Målmand Dominik Livakovic storspillede og blev den store helt, da Kroatien overraskende eliminerede Brasilien.

Brasilien er færdig ved VM i fodbold.

Kroatien triumferede således efter et sandt drama og spillede sig videre til semifinalerne, og igen blev målmand Dominik Livakovic den store helt.

Han leverede således en stribe store redninger i ordinær spilletid, der endte 0-0. Neymar fandt en vej forbi sprællemanden i forlænget spilletid, men angriberen Bruno Petkovic udlignede efter 116 minutter.

I straffesparkskonkurrencen reddede Livakovic et spark fra Rodrygo, og Marquinhos ramte stolpen, mens kroaterne scorede på alle deres forsøg.

Livakovic blev også helt for Kroatien i holdets ottendedelsfinale mod Japan. Her reddede Dinamo Zagreb-keeperen tre japanske forsøg, efter at den ordinære og forlængede spilletid var endt 1-1.

Kroatien møder i sin semifinale på tirsdag vinderen af kampen mellem Argentina og Holland. Den afvikles fredag fra klokken 20 dansk tid.

Kroatien lykkedes i første halvleg med at lukke godt ned for brasilianerne. Tempoet var begrænset, og det gav sig udslag i få chancer og lav intensitet - ud over en situation, hvor Brasiliens venstreback, Danilo, flirtede med et rødt kort, men slap med gult.

Brasilien kom frem til mest, men Ivan Perisics chance efter et indlæg tidligt i kampen var til gengæld et af de bedste og mest nærgående bud før pausen.

Siden strålede Real Madrids Vinicus Junior med et godt bandespil i den anden ende. Men afslutningen blev blokeret af Dejan Lovren, og det var målløst efter 45 minutter.

Kampbilledet ændrede sig straks efter genstarten. Brasilien skruede således op for blusset, og kun tre fremragende redninger af Kroatiens sidste skanse forhindrede et brasiliansk mål i anden halvlegs indledning.

Neymar stod for et af forsøgene, og efter en chanceløs periode forsøgte Paris Saint-Germain-stjernen sig igen efter 75 minutter. Men en kvik Livakovic kom ud af sit mål og reddede igen-igen sit hold.

Brasiliens landstræner, Tite, skiftede sine tre forreste folk ud med friske kræfter, men heller ikke indskifterne fandt en vej forbi Livakovic i ordinær spilletid.

Det var syvende gang af de seneste otte mulige, at Kroatien spillede uafgjort efter 90 minutter i en knockoutkamp ved VM eller EM.

I første omgang stod Kroatien i mod og skabte endda en stor chance, som midtbanespilleren Marcelo Brozovic dog sparkede over. Men i første halvlegs overtid strålede Neymar.

Efter bandespil med både Rodrygo og Lucas Paqueta stod Neymar over for Livakovic, og denne gang valgte han en dribling forbi keeperen, inden han sendte bolden over stregen.

Neymar tangerede med sin træffer den kræftsyge legende Pelé som den mest scorende for Brasilien gennem tiderne. Begge har lavet 77 mål. Pelé brugte 92 kampe, mens Neymar nåede milepælen i sin optræden nummer 124.

Det lignede dermed en bøvlet favoritsejr, men efter 116 minutter slog Kroatien til ud af det blå på en kontra takket være to indskiftere. Mislav Orsic fandt Bruno Petkovic, og med hjælp fra en kraftig afretning sikrede angriberen kroaterne endnu en duel fra pletten.

Og i den disciplin triumferede Kroatien altså igen. Det gjorde holdet også mod Japan - og både mod Danmark og Rusland, da holdet i 2018 nåede sin første VM-finale nogensinde.