I maj 2014 og i januar i år sendte DBU U16-landsholdet og U18-landsholdet fem dage til Qatar på træningslejr hos oliestatens sportsakademi Aspire. Og det kan blive et problem, fortæller Venstres kulturordfører.

Qatar er kendt for at bruge sport til at forbedre sit omdømme. Senest ved den forestående VM-slutrunde for håndboldherrerne. Og i 2020 afholder oliestaten også VM i fodbold. Men når Danmark pludselig bliver et brik i det spil, så ringer alarmklokkerne.

»Det er et meget, meget farligt tilbud. Noget, man bør sige nej tak til. Qatar bruger sine mange milliarder som propagandavåben. Man lader sig udnytte, og det er lige præcis, hvad Qatar vil,« siger Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen til Jyllands-Posten.

Hos DBU tager man kritikken med ophøjet ro. Formanden for det danske fodboldforbund, Jesper Møller, mener nemlig, at det er meget normalt, at værtslandet betaler for træningsture, og DBU har ikke tænkt over, at Qatar betaler. Alene enkeltværelser til delegationen på 40 mand på det tildelte hotel ville koste 95.000 til 140.000 kroner per rejse.

»Det gør vi os egentlig ikke overvejelser om. Når landshold tager af sted, er det en sportslig og faglig vurdering,« siger Jesper Møller til Jyllands-Posten.

Kritikkerne frygter, at DBUs troværdighed i fremtiden vil falde, fordi man har taget imod tjenester fra Qatar. Blandt andet hos Spillerforeningen er man skeptisk over for Qatars intentioner.

Her fortæller Mads Øland, der er direktør i Spillerforeningen, at der er tale om en meget dyr gave, og han er overbevist om, at Qatar forventer at få et venskab retur. Han mener nemlig, at det bringer DBU i taknemmelighedsgæld hos lederne i Qatar.