Der var ikke ligefrem godt nyt til de mange danske fodboldfans, da regeringen onsdag kunne afsløre planerne for den første genåbningsfase.

Her kom det nemlig frem, at der fortsat vil være tomme tribuner overalt til og med 5. april. Som minimum. Og det har ikke kun skabt ærgrelse i Fodbolddanmark, men også bekymring for, om et EM på dansk jord – med fans på lægterne – overhovedet kommer til at ske.

Men måske er der slet ikke grund til at pakke den rød-hvide klaphat alt for langt væk.

I hvert fald er der fortsat masser af optimisme i Dansk Boldspil-Union.

Der er god grund til at tro på, at sommerens EM-slutrunde bliver med mange tilskuere på lægterne.
Der er god grund til at tro på, at sommerens EM-slutrunde bliver med mange tilskuere på lægterne. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

»Jeg noterer mig, at dem, der har forstand på det her, siger, at situationen er helt anderledes til sommer, hvor det er en anden årstid, muligvis coronapas og mange danskere, der er vaccineret,« siger administrerende direktør Jakob Jensen til B.T. og fortsætter:

»Og derfor er min mavefornemmelse jo, at vi kommer til afholde et EM i København, hvor der kommer til at være mange fans på lægterne. Konkret hvor mange fans afhænger så af, hvordan smittesituationen udvikler sig, og det kan jeg ikke spå om, men jeg håber selvfølgelig ligesom alle andre, at det bliver en god udvikling.«

Onsdag kaldte DBU på flere lempelser og gjorde det klart, at man sammen med Divisionsforeningen havde håbet på opbakning til et forsøg, hvor tilskuere lyntestes før og efter kampe i Superligaen.

Det kan nemlig være et vigtigt redskab, når Jakob Jensen og den øvrige DBU-ledelse i april skal præsentere det europæiske fodboldforbund, Uefa, for, hvordan et EM på dansk jord kan afholdes forsvarligt.

Direktør i DBU Jakob Jensen har en god mavefornemmelse, når det kommer til sommerens EM-slutrunde i København.
Direktør i DBU Jakob Jensen har en god mavefornemmelse, når det kommer til sommerens EM-slutrunde i København. Foto: Ida Guldbaek Arentsen
Vis mere

Men selvom de planer nu foreløbig er skubbet med lidt mere end en måned, ser det stadig lyst ud, hvis man drømmer om ellevilde fans på tribunerne ved Danmarks tre gruppekampe og en ottendedelsfinale i Parken.

»Det er stadig inden for en fin rækkevidde, hvis der bliver åbnet op efter 5. april, og vi arbejder tæt og godt sammen med myndighederne om at forberede EM bedst muligt. Og skulle regeringen nå frem til, at vi i begyndelsen af april kan få et setup, hvor der er et eller andet antal tilskuere på plads, så er vi klar til at rykke på det,« siger Jakob Jensen.

Senest har man onsdag haft møde med Uefa og de resterende 11 værtslande, hvor man har givet en status på, hvordan corona-situationen og restriktionerne ser ud i de enkelte lande.

Og selvom der har været skriverier om, hvordan både Israel og England har tilbudt at afholde EM alene, så er det ifølge DBU fortsat den klare plan, at sommerens slutrunde skal afholdes 12 forskellige steder i Europa.

Foto: Michaela Rehle
Vis mere

Samtidig ser det ikke ud til, at Danmark er afhængig af, hvordan de andre værtsnationer klarer sig i forhold til coronasmitten, og hvor meget de derfor kan åbne op hver især.

»Det er ikke det indtryk, jeg har fået. Uefa signalerer klart, at man agter at gennemføre EM som planlagt i de 12 lande under de muligheder, der nu måtte være som følge af, hvad der gør sig gældende omkring de enkelte lande omkring corona. Vi er ikke afhængige af, hvilke beslutninger der bliver truffet i de andre lande som sådan, men det er klart, at Uefa på et tidspunkt må slå den samlede spilleplade op. Og som sagt, så er signalet derfra, at de kommer til at gennemføre EM de 12 steder, og det er alt, vi ved i øjeblikket.«

Ud over København skal der efter planen spilles i byerne London, Glasgow, Dublin, Amsterdam, München, Bilbao, Rom, Bukarest, Budapest, Baku og St. Petersborg.

EM i fodbold afvikles fra 11. juni til 11. juli.