Landstræner Morten Olsen og det danske landshold går ind i nogle afgørende timer inden den første playoff-kamp mod Sverige. Mange ugers forberedelser skal kulminere lørdag aften klokken 20.45, men forinden er gået minituiøs planlægning, taktiske oplæg og utallige møder. Følg med her i Morten Olsens gøren og laden ned i sidste detalje i de sidste timer inden opgøret i Stockholm.

Fredag

11.00

Morten Olsen og resten af landsholdet boarder flyet til Stockholm i Københavns Lufthavn.

Foto: Henning Bagger
Vis mere

12.30

Landsholdet lander i Stockholm, hvor de kører til Hotel Radisson nær Friends Arena. Der er typisk frokost med det samme. Morten Olsen, spillerne og resten af staben får deres nøgler, stiller baggagen og går ned og får noget mad.

13.00-17.00

Morten Olsen fortsætter sin forberedelse efter frokost. Der kan være konkrete ting, han gerne vil have sin stab til at gøre. Det noterer han her og tager med videre.

17.00

Før træningen samler Olsen assistenttrænerne på sit eget værelse, hvor de gennemgår træningsindholdet. De praktiske opgaver fordeles. Hvilke spillere deltager eventuelt ikke i træningen? Puslespillet planlægges på forhånd, så man slipper for at stå med det på stadion.

»I dagene inden kampen skulle alt gerne være faldet på plads. Hvis der ikke ligefrem er spørgsmål omkring en spiller, der skal nå at blive klar. På det tidspunkt har man jo både hjemmefra og i lejren set og hørt, hvad man skal. Og så må man tage beslutningen, og der må man ikke ryste på hånden. Der skal man sige: ’Det er sådan, vi gør, venner’,« siger Morten Olsen.

17.45

Det officielle pressemøde er på trapperne. Oftest vil de to spillere, der skal deltage i pressemødet, sammen med Morten Olsen blive kørt i privat bil til stadion før spillerbussen. Dermed forstyrrer man ikke den øvrige del af truppen. En lille køretur på ti minutter er der fra hotellet.

Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

18.00

Pressemødet på Friends Arena begynder. Olsen og to udvalgte spillere svarer på pressens spørgsmål.

»Spændingsniveauet begynder at stige. Så man skal ikke stille for mange dumme spørgsmål. Morten begynder at komme i kamp-modus, og så er der ikke ting, der skal kikse. Tingene skal spille, for så begynder han at fokusere på, at det snart skal være. Vi har alle vores forskellige måder at blive klar på, så vi ved, hvordan vi skal håndtere ham,« forklarer assistenttræner Peter Bonde om Olsen.

18.30

Den øvrige trup er ankommet, og efter pressemødet støder Morten Olsen og de to spillere så til træningen. De første 15 minutter er åbne for pressen. Herefter lukkes dørene.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

19.45

Når spillerne kommer tilbage fra træning, går de op i bad på hotellet. Derefter er der aftensmad. Der er muligvis et møde om aftenen, og der kan være individuelle møder med nogle af spillerne, hvis der er behov for det.

»Vi har snakke med de spillere, hvor vi synes, det ville være en god idé at tale dem enkeltvis. De har måske mere brug for det end andre på det tidspunkt. Det kan være taktiske ting. Det kan også være for at høre: ’Hvordan har du det egentlig?’ Det er jo mennesker, vi har med at gøre,« forklarer Olsen.

23.00

Hele trænerstaben mødes til aftenmødet klokken 23, hvor spillerne har sengetid.

»Det har vi hver aften, hvor vi lige runder dagen af. Behandlerne har været i gang med massage og behandling hele aftenen og kan melde ind, om alle er med i morgen. Så snakker vi flygtninge, statsministeren og musik. Når vi har overstået de faglige ting, runder vi dagen af som andre almindelig mennesker. Vi har jo også et andet liv. Så får man lige løftet låget,« siger Peter Bonde.

Lørdag

10.30

På dette tidspunkt er spillerne senest ude af fjerene. Mere får de ikke lov til at sove. Staben og spillerne sørger for at få spist morgenmad.

