Lyt til artiklen

Manchester Uniteds har fyret deres danske scout Torben Aakjær for stødende kommentarer på Facebook.

Opdateret 00.26: Manchester United bekræfter over for BT og Guardian, at Torben Aakjær har brudt klubbens kodeks og er fyret med øjeblikkelig virkning

Manchester Uniteds topledelse havde onsdag krisemøde i forhold til at håndtere en personalesag, der involverer den danske topscout Torben Aakjær, som har været ansat i storklubben de seneste tre år.

I samarbejde med den engelske avis The Guardian kan BT fortælle, at Manchester United onsdag valgte at suspendere Torben Aakjær med øjeblikkelig virkning. Klubbens direktør Ed Woodward og Manchester Uniteds chefscout med ansvar for Skandinavien, Simon Wells, indledte samtidig en undersøgelse af den danske scout på grund af en række stødende kommentarer, som Aakjær har bragt på sin Facebook-profil.

Flere af disse kommentarer kan tolkes som racistiske over for både muslimer og østeuropæere, og hvis Uniteds ledelse vurderer, at det er tilfældet, så kan klubben blive tvunget til at afskedige Torben Aakjær.

BT og The Guardian er kommet i besiddelse af et dokument med en lang række Facebook-kommentarer på Torben Aakjærs profil, som tidligere har været åben.

Manchester United udbad sig dokumentationen, da The Guardian og BT henvendte sig.

Efter at have gennemlæst dokumentet svarede den engelske storklub via en talsmand for klubben:

»Klubben har modtaget dokumentationen og har øjeblikkeligt indledt en undersøgelse af sagen. Klubben har suspenderet Hr. Aakjær med øjeblikkelig virkning, indtil undersøgelsen er afsluttet. Manchester United er en beskyttet organisation og vil ikke acceptere den slags opførsel.«

Torben Aakjær har blandt andet på sin Facebook-profil skrevet, hvad der kan opfattes som stødende kommentarer om islam og muslimer. Eksemplerne går helt tilbage til 2013.

Så sent som i sidste uge skrev han blandt andet til billedet af statsminister Helle Thorning-Schmidt, der falder på en trappe i Paris;

»Nå, pyhaaa. Troede (apropos) sgu lige, at den skøre madamme var konverteret til det der hersens Islam halløj og var på vej ned på knæ for at mumle en bøn. Men hun skvattede åbenbart i en brandert. Fair nok.«

Tidligere har han også delt en artikel fra Ekstra Bladet med overskriften; DF vil smække Danmarks grænsebomme i.

Til overskriften skrev Torben Aakjær:

»Sådan! Og ekstra bemanding på alle ind og udgange, så alt det østeuropæiske skidt og lo.. kan holdes ude.«

Aakjær bekræftede onsdag over for The Guardian, at det er hans Facebook-profil, og at nogle af kommentarerne er skrevet af ham, men han afviser at have skrevet stødende eller racistiske bemærkninger. Han hævder i stedet, at hans Facebook-profil må være blevet hacket af nogen, der ikke kan lide ham eller Manchester United.

»Jeg mener, at Danmark bør lukke vores grænser. Det er der mange danskere, der gør. Men jeg ville aldrig skrive det i en så aggressiv tone. Jeg ville aldrig skrive skidt eller lort om andre mennesker. Jeg har aldrig skrevet noget racistisk, og det lyder ikke som mig. Jeg er slet ikke racist, og jeg er chokeret. Når jeg hører dette, sender det et forkert billede af, hvem jeg er,« siger Torben Aakjær til The Guardian.

Torben Aakjær var ansat i Hamburger SV, før han i 2011 blev ansat i Manchester United med fokus på at hente spillere til klubbens akademi.

Efter The Guardian kontaktede Torben Aakjær, blev samtlige indlæg, som kunne tolkes stødende, slettet. Sent onsdag aften skrev Aakjær på sin Facebook-profil, at han var blevet hacket. Kort efter lukkede han profilen.

BT er i besiddelse af en samtale på Aakjærs Facebook-side efter terroristangrebet på avisen Charlie Hebdo.

En person skriver, at han håber, at Frankrig smider resten af alt det lort, de har i landet, ud. Hertil svarer Torben Aakjær:

»Helt enig. Og lad os samtidig håbe, at andre lande herunder kære Danmark følger effektivt efter.«

Samtalen slutter med, at Aakjær bringer et billede af seks svømmende grise med teksten »Det er tid til at indsætte vores hemmelige våben mod islamister.«

I et tidligere indlæg delte Torben Aakjær en artikel fra Ekstra Bladet, der handlede om en slagter, der var blevet fængslet, fordi han solgte svinekød til muslimer.

»Den kloge narrer den mindre kloge, he he. P.s ingen døde vel af spiseriet. Så det er vel ikke så slemt endda.«

Manchester United kan blive tvunget til afskedige Torben Aakjær, hvis de finder hans bemærkninger for stødende og racistisk betonede. Mange af spillerne i Manchester United er troende muslimer, og samtidig kan det være skadeligt for klubben at blive associeret med enhver form for racisme.

Hvad mener du om Manchester Uniteds reaktion? Husk den gode debattone!