Husker du det røde kort til David Beckham i ottendedelsfinalen ved VM i 1998? Eller hvad med Portos sejr i Champions League-finalen i 2004?

I så fald husker du nok også manden med fløjten. Kim Milton Nielsen.

For den tidligere danske topdommer var nemlig én af verdens bedste dommere, da han slog sine folder i 90'erne og starten af 00'erne på nogle af de største stadioner verden over.

Mandag fylder han 60 år, og siden han forlod dommergerningen i 2006, har han både været direktør i FC Roskilde og arbejdet som dommerkonsulent i DBU, inden hans tilværelse nu har ført ham langt væk fra de grønne græsplæner.

Kim Milton gav David Beckham det røde kort i VM-ottendedelsfinalen mellem England og Argentina i 1998.
Kim Milton gav David Beckham det røde kort i VM-ottendedelsfinalen mellem England og Argentina i 1998. Foto: MORTEN JUHL
Vis mere

I dag er han nemlig ansat som driftschef i et alment boligselskab. Det fortæller han, da B.T. fanger ham på telefonen.

»Fodbold har altid 'kun' været en hobby for mig, og jeg har altid haft et fuldtidsjob ved siden af dommergerningen,« forklarer Kim Milton, der ikke længere følger lige så meget med i, hvad der rører sig i fodboldens verden, som han gjorde tidligere:

»Jeg ser det da i fjernsynet en gang imellem, men når man ikke længere er aktiv, så medfører det også en vis form for begrænsning,« siger han, mens han samtidig slår fast, at han ikke savner at dømme fodboldkampe:

»Jeg synes, jeg var med i de sjove tider. Der er sket så meget, der gør det lidt mindre sjovt at være dommer, så jeg er lykkelig over den tid, jeg var en del af, og jeg er lykkelig over ikke at være en del af det i dag.«

Ifølge ham er den teknologiske udvikling med blandt andet VAR i spidsen med til at fjerne den spontane glæde ved fodbold.

»Det, der skal være drivkraften, er, at det skal være sjovt, og det synes jeg ikke altid, at det ser ud til, at det er for dommerne med de mange redskaber, de har efterhånden,« fortæller Kim Milton og tilføjer:

»Spontaniteten er væk, og charmen ved spillet bliver jo udfordret af VAR. Nogle af de afgørelser, man går med, er jo ikke det, der er meningen med VAR. Man skal bruge det ved de åbenlyse fejl og ikke alt det flueknepperi, vi ser lige nu.«

Selv om det er flere år siden, at Kim Milton stoppede som topdommer i international fodbold, oplever han stadig, at folk genkender ham for derefter at ville tale om fodbold og oplevelser med ham, når han eksempelvis er ude at spise med familien.

Kim Milton dømte Champions League-finalen i 2004.
Kim Milton dømte Champions League-finalen i 2004. Foto: ACHIM SCHEIDEMANN
Vis mere

Men her går hans grænse så også, lyder det:

»Folk vil gerne snakke, når de kommer hen, og det er da også fint nok i nogle sammenhænge, men når man er sammen med familien ude at spise, så er det grænseoverskridende, synes jeg. Der er forskel på Kim Milton som fodboldommer og som privatperson.«

For dagens fødselar er det da også den mest åbenlyse bagside af medaljen som topdommer.

»Det var svært at have tre fuldtidsjob, som skulle kombineres. Familien, arbejde og dommergerningen. Det var ikke altid lige nemt at få det tingene at gå op,« afslutter han.

Kim Milton nåede i sin aktive karriere blandt andet at dømme en ottendedelsfinale ved VM i 1998, Champions League-finalen i 2004, en VM-semifinale i 2002 samt Uefa Cup-finalen i 1994.

Derudover har han over 250 Superliga-kampe på sit cv.