Andreas Cornelius er den dyreste spiller solgt fra Superligaen. Den dyreste spiller købt til Superligaen. Og selvfølgelig nu den bedst betalte

Vi skal blot tre år tilbage til begyndelsen af 2012.

Dengang de færreste vidste, hvem KB-spilleren Andreas Cornelius var. Internt i FC København kendte de til talentet og målnæsen, men man sad ikke med fornemmelsen af, at den her knægt ville brage igennem. Men det gjorde han som bekendt.

Topscorer i Superligaen i sit første seniorår. Mål på A-landsholdet. Solgt som den dyreste spiller fra Superligaen til Premier League-klubben Cardiff i sommeren 2013 for 75 mio. kr.

Hentet tilbage blot et halvt år senere, da alt gik galt, for den dyreste transfersum en Superliga-klub har betalt. Omkring de 26-28 mio. kr.

Og som man kan læse her på siderne til en førende lønpakke i Superligaen.

Ironisk er det, at det blot er en brøkdel af den lønpakke på 22 mio. kr., Cornelius havde årligt i Cardiff.

På BTs opgørelse over de bedst lønnede spillere i Superligaen er det ikke den vilde overraskelse, at de to profiler, Andreas Cornelius og Daniel Agger, topper listen med Kristian Bach Bak i baghjul som bedste eksempel på dengang, pengene sad mere end løst i FC Midtjylland.

Med Cornelius og Agger giver de store lønpakker i hvert fald god mening, vurderer sportsøkonom Kenneth Cortsen fra Aarhus Universitet.

»De er begge vigtige symbolske og spillemæssige aktører i de storkøbenhavnske topklubbers jagt på toppen af dansk fodbold. Og det er rent finansielt FC København og Brøndby, der har de største muskler at spille med. Hvad angår Cornelius, er det jo også en langsigtet investering, fordi han med sine 21 år fint kan sælges videre igen,« forklarer Kenneth Cortsen.

Daniel Aggers løn kan let forsvares med den branding, Brøndby får alene på landsholdsanføreren.

»Brøndby kan lukrere på den enorme fanbase, Agger har blandt andet på Twitter, men også på Aggers potentiale omkring storytelling og brandaktivering i kommercielt regi,« siger Kenneth Cortsen.

Superligaens lønkonger:

1) Andreas Cornelius, FCK: Årsløn: 5,7 mio. kr. Månedsløn: 475.000 kroner. Andreas Cornelius ville selv hjem fra sit mareridt i Cardiff, men den enorme lønpakke i Wales gjorde skiftet tilbage til FCK kompliceret. Den store tegnebog var ganske enkelt nødt til at trækkes frem for, at tingene kunne gå op. Cornelius fik en flot sum med hjem fra Cardiff og en større sign-on fee fra FCK. Samtidig placerede man ham på en grundløn med en fem-årig kontrakt, som kun Dame N’Doye med 6 mio. kr. årligt nogensinde har overgået.

Andreas Cornelius er med en månedsløn på 475.000,- Superligaens lønkonge.
Andreas Cornelius er med en månedsløn på 475.000,- Superligaens lønkonge. Foto: Henning Bagger
Vis mere

2) Daniel Agger, Brøndby: Årsløn: 5,1 mio. kr. Månedsløn: 425.000 kroner. Brøndby chokerede både den danske, men også den internationale fodboldverden, da man i august skrev en to-årig kontrakt med den 29-årige landsholdsanfører. En Liverpool-profil i sin bedste alder hjem til Danmark vil aldrig være billigt, uanset hvor meget Agger selv ofrede sig. Kontrakten har en masse bonusaftaler, og der er desuden Brøndby-aktier med som på et tidspunkt kan blive penge værd. Agger fik en stor sum med fra Liverpool som kompensation, en lukrativ sign-on fee fra Brøndby og en solid grundløn.

