Lyt til artiklen

Mindst 125 mennesker er dræbt, og mindst 180 er kvæstet under optøjer og panik i forbindelse med en fodboldkamp i Malang på øen Java i Indonesien lørdag aften.

Det oplyser de indonesiske myndigheder søndag.

Tidligere var mindst 174 meldt dræbt. Myndighederne forklarer det nedjusterede dødstal med, at nogle kan være blevet talt med flere gange.

Indonesisk politi oplyser ifølge nyhedsbureauet dpa, at de mange mennesker døde under panik, efter at politiet havde affyret tåregas for at sprede oprørte fodboldfans på banen.

- Mange af de ofre, som blev bragt til Kanjuruhan hospital havde forskellige kvæstelser, og mange kunne ikke trække vejret, efter at et stort antal mennesker var blevet påvirket af tåregas, siger førstehjælperen Boby Prabowo.

Den lokale politichef, Nico Afinta, siger til journalister, at de fleste af ofrene blev kvalt, da der opstod panik, efter at fans havde invaderet banen.

Fansene løb angiveligt ind på banen, efter at hjemmeholdet, Arema FC, havde tabt 2-3 til ærkerivalerne fra Persebaya Surabaya lørdag aften.

Ifølge Nico Afinta var det tilhængere af Arema FC, der løb ind på banen, hvor mange faldt om, da de ikke kunne trække vejret på grund af tåregassen.

Amnesty International i Indonesien kritiserer manglende sikkerhedsforanstaltninger og kritiserer politiet for overdreven magtanvendelse.

Ifølge Nico Afinta er to politibetjente blandt de døde.

- Det udviklede sig anarkistisk. Tilhængerne begyndte at angribe betjente og ødelagde biler, siger han.

- Mange af vores venner mistede livet, fordi politiet behandlede os umenneskeligt, siger en grædende 22-årig fodboldfan, Rian Dwicahyono, som selv brækkede en arm.

Tidligt søndag var et stort antal sørgende på stadion for at lægge blomster.

Der er plads til 38.000 tilskuere på stadion, men der var solgt 42.000 billetter til kampen mellem de to klubber, som er arvefjender. Myndighederne havde på forhånd frygtet omfattende uroligheder.

Der har tidligere været en del tilfælde med uroligheder og vold ved fodboldkampe i Indonesien, som har 275 millioner indbyggere. Hooliganisme og indsættelse af store politistyrker ved visse kampe forekommer jævnligt.

Landets sportsminister, Zainudin Amali, siger søndag, at hans ministerium vil tage alle regler og sikkerhedsforskrifter op til fornyet overvejelse.

Indonesiens bedste fodboldrække, BRI Liga 1, oplyser, at ligaen har besluttet at suspendere alle kampe i en uge efter optøjerne på Kanjuruhan Stadion i Malang.

Malang, som har omkring 850.000 indbyggere, ligger i provinsen Østjava på øen Java.

/ritzau/Reuters