Der er igen ramaskrig omkring Uefa, som har åbnet døren for, at russiske U17-landshold igen kan komme til at deltage i landskampe. Samtlige russiske hold har ellers været udelukket siden Ruslands invasion af Ukraine.

Denne beslutning har være hårdt kritiseret og skabt debat, og et ubesvaret spørgsmål er, hvordan DBU-formand Jesper Møller, som sidder i Uefas eksekutivkomité, har forholdt sig i den beslutning. 

Jesper Møller har været tavs, B.T. har blandt andet rakt ud til ham forgæves – igen i forbindelse med denne artikel – og DBU vil ikke oplyse, hvad Møllers holdning har været i diskussionerne bag lukkede døre i Uefas magtfulde komité.

Det får det norske medie Idrettspolitikk, som laver undersøgende og kritisk journalistik om idrætspolitik, til at lange kraftigt ud efter Jesper Møller, som kaldes for en kujon i en kommentar.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Vis mere

»Man kan undre sig over, at Møller ikke formår at formidle, hvad der er DBU's politik, eller ikke har nosser til at fortælle, hvad han har stemt for. Han er simpelthen for fej. Og det har han været i lang tid,« raser sportsjournalist Andreas Selliaas over DBU-formandens ageren i sagen.

»Han har undgået pressen i lang tid, og det ser ud, som om Møllers mål er at klamre sig til magten, og på den måde smider han al loyalitet over for sin egen forening og sine naboer over bord. Ikke kun de nordiske naboer, men også Ukraine,« lyder kritikken.

Den svenske Uefa-vicepræsident Karl-Erik Nilsson får også drøje hug af den anerkendte Idrettspolitk-skribent, som dækker fodboldpolitik tæt. Sky News har afsløret, at Nilsson stemte for, hvilket er kontrast til det svenske fodboldforbunds holdning. Det norske fodboldforbund har fordømt Uefas beslutning.

»Det store spørgsmål i dag er, hvor ideen om, at russiske ungdomshold skal deltage i EM-kvalifikationskampe, kommer fra? Og hvorfor står Møller og Nilsson ikke på mål for beslutninger fra deres egne forbund? Der er noget patetisk og fejt over den måde, Jesper Møller og Karl-Erik Nilsson agerer på som repræsentanter for deres nationale forbund og for det nordiske kollegium,« slutter Selliaas.

Foto: Lee Smith/Reuters/Ritzau Scanpix
Vis mere

Hos DBU har kommunikationschef Jakob Høyer ikke ville fortælle, hvordan Jesper Møller forholdet sig i sagen. Men han har slået fast, at ingen danske fodboldlandshold kommer til at møde Rusland, hvis deres U17-hold får lov at spille kampe igen.

»Vi kommer ikke til at se et dansk landshold stille op mod et russisk landshold – uanset alder. Det vil jeg gerne understrege. DBU's holdning er den samme, som den hele tiden har været,« sagde Jakob Høyer til Ritzau i sidste uge.

Meldingen fra Uefas eksekutivkomité i tirsdags i sidste uge lød, at man har bedt Uefas administration om at fremlægge et forslag til, hvordan de russiske U17-hold kan blive sluset ind i europæiske turneringer.

Betingelserne er blandt andet, at Rusland skal spille i neutrale farver under neutralt flag og på neutral grund.