Daniel Agger er med 425.000 om måneden, Superligaens næstbedste betalte spiller.
Daniel Agger er med 425.000 om måneden, Superligaens næstbedste betalte spiller. Foto: Erik Refner
Vis mere

3) Kristian Bach Bak, FCM: Årsløn: 5,1 mio. kr. Månedsløn: 425.000 kroner.

FC Midtjylland var så desperate i 2010 for at finde en lederfigur, at de gik med på en samlet lønpakke på over 25 mio. kr. over fem år for at tage Bach Bak hjem fra Holland. Det var især en kæmpe sign-on fee, der gjorde hele pakken så dyr for midtjyderne. I den nye kontrakt, som gælder fra sommer, rasler Bak ud af Top 10 med en halvering af årslønnen.

Kristian Bak er sammen med Daniel Agger, superligaens næstbedst betalte spiller, da han ligeledes tjener 425.000 om måneden i FC Midtjylland.
Kristian Bak er sammen med Daniel Agger, superligaens næstbedst betalte spiller, da han ligeledes tjener 425.000 om måneden i FC Midtjylland. Foto: Claus Fisker
Vis mere

4) Nicolai Jørgensen, FCK: Årsløn: 5 mio. kr. Månedsløn: 416.000 kroner.

Den dygtige offensiv-spiller har været en dyr spiller for FCK, hvis man regner månedsløn ud for antal spillede kampminutter. Men i topform er Nicolai Jørgensen en afgørende spiller på et FCK-mandskab, der ikke har særlig mange af disse typer længere. I 2014 lavede man en ny tre-årig guldrandet aftale med Jørgensen. Men han er stadig blot 23 år og kan indbringe store penge på et fremtidigt salg.

Nicolai Jørgensen.
Nicolai Jørgensen. Foto: Simon Læssøe
Vis mere

5) Per Nilsson, FCK: Årsløn: 4,6 mio. kr. Månedsløn: 383.000 kroner.

Det koster at hente en etableret forsvarsprofil fra Bundesligaen til Superligaen. Ståle Solbakken gik rigtig langt for at lande svenske Per Nilsson i FC Nürnberg. Med en fri transfer på en tre-årig kontrakt var især en enorm sign-on fee et væsentligt lokkemiddel til 32-årige Nilsson. Med anførerpotentiale skulle han også placeres i toppen af lønhierarkiet.

Per Nilsson (th)
Per Nilsson (th) Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

6. Thomas Kahlenberg, Brøndby: Årsløn: 4,2 mio. kr. Månedsløn: 350.000 kroner.

Det nye Brøndby med milliardæren Jan Bech Andersen som storinvestor skulle have noget stjerneglimmer over sig. Det sikrede de sig med Thomas Kahlenberg, der var ledig på markedet og dermed gratis i transfer. Men absolut ikke på løndelen, hvor Kahlenberg fik sig et solidt engangsbeløb for at skrive under på en fire-årig kontrakt og ikke mindst en topløn.

Thomas Kahlenberg.
Thomas Kahlenberg. Foto: Simon Læssøe
Vis mere

6. Steve de Ridder, FCK: Årsløn: 4,2 mio. kr. Månedsløn: 350.000 kroner.

Han har hidtil ikke været pengene værd. Men Ståle Solbakken forelskede sig i den dynamiske belgier og brugte omkring 13 mio. kr. på at købe ham i FC Utrecht. De Ridder havde forinden spillet i Southampton og har generelt ikke været en billig herre i sine tidligere klubber. Det krævede en kæmpe sign-on fee og en løn i toppen af hierarkiet at lokke de Ridder fire år til København.

