KOMMENTAR

Jeg havde en sidekammerat på CBS, som hed Mia. Ud over fuldtidsstudie og deltidsjob spillede Mia basketball. Hun var topscorer for topholdet Stevnsgade. Og hele ligaen. Hun var ambitiøs, men hun var også realistisk. Sporten gav hende oplevelser, men der var hverken penge i dansk basketball eller en professionel liga i udlandet, hun kunne skifte til.

Mia Nielsen var det daværende basketlandsholds svar på det nuværende fodboldlandsholds Pernille Harder. Profiler i en kollektiv sportsgren uden den store økonomi. Situationen er væsentligt forbedret for fodboldspillerne nu, og til forskel fra Mia har Pernille og hendes kolleger sammen med deres fagforening, Spillerforeningen, indledt en kampagne for at blive yderligere økonomisk honoreret for deltagelsen på landsholdet.

I de senere mange år har deres kolleger på Herre A-landsholdet fået andel i DBUs indtægter fra landsholdet, som er fodboldforbundets eneste, væsentlige indtægtskilde. Ved slutrunderne har deres bonus tenderet ren overskudsdeling af nettoindtægterne mellem spillertruppen og DBU.

Men hvad er så benchmarken for bonus til spillerne i en sportsgren, der i det store regnskab giver et stort minus på bundlinjen?

De igangværende forhandlinger om en ny bonusaftale mellem de kvindelige landsholdsspillere og DBU kommer efter en sommer, hvor pigerne gennem deres præstationer under EM-slutrunden i Holland spillede sig ind som nye darlings i dansk topsport. Og den samme sommer, hvor en spillerhandel på herresiden for første gang rundede én milliard kroner.

Hvor uretfærdigt det kan virke for de sympatiske og ambitiøse landsholdsspillere, så er Line Røddiks placering ved siden af Lionel Messi på det fælles Barcelona-holdfoto fra oktober sidste år nok det nærmeste, de to fodboldspillere - og køn - kommer hinanden. Overskudsdeling som udgangspunktet for en bonus er illusorisk for kvindelandsholdet.

Udtagelsen til landsholdet handler heldigvis rigtig meget om ære. Jeg har arbejdet med nogle hundrede landsholdsspillere af begge køn. Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at enhver spiller var pavestolt over udtagelsen til et landshold og dermed at repræsentere sit land. Men det handler også om penge.

Men fra overskudsdeling hos herrerne tilbage til underskudsdækning hos kvinderne.

Jeg blev super-godt underholdt i sommer. Stor tak til kvindespillerne for de fede oplevelser under EM. I gjorde det fremrangende. Både på og uden for banen. I min optik fortjener I også bonus fremover.

Jeg offentliggjorde altid herrernes bonustal på DBU’s hjemmeside. Emnet var interessant for medier og befolkning, og for DBU var det væsentligt at kunne vise sine mange stakeholders, hvordan indtægterne blev fordelt.

Men når enhver bonuskrone – set isoleret ud fra et økonomisk perspektiv - er dårligt købmandsskab, bliver det tilsvarende interessant at se, hvordan abstrakte begreber som respekt, solidaritet, anerkendelse og signalværdi vil blive prissat og indgå i den økonomiske ligning for kvindelandsholdsspillernes fremtidige bonus.

Jeg håber, parterne bliver enige, inden opvarmningen starter før EM-revanchen mod Holland i Horsens på fredag.