Astra Giurgiu er et stykke legetøj for den prøveløsladte ejer og med en selviscenesættende cheftræner i betting-karantæne. I aften er det FC Københavns modstander i Champions League-kvalifikationen

Når FC København i aften spiller sæsonens måske vigtigste kamp mod Astra Giurgiu, gør de det mod en modstander med lidt at se til. Ejeren er prøveløsladt, topscoreren er skadet og cheftræneren er i karantæne.

Og det er cheftræneren, der måske er allermest bitter over at misse aftenens første kamp i Champions League-kvalifikationens runde tre mod FC København hjemme i Giurgiu. Marius Sumudica afsoner en to måneder lang karantænedom for at oddse på fodboldkampe.

Det er ulovligt i Rumænien, og derfor må Sumudica ikke træne sine spillere, ikke sidde på bænken i aftenens kamp – og heller ikke dele fly med sine spillere, når de om en uge skal til returkamp i København. Han må faktisk overhovedet ikke tale med sine spillere.

Og det er noget, den flamboyante træner ikke bryder sig specielt meget om.

»Sæsonen begynder først for Astra, når Sumudica er på bænken. Holdet har ingen chef. Det er ligesom, hvis du gik på arbejde, men ikke chefen. Jeg stoler på min stab, men de er vokset i selskabet af en træner – en fysisk træner. Jeg mener, at den måde jeg er født på – jeg er født som en leder – kan være med til at forbedre og lede en gruppe. Det her hold har ikke tabt til nogen i forberedelserne, og jeg har slået København,« sagde Sumudica til det rumænske radioprogram Sport Total FM.

Det citat indkapsler meget godt, hvem Marius Sumudica er, fortæller den rumænske journalist Emanuel Rosu, der skriver til blandt andre World Soccer og The Guardian.

»Han er en tvivlsom karakter. Han er meget excentrisk. Han giver konstant fingeren til modstanderfans, oftest til Steaua Bukarest-fans. Og så simulerede han på et tidspunkt en skade under en kamp. Han er en meget interessant karakter,« siger Emanuel Rosu og uddyber.

»80 procent af tiden taler han om sig selv i tredjeperson. Han siger, at spillerne er stjernerne, men det mener han ikke. Han mener, at det er ham, der er. Han opfører sig, som om han er stjernen. Topscorer Denias Alibec spiller ikke mod FCK. Han er stjernen på banen. Men uden ham er Sumudica en meget vigtig person. Man må ikke tage ham for seriøst på grund af de ting, han gør uden for banen. Men på banen er han vigtig,« lyder skudsmålet om den hovedperson, der i to måneder er tvunget ud i en birolle.

Den rige oligark

Det samme var klubbens ejer, Ioan Niculae. Altså sendt ud på sidelinjen. For han fik en fængelsdom på to år for ulovligt at have sponsoreret en valgkampagne i sit politiske liv. Det så da heller ikke ud til, at han skulle have lov at se sit ’legetøj’, som Emanuel Rosu kalder det, spille Champions League-kvalifikationskamp på stadion. Men en nedsat straf betyder, at han i sidste uge blev prøveløsladt og muligvis vil være at finde på stadion i Giurgiu i aften.

»Astra er et stykke legetøj for en rig oligark – Niculae. Han kan rykke klubben rundt i landet, som han vil. Og det gjorde han også, da han fjernede Astra fra Ploiesti, fordi han ikke mente, at byen gjorde nok for klubben. Spillerne træner ikke altid i Astra, men ofte i Bukarest, så det er ikke en klub, der har en fanbase eller hører hjemme i Giurgiu.«

»Han giver indtryk af, at han gerne vil bruge penge. De har hentet gode spillere med gode navne i Rumænien. Men han holder lidt igen, fordi han har større problemer end fodbold. Fodbold er kun for sjov. Hvis ingen andre holdejere bruger penge, gider han heller ikke. De andre klubber har ingen penge, så der er ingen grund til at gøre mere. Fodbold er bare for sjov, og når det går godt, gider han ikke spilde sine penge på fodbold. Men han skal alligevel have kredit,« siger Rosu.

Og kreditten får holdejer Ioan Niculae altså for det mesterskab, som Astra Giurgiu sidste sæson vandt for første gang i klubbens noget omtumlede historie. For det er milliardærens skyld, at Astra nu skal spille Champions League-kvalifikation. Det er hans penge, hans legetøj. Og i et land som Rumænien er det rigeligt til at få et mesterhold.

»I Rumænien har vi ingen velfungerende klubber. Der er ikke god struktur. Der er få medarbejdere. Sådan er det alle vegne. Dinamo (Bukarest, red.) har måske bedre struktur. Astra kan takke omstændighederne for sin succes. Det handler ikke om strategi eller en idé og spillekoncept. Det er bare konsekvens af klubbens evne til at få det meste ud af sit potentiale,« siger Emanuel Rosu.