Europa League. FC København mod Torino torsdag d. 11 december 2014. FC Københavns Steve De Ridder i nærkamp med Torinos Cesare Bovo og Omar El Kaddouri
Europa League. FC København mod Torino torsdag d. 11 december 2014. FC Københavns Steve De Ridder i nærkamp med Torinos Cesare Bovo og Omar El Kaddouri Foto: Simon Læssøe
Vis mere

8. Mathias Zanka Jørgensen, FCK: Årsløn: 4 mio. kr. Månedsløn: 333.000 kroner.

På overfladen virkede det som, at Mathias Zanka Jørgensen var klar til at opgive alt for at vende hjem til FCK fra et regulært mareridt i PSV. Men man skal ikke tage fejl af, at forsvarsprofilen samtidig krævede en stor hyre for at vende retur. Parterne endte i et kompromis, men som stadig gør Zanka blandt de lønførende i FCK og Superligaen.

Mathias "Zanka" Jørgensen.
Mathias "Zanka" Jørgensen. Foto: David Leth Williams
Vis mere

9. Johan Elmander, Brøndby: Årsløn: 3,8 mio. kr. Månedsløn: 316.000 kroner.

Udgifterne til Johan Elmander hentet på en fri transfer ligger primært i en anselig sign-on fee. Hans grundløn er ikke vanvittig på grund af en kort to-årig kontrakt, danske skatteregler og andre faktorer. Så Elmander fik det helt store håndtryk, da han sagde ja til at vende tilbage til Brøndby. Han har tjent de helt store penge i både Premier League og Tyrkiet i Galatasaray.

Superliga. Brøndby IF mod Silkeborg IF søndag d. 7 december 2014 på Brøndby Stadion. Her er det Brøndbys Johan Elmander.
Superliga. Brøndby IF mod Silkeborg IF søndag d. 7 december 2014 på Brøndby Stadion. Her er det Brøndbys Johan Elmander. Foto: Simon Læssøe
Vis mere

10. Mikael Antonsson, FCK: Årsløn: 3,8 mio. kr. Månedsløn: 316.000 kroner.

Det er ikke billigt at hente en spiller i Bologna i Serie A, hvor årslønningerne er med lav skat og væsentlige større end, hvad Superligaen kan matche. Så der skulle en stor sign-on fee og en habil grundløn til at friste den svenske forsvarer til at vende retur til FCK på en to-årig kontrakt.

Mikael Antonsson.
Mikael Antonsson. Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

De tjener mest i klubberne:

FCM: Kristian Bach Bak: 5,1 mio. kr.

FCK: Andreas Cornelius: 5,7 mio. kr.

Randers FC: Christian Keller: 1,9 mio. kr.

Brøndby IF: Daniel Agger: 5,1 mio. kr.

FC Nordsjælland: Patrick Mtiliga 2,1 mio. kr.

AaB: Rasmus Würtz: 2,2 mio. kr.

Hobro: Quincy Antipas: 900.000 kr.

Esbjerg: Martin Pusic: 2,5 mio. kr.

Sønderjyske: Daniel Jensen: 1 mio. kr.

OB: Rasmus Falk: 2,2 mio. kr.

FC Vestsjælland: Michael Lumb: 2 mio. kr.

Silkeborg: Jesper Bech: 1,2 mio. kr.

Sådan udregnes lønnen:

Månedslønnen for hver enkelt spiller er nødvendigvis ikke det der reelt står på lønsedlen den sidste dag i måneden. Det er den samlede lønpakke med sign-on fee og eventuelt bonusordning for at forlænge en kontrakt. Den samlede lønpakke regnes ud på årene kontrakten løber, men oftest vælger spiller hentet i udlandet at få udbetalt over 50 procent af den samlede lønpakke som sign-on fee og beskattes af det beløb i udlandet. Alle lønninger er dog uden diverse bonusordninger for antal kampe, mål etc.

Sådan gjorde vi:

Løntallene er kommet frem via samtaler med en række ledende og markante figurer i dansk fodbold. Det drejer sig om både agenter, spillere og ledere. Ingen kan naturligvis stå til citat, da kontrakter er fortrolige, og det derfor er kriminelt at lække oplysninger ud fra diverse medarbejderaftaler i klubberne.