FC Københavns Davit Khocholava er som resten af verden meget påvirket af den aktuelle krigssituation i Ukraine.

Men lige præcis hos forsvarsklippen fylder konflikten mere end hos de fleste.

Da B.T. møder georgieren efter torsdagens træning, er det tydeligt, at Khocholava er dybt berørt af det, der lige nu hærger Ukraine.

For mens invasionen raser i landet, og russiske missiler flyver rundt om ørerne på befolkningen i det angrebne land, befinder FCKs forsvarsklippe sig mange tusinde kilometer derfra.

»Ukraine er mit andet hjemland. Min kone er derfra, og jeg har hus, venner og familie derovre. Blandt andet min far. Krigen medfører store tab for landet og for folket,« fortæller Davit Khocholava.

For ham handler det ikke kun om en konflikt, man følger i nyhederne.

Mens han løber rundt på træningsanlægget på Frederiksberg, er der nemlig langt vigtigere ting end fodbold, der fylder oppe i hovedet på den 29-årige FCK-spiller.

»Lige nu tænker jeg bare på, hvordan jeg kan få min familie i sikkerhed,« siger han og tilføjer:

»I dag er en af de sværeste dage, jeg nogensinde har oplevet.«

Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

Begivenhederne natten til torsdag – hvor Rusland igangsatte sin invasion i Ukraine – er blevet kaldt for »et vendepunkt i verdenshistorien« af den franske præsident, Emmanuel Macron, mens Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, spår, at »vi ser ind i en langvarig krise.«

Allerede torsdag eftermiddag var der meldinger om flere hundrede døde.

Inden Khocholava flyttede til København og blev FCK-spiller, boede han otte år i Ukraine.

Først spillede han for Chornomrets Odessa fra 2015 til 2017 og dernæst for storklubben Shakhtar Donetsk fra 2017 til 2021.

Byen Donetsk ligger i det østlige Ukraine i præcis det område, som Ruslands præsident, Vladimir Putin, forleden anerkendte som selvstændigt territorie.

Området er en af kernerne i den nuværende konflikt, og sådan har det efterhånden været længe.

»Situationen har været meget svær. I 2014 tog Rusland noget af Donetsk-regionen, og folk blev tvunget til at flygte. Folk måtte flygte fra hus og hjem, og mine tidligere holdkammerater måtte samtidig forlade deres stadion. De forlod mennesker, som også var tvunget til at leve som flygtninge i andre byer. De måtte også spille hjemmebanekampe uden fans,« fortæller Davit Khocholava.

Og det er slet ikke første gang, at FCK-spilleren oplever en situation, som minder om denne her.

Han boede nemlig ikke i Ukraine i 2014, da Rusland også invaderede Ukraine. Men Davit Khocholava havde adresse hjemme i Georgien, da landet var i krig med Rusland i 2008.

»Ukraine og Rusland har en krig, som Georgien og Rusland havde, hvor vi mistede en masse territorie,« forklarer han.

Der er derfor heller ingen tvivl om, hvad forsvarsspilleren mener, da han bliver spurgt ind til sin holdning til Rusland.

»Rusland er et aggressivt land, og deres leder er en diktator. I 2022 er det svært at have mennesker, der lever sådan,« fortæller Khocholava og afslutter:

»Jeg har ikke mange ord til at beskrive den her situation.«

Davit Khocholava kom til FCK i 2021 og har spillet 26 kampe for klubben. På det georgiske landshold er det blevet til 23 kampe.