, der ved mest om de her ting - og han har en kæmpeerfaring. Som del af forhandlerteamet må jeg sige, at der generelt har været et fremragende samarbejde og en helt åben kommunikation mellem forhandlerteam, spillerrådet og landsholdsspillerne generelt,« siger Kvist.

Forhandlingerne om en ny landsholdsaftale har været i gang det meste af året, men spillerne og DBU formåede ikke at finde frem til en ny aftale, inden den gamle aftale udløb 31. juli. Da der ikke forelå hverken en fast eller en midlertidig aftale, da landsholdet den 5. september skulle møde Slovakiet, udtog DBU et vikarlandshold bestående af spillere fra 2. division, Danmarksserien og Futsal-landsholdet, mens ’de rigtige’ landsholdsspillere blev hjemme.

Dagen efter kampen mod Slovakiet indgik landsholdsspillerne og DBU en midlertidig aftale med udløb i morgen søndag. Og nu er en ny aftale endelig landet. En aftale, som mange vinder på, mener William Kvist.

»Det gør alle i dansk fodbold. Det har for mig handlet om også at forstå DBU og se sagen fra begge sider på en måde, hvor vi spillere viser ansvarlighed«

»Vi skal sikre tilliden mellem DBU og spillerne, og det arbejde skal denne aftale danne grobund for. Så snart blækket er tørt, skal begge parter have arbejdshandskerne på, for det er ikke ord, men handlinger, der skaber tillid,« siger han.

Simon Kjær, der er landsholdets anfører, har undervejs været en del af forhandlingerne om en ny landsholdsaftale.
Simon Kjær, der er landsholdets anfører, har undervejs været en del af forhandlingerne om en ny landsholdsaftale. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Bølgerne er de seneste uger gået højt i forbindelse med de skiftevis afbrudte og genoptagede forhandlinger. For hvem bar skylden? Og var spillerne i virkeligheden bare grådige? Nej, lyder svaret fra William Kvist.

»Spillerne har fortsat en præstationsbetinget aftale med DBU. Hvis de med resultater på banen eller med arbejdet for sponsorerne tjener penge for DBU, så har de fortsat en rimelig bonuspakke, og vi har aldrig gået efter nogen stor stigning, som nogle måske tror. Det handler meget mere om, at spillerne i nutidens fodboldverden har andre forpligtelser overfor eksempelvis deres klubber og personlige sponsoraftaler. Og med den nye aftale er spillernes rettigheder sikret på en måde, så det er helt klart for alle parter,« siger han.

»Landsholdet har fået de ordnede forhold, som er så nødvendige i moderne fodbold, og så kommer de til at opleve et vigtigt løft på punkter som behandlingsteamet, bedre træningsbaner og sund kost, mens landsholdet hjælper bredde og børnefodbold med at få endnu flere midler til rådighed takket være det udvidede samarbejde på det kommercielle område,« slutter Kvist.

Den nye landsholdsaftale er af seks års varighed og løber dermed til og med EM i Tyskland i 2024.