Der har været op- og nedture i Martin Jørgensens liv, både som fodboldspiller, men også som direktør i rejsebranchen.

»I skal ikke møde på arbejde i morgen.«

Det var beskeden, som Martin Jørgensen måtte give sine seks ansatte i De Graa Busser i sommeren 2020, da selskabet blev begæret konkurs.

Men nu er han tilbage med rejseselskabet Rejseriet.

Foto: Byrd / Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

B.T. møder ham i familiens hjem i Risskov i Aarhus. Da han åbner døren denne torsdag formiddag, er han iført en sort polo, stramme jeans og, ja, bare tæer.

Han ligner en mand, der nyder tilværelsen i hjemmet, slapper af og får cyklet en masse tur i det naturskønne område.

Men virkeligheden er en helt anden. Han får da cyklet, når han skal rense hovedet, men han har akkurat en time sat af til B.T. For Martin Jørgensen er på trods af de bare tæer en meget travl mand.

Viljen til at føre familieforetagendet De Graa Busser videre (nu Rejseriet), som fjerde generation har været stor hos Martin Jørgensen.

Foto: Byrd / Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

Faktisk har den været så stor, at han i alle de år, han har siddet som direktør i selskabet, aldrig har udbetalt løn til sig selv, og det er, på trods af at han lægger 37 timer om ugen i selskabet.

»Det er derfor, jeg laver tv, jeg har aldrig fået løn i mine selskaber, det har der ikke været grund til. Jeg kan ikke se, hvorfor jeg skulle udbetale løn til mig selv. Jeg klarer mig nok. Så vil jeg hellere ansætte en mere i Rejseriet, så jeg kan skrue ned for mine timer,« siger Martin Jørgensen.

I det nye selskab 'Rejseriet' har han kunnet genansætte tre af de seks ansatte fra De Graa Busser, og nu er der endelig ved at komme lidt gang i rejsebranchen igen.

»Vi har nogle rejser, der skal afvikles, og der er okay gang i biksen igen. Det betyder, at det er fint at være tre ansatte. De kan sagtens få løn.«

Martin Jørgensens familiefirma blev ramt af et knockout, da coronakrisen ramte. Nu er han tilbage med et nyt firma
Martin Jørgensens familiefirma blev ramt af et knockout, da coronakrisen ramte. Nu er han tilbage med et nyt firma Foto: Byrd / Sarah Christine Nørgaard
Vis mere

Men Martin Jørgensen er også en forretningsmand, og derfor så er det selvfølgelig også planen, at virksomheden skal give nogle penge på et tidspunkt.

»Der er jo også en bagtanke. Det skal give penge på et tidspunkt. Der er en mening med galskaben, og jeg skal tjene penge på et tidspunkt, ellers arbejder jeg ikke fem dage om ugen.«

Han virker ikke nervøs for, om selskabet går konkurs igen. Det var nemlig ikke medarbejderne eller hans skyld, at De Graa Busser måtte dreje nøglen om.

»Vi var ikke polstret økonomisk til at kunne overleve en pandemi, men det var ikke, fordi vi havde truffet hovedløse beslutninger eller satset stort på et eller andet mærkeligt sted. Det vi havde gang i, var udmærket, og så måtte vi ikke lade os slå ud af det. Nu er vi så tilbage med Rejseriet.«

Selvom det var en svær beslutning og en svær besked at give de seks ansatte i sommeren 2020, så var der bare ikke noget at gøre, fortæller Martin Jørgensen.

»Det var tvunget af omstændighederne sidste år. Når man går konkurs med noget, så er det, fordi man ikke kan mere. Enten kunne kunderne få deres penge tilbage, ellers kunne jeg holde mine ansatte tre-fire måneder mere. Så valgte jeg at sende pengene tilbage til mine kunder, og så lukkede jeg selskabet.«

Uanset om Rejseriet bliver en succes eller ej, så kommer familien ikke væk fra Aarhus.

»Jeg er jo vokset op på Djursland. Vores familie og venner er her. Så jeg var aldrig i tvivl om, at jeg skulle slå mig ned i Aarhus. Det er bare en overskuelig størrelse, og så er det dejligt med vind og skov. Aarhus er hjem for os.«