Foto: Alex Nicodim

Det er klubberne, der suverænt bestemmer hvilke spillere, som de vil frigive til OL.

Det fastholder klubbernes interesseorganisation, Divisionsforeningen, selvom det torsdag ellers er kommet frem, at spillerne har ret til at deltage i alle landsholdsaktiviteter, hvis de bliver udtaget.

Landsholdsforhandlinger er brudt sammen

Årsagen er, som Divisionsforeningen hele tiden har påpeget, at OL ikke er en del af det internationale fodboldforbund, Fifas, officielle program, og at klubberne derfor ikke er forpligtet til at lade deres spillere deltage i turneringen.

»DBU kan ikke indkalde spillere, som klubberne ikke ønsker udtaget, uden for den internationale kampkalender,« siger direktør i Divisionsforeningen Claus Thomsen til BT.

I dagens udgave af Ekstra Bladet hævder Spillerforeningens direktør, Mads Øland, at spillerne har juraen på deres side. Han henviser til DBU's standardaftale, som er en del af alle spillerkontrakter. I den står der følgende:

»Klubben har pligt til at give spilleren fri til deltagelse i eventuelle træningssamlinger, landskampe og lignende, hvortil spilleren udtages af DBU og/eller lokalunionen.«

Men ifølge Claus Thomsen er ordlyden af standardaftalen slet ikke relevant.

»Standardspillerkontrakten er en aftale mellem spilleren og klubben, så DBU udleder hverken rettigheder eller pligter til den kontrakt. Sagt på en anden måde: Det, der er gældende her, er, at DBU er medlem af Fifa og som sådan er forpligtet til at følge Fifas regler. Af de regler følger det, at DBU ikke kan udtage spillere, klubberne ikke ønsker, uden for den internationale kampkalender. Derfor er det ikke relevant, hvad der står i standardspillerkontrakten, for DBU kan ikke udtage spilleren,« siger han.

Men kan DBU ikke bare udtage spillerne uden at spørge klubberne, for så har klubberne jo ikke muligheden for at sige nej, og så bliver det i stedet op til den enkelte spiller?

»Nej, sådan hænger det ikke sammen. DBU kan ikke udtage de her spillere, hvis klubberne ikke ønsker det, og så er de ikke udtaget,« siger Claus Thomsen.

Hos Spillerforeningen afviser Mads Øland klubbernes udlægning.

»Sådan mener jeg ikke, man kan tolke Fifas regler,« siger Mads Øland kortfattet til BT.

U21-landstræner Niels Frederiksen har givet klart udtryk for sin frustration over muligvis ikke at kunne udtage de bedste spillere til OL. Alligevel ønsker DBU ikke at gå ind i en juridisk diskussion om emnet:

»Vores holdning er, at der skal findes en løsning på det her i fællesskab, så alle parter kan leve med det. Det er det, der er vores hovedinteresse,« siger elitechef Kim Hallberg.

Niels Frederiksen

Men DBU har vel også en interesse i at stille det stærkeste hold?

»Så isoleret må man simpelthen ikke se på det. Vi er nødt til at finde en løsning, som både vi, spillerne og klubberne kan leve med. Derfor har vi dialogen med klubberne, og ud fra det er jeg også fortrøstningsfuld omkring, at vi finder en god løsning,« siger han.

Den olympiske fodboldturnering finder sted fra 3.-19. august. I samme periode er tre superligarunder samt de to sidste kvalifikationsrunder til Champions League og Europa League planlagt.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.