Anders Lindegaard er tilbage på landsholdet.
Anders Lindegaard er tilbage på landsholdet. Foto: Liselotte Sabroe

Hvor mange målmænd skal der til at gøre en udramatisk målmandssituation på landsholdet interessant. Svaret er let: Én.

Det lyder som en dårlig vittighed fra da farfar var knægt, men ikke desto mindre er den sand. Sådan må det være, når hovedpersonen er en tidligere dansk Manchester United-spiller, der i nogle år frivilligt har levet sit liv væk fra rampelyset. Mere derom senere.

For først til det sportslige. Det suveræne førstevalg i det danske bur, Kasper Schmeichel, er klar til aftenens venskabskamp mod Skotland, selv om han i weekenden udgik fra træningen på grund af lårproblemer. Han burde derfor i teorien stå øverst på den holdopstilling, Åge Hareide ved 20-tiden afleverer på Hampden Park i storbyen Glasgow, men nordmanden har muligvis andre tanker.

»Så længe vi har en andenmålmand, som ikke har spillet, vil jeg gerne se ham enten nu eller i Japan (i Kirin Cup i begyndelsen af juni, red.). Hvornår det bliver, beslutter vi i morgen (tirsdag, red.),« siger landstræneren og bringer den tidligere FC Midtjylland-målmand Jonas Lössl i spil til en startplads.

Starter Lössl på bekostning af Kasper Schmechel, kan det meget vel blive eneste ændring på det hold, der forleden slog Island med 2-1 i Hareides debutkamp i Herning.

»I skal ikke forvente mange ændringer. Vi skal spille et hold sammen, og i den kontekst, er det godt, at vi optræder med nogenlunde samme spillere,« understreger landstræneren.

FBL-EURO-2016-FRIENDLY-SWE-TRAINING

Og så tilbage til den interessante målmand. Og nej, det er hverken Kasper Schmeichel eller Jonas Lössl, selv om de med et lurende engelsk mesterskab og en landsholdsdebut i nær fremtid gør deres for at bidrage til underholdningen. Anders Lindegaard er nemlig tilbage på det danske landshold.

For fem-seks år siden var fynboen både nutiden og fremtiden på det danske landshold. Han var på kontrakt i selveste Manchester United, og i hård kamp med David De Gea flirtede den tidligere OBer endda kraftigt med pladsen som førstemålmand hos den engelske gigant. Men ak nej. Med tiden blev Lindegaard degraderet til tredjevalg, og da han i sommer langt om længe forlod Old Trafford med udsigten til spilletid i West Bromwich, landede han samme sted i hierarkiet.

Alligevel er han nu igen med i rødt og hvidt. Naturligvis som… tredjemålmand.

»Jeg er fantastisk glad for og stolt af at blive udtaget. Det er længe siden. Jeg kan godt se, jeg kun har en enkelt træning, hvor jeg kan bevise, hvad jeg kan. Men jeg må give det alt, hvad jeg kan, og jeg drømmer selvfølgelig om, at det kan blive til mere, og at det ikke bare er en enkelt tilfældig opringning,« siger Anders Lindegaard, der først slap væk fra prædikatet som tredjekeeper, da han i vinter blev udlejet fra West Bromwich til Championship-klubben Preston, hvor han nu er førstevalg.

»Jeg fortryder, at jeg tog til West Bromwich. Jeg havde ikke ambitioner om at rejse derned og sidde på bænken. Jeg havde ambitioner om at spille Premier League-fodbold. Det gik mildest talt ikke sådan, så selvfølgelig fortryder jeg,« fortsætter målmanden, der om godt to uger fylder 32 år.

På fire-et-halvt år i Manchester United nåede Lindegaard at optræde 29 gange for ’De røde djævle’. De fleste ligger dog år tilbage. Blandt andet derfor står målmanden blot noteret for fem landskampe, og blandt andet derfor er Kasper Schmeichel i dag landsholdets klare førstevalg, mens Lindegaard også står bag ’opkomlinge’ som den skadede Stephan Andersen, Jonas Lössl og Brøndbys Frederik Rønnow, der har forladt den rød-hvide lejr med en skade.

Anders Lindegaard træner i Glasgow med Kasper Schmiechel (th.).

»Hvis min ambition alene havde været landsholdet, kunne jeg have truffet nogle andre beslutninger, der havde optimeret chancen for at holde fast i den plads, jeg havde på et tidspunkt. Det kan jeg sagtens se. Men jeg har ambitioner på klubniveau, og dem har jeg forsøgt at presse så meget som muligt. Jeg ville rigtig gerne have været førstemålmand i Manchester United den dag i dag, men det er noget tid siden, den mulighed gik fløjten,« lyder Anders Lindegaards forklaring.

»Jeg pressede den på klubniveau i nogle situationer, og det er jeg enormt ked af og skuffet over i forhold til min landsholdskarriere. Men jeg kan ikke gøre noget ved det. Det er ting, der ikke er gået den rigtige vej i forhold til landsholdet. Men jeg kan ikke ligge søvnløs over det, og når jeg skal falde i søvn i aften, ligger jeg ikke og er ked af, at jeg traf nogle forkerte beslutninger for et halvt, et helt, tre eller fem år siden. Så ligger jeg og er glad for, at jeg er på landsholdet igen. For det føles godt at være tilbage igen. Det føles fantastisk dejligt,« fortsætter han.

SOC/

Følelsen bliver næppe dårligere af, at Anders Lindegaard returnerer til det danske landshold under en ny landstræner. Lindegaard, der er en anderledes og mere tænksom type end mange af sine medspillere, fandt aldrig fælles fodslag med Morten Olsen. Men nu er der en ny sheriff i byen, og han kan lide målmanden, der banede vejen for sit skifte til Manchester United i den norske klub Aalesund, der har hjemme blot en spytklat fra Åge Hareides hjemegn.

»Jeg skal håndtere ham uanset hvad. Jeg ser ham ikke som et problem. Stikker han ud på den rigtige måde og tager boldene, er det okay for mig,« siger landstræneren om Lindegaard, som har en lille fordel i den norske tilknytning.

»Jeg vil se på ham. Jeg kender ham fra Norge, hvor han var en meget, meget god målmand. Siden tog han til Manchester United, og nu er han i Preston. Jeg har set ham spille dér, og han har spillet godt. Jeg kan lide ham som keepertype,« slutter Åge Hareide.

Hvem ved? Måske skal Kasper Schmeichel på sigt til at se sig lidt over skulderen.

Anders Lindegaard er tilbage.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.