11.30

Morten Olsen forbereder taktikmødet, mens spillerne bliver samlet for at gå en tur for at komme ud og bevæge kroppen og få noget frisk luft.

12.30

Når spillerne er retur fra gåturen, har Olsen og Peter Bonde forberedt mødet og de powerpoint-slides, de har tænkt sig at vise på en storskærm i taktiklokalet. Her får spillerne bekræftet startopstillingen til kampen, som de oftest har kendt i et par dage ud fra træningerne.

13.30

Frokost.

Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

14.30

Efter frokosten er overstået, har Morten Olsen nogle timer for sig selv. Han har kampen i hovedet hele tiden. Der er mange timer, hvor der ikke sker så meget på en kampdag, fordi man venter på startfløjtet.

Mange af de andre hviler sig lidt, men det er sjældent, Morten Olsen tager en lur under en samling. Han er på hele tiden. I stedet arbejder han på detaljerne. Nørder dem.

»Jeg plejer altid på et eller andet tidspunkt at sige til mig selv, at jeg skal tage en god film og sætte mig hen og prøve at kigge på den. Og bagefter går vi i krig igen. Det tror jeg, alle mennesker har brug for på et tidspunkt. Det er ikke lykkedes mig endnu, men det gør det nok,« siger Olsen.

17.45

Massør Allan Poulsen og fysioterapeut Morten Skjoldager er taget i forvejen for at klargøre de praktiske ting. Trøjerne ligger klar i omklædningsrummet på Friends Arena. Briksen er forberedt til en omgang massage til spillerne.

Målmandstræner Lars Høgh støder også til inden Olsens ankomst. Han sørger for at printe skemaerne fra taktikmødet ud, som er blevet fremvist tidligere på dagen. Han hænger de taktiske instrukser op i omklædningsrummet, så spillerne kan blive mindet om, hvad de skal gøre på dødbolde.

18.15

Spillerne får lidt til maven på hotellet, inden de skal ind til Friends Arena. Det kan være toast, æg og en kop kaffe. Morten Olsen er oftest med. Er han ikke allerede omklædt, går han efterfølgende op på sit værelse og skifter træningsdragten ud med jakkesættet. Kampklar.

Foto: Claus Bech
Vis mere

19.00

Afgang fra hotellet. Olsen sætter sig ud i bussen med de andre og kører ud på stadion. Han har en fast plads. Han sidder på forreste række modsat chaufføren. Han sidder alene. Altid.

19.15

Spillerbussen ankommer til stadion. To spillere når ikke at nyde meget af stadion. Det er de spillere, der skal sidde over og overvære kampen på tribunen. Dem tager Olsen først fat i, når de stiger af spillerbussen.

19.30

Startopstillingen fra begge hold skal indleveres 75 minutter før kampstart. Morten Olsen venter i denne periode på at få bekræftet startopstillingen. Når den ligger fast, går han hen til skemaet med dødbolde og retter til, hvis der skal rettes noget.

Olsen hiver de spillere, der er berørt af ændringerne, hen til sig. De gennemgår de taktiske aspekter. Hvem dækker hvem?

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

20.00

Assistenttrænerne starter opvarmningen med spillerne. Lars Høgh og målmændene leder an. 10 minutter senere løber resten af truppen med ind på banen.

Morten Olsen sidder i sit trænerrum og kigger i sin sorte bog. Han nærstuderer endnu engang opstillingerne. Har han overset noget? Er der en detalje, der kan bruges mod svenskerne?

Herefter går han ud og gennemfører et interview med rettighedshaverne SBS. Han overværer resten af opvarmningen. Ofte for sig selv.

20.30

Når opvarmningen er færdig, går han med ind i omklædningsrummet. De sidste dessiner og instruktioner bliver givet. Her snakkes der ikke så meget taktik. Han motiverer spillerne inden kampstart med en peptalk. De overordnede linjer ridses op. Enkelte spillere hiver han til side, inden han samler hele truppen. De sidste ord falder. Kampråbet lyder.

Foto: Bax Lindhardt
Vis mere

20.43

Spillerne går ud på banen. Olsen indtager trænerbænken. Nationalsangen synges. Nu gælder det. Sverige – Danmark.

20.45

Kampstart