Med under en uge til den vigtige VM-kvalifikationskamp mod Ungarn befinder det danske kvindelandshold i fodbold sig i et ingenmandsland.

»Jeg går rundt i det uvisse og ved ikke, hvad der sker. Jeg kan bare afvente.«

Sådan lyder det fra den midlertidige landstræner for de danske EM-sølvvindere, Søren Randa-Boldt, om den situation, det danske landshold står i, efter at forhandlingerne om løn- og arbejdsforhold mellem Spillerforeningen, der repræsenterer spillerne, og Dansk Boldspil-Union, er strandet.

Så længe konflikten raser, vil spillerne ikke træne frem mod næste uges vigtige VM-kvalkamp mod Ungarn. Og som en konsekvens deraf blev den imødesete testkamp mod Hollands EM-vindere på fredag aflyst af DBU tirsdag.

»Det er rigtig dårlig forberedelse i forhold til VM-kvalkampen. Der er lavet en plan for, hvad vi skulle have arbejdet med frem mod til opgøret mod Ungarn. Planen bliver selvfølgelig forringet dag for dag, og nu misser vi ovenikøbet en god træningskamp, hvor vi skulle matches mod europamestrene,« siger Søren Randa-Boldt.

Han tilføjer, at han ikke aner, hvornår spillerne finder en løsning med DBU og dermed vender tilbage til træning - hvis overhovedet.

Og bliver det ikke tilfældet, er det også uvist, hvem der så skal spille kampen mod Ungarn. Pensionerede spillere? Ungdomsspillere? Amatørspillere?

»Jeg skal have at vide af ledelsen, hvad jeg skal gøre. Jeg kan ikke bare gå ud og finde et eller andet cirkushold. Jeg kender tidligere spillere og dem, der er derude. Men jeg ved jo ikke, om de er med i Spillerforeningen. Jeg håber ikke, at det kommer dertil,« siger Søren Randa-Boldt.

Hos DBU anerkender elitechef, Kim Hallberg, at situationen langt fra er optimal. Derfor arbejder de ud fra et worst-case-scenario. Problemet er bare, at DBU her seks dage før Ungarn-kampen endnu ikke ved, hvad et eventuelt worst-case-scenario vil indebære.

»Vi er i kontakt med Uefa, men så længe vi ikke har et klart svar fra dem, så er der ingen grund til at arbejde i forskellige scenarier. Når vi har fået et klart svar, er vi nødt til endnu engang at se på, om vi kan komme i dialog med spillerne. Og kan vi ikke det, så må vi se, hvad vi skal gøre derfra. Men det vil jeg helst ikke tænke på, for så langt kommer vi forhåbentligt ikke ud,« siger Hallberg.

Han tilføjer:

»Vores udgangspunkt er, at vi tror på, at vi nok skal lykkes med at stille det hold, vi gerne vil spille med. Det er så vigtigt for DBU og spillerne, at vi får spillet denne kamp. Så hvis det ikke i sig selv er incitament nok til, at vi får sat os ned og lavet en aftale på lang eller kort sigt, så er der et eller andet galt.«

Selv om kampen mod Ungarn er den første i kvalifikationsturneringen frem mod VM i Frankrig, der strækker sig over de næste års tid, så er den meget afgørende for Danmarks VM-chancer, siger Søren Randa-Boldt:

»Den er så sindssygt vigtig. Der er kun ét hold, der går direkte videre. Så vi skal gå benhårdt efter at blive nummer et. Vores mulighed for sejr bliver forringet dag for dag, jo mindre forberedelse vi får til den kamp.«

Pernille Harder, som er landsholdsanfører og en del af 'spillerrådet' på landsholdet, er også skuffet over aflysningen af fredagens EM-finalerevanche, som både var en vigtigt forberedeslseskamp og som også skulle have været en hyldestkamp til de danske EM-helte på et udsolgt Casa Arena i Horsens.

»Vi er ærgerlige over, at DBU har truffet den beslutning. Det er bestemt ikke vores ønske. Og vi synes, den beslutning er helt unødvendig,« siger angriberen i en pressemeddelelse fra Spillerforeningen.

Forhandlingerne mellem parterne er angiveligt strandet på grund af uenighed om størrelsen af de månedlige stipendiater til landsholdsspillerne. DBU har ifølge BTs oplysninger været parat til at hæve dem med samlet 800.000 over to år svarende til 48 procent, mens Spillerforeningen kræver seks mio. mere – eller en stigning på 342 procent over de to år.

Som BT tidligere har afsløret, har landsholdsspillerne under den gamle aftale, der udløb 31. august, fået 2.500 kroner per VM- eller EM-kvalifikationskamp samt et tilsvarende beløb per kamp i tilfælde af kvalifikation til en slutrunde. Hertil kommer stipendier på 1.000-4.000 kroner per måned for en gruppe på 18 spillere plus fem U23-spillere.

En løsning synes altså ikke at ligge lige for, men skulle der alligevel komme et gennembrud inden tirsdag, er DBU’s elitechef fortrøstningsfuld omkring de danske kvinders muligheder mod Ungarn.

»Uden at lyde alt for kæk, så har vi lige haft seks kampe, hvor vi lige har spillet sammen. Det har givet os god mulighed for at øve os til denne VM-kamp. Men landstræneren har helt ret i, at det selvfølgelig betyder noget, at vi ikke er samlet. Det er jo derfor vi normalt henter spillerne ind til træningssamlinger og at vi havde arrangeret kampen mod Holland,« siger Kim Hallberg.