Nicklas Bendtners fodboldfremtid kan meget vel ligge i et helt andet kontinent.

Engang havde landsholdsangriberen international topklasse.

I dag er historien en helt anden, og en eventuel voldsdom samt kontraktudløb i Rosenborg kan være definerende for de sidste år i Bendtners omtumlede fodboldkarriere.

B.T. Sport kigger nærmere på angriberens muligheder i fremtiden, og de tæller alt fra en forlængelse med Rosenborg til at fortsætte karrieren i Danmark, Europa eller tage springet til den kinesiske eller amerikanske liga.

Angriberen modtog i sidste uge en dom ved Københavns Byret - og han valgte at anke den på stedet. Den lød på 50 dages ubetinget fængsel for vold mod en københavnsk taxichauffør, men skal altså prøves ved landsretten.

Derfor kan 30-årige Bendtner ikke kaldes voldsmand, men skulle det blive tilfældet, kan det have kostelige konsekvenser for det tidligere stortalent.

Bendtner har kontraktudløb med den norske storklub Rosenborg ved udgangen af 2019, og derfor er det nærliggende at kigge på mulighederne mod nord som det første.

Forsker i sportsøkonomi og -branding ved University College Nordjylland Kenneth Cortzen samt EM-vinder og fodboldekspert hos Eurosport Morten Bruun vurderer her Bendtners fremtidsudsigter. Og først slår Bruun fast, at han ikke selv ville have noget imod at ansætte en mand, efter denne har udstået sin retslige straf. Og som en afsked til Bendtners topniveau siger Bruun:

TRONDHEIM 20181101. Rosenborgs Nicklas Bendtner jubler for sin 1-1-scoring under semifinalen i NM mellom Rosenborg og Start på Lerkendal Stadion. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix. (Foto: Hagen, Fredrik/Ritzau Scanpix) Vis mere

»Realistisk set, og hvis han følger en fodboldspillers normale kurve, har han vel tre-fire sæsoner tilbage. Det bliver bare ikke bedre end det, vi har set. Han har set sine bedste år. Men det bedste af Nicklas Bendtner, det var også på internationalt topniveau. Vi så det bare for sjældent.«

Rosenborgs gyldne position

Før skiftet til Rosenborg så Bendtner-lejren den norske klub som et springbræt mod noget større. De drømme er formentlig knuste, og ovenikøbet står Rosenborg nu i en gunstig situation.

Bendtner er en dyr herre set i skandinavisk perspektiv. Han er den bedst tjenende i Norge og desuden et stort navn. Det kan meget vel ændre sig, hvis byrettens afgørelse stadfæstes i landsretten. Så er Bendtner pludselig voldsmand. Det vides ikke, om Rosenborg har en klausul, der gør, at klubben kan afskedige Bendtner omkostningsfrit, hvis han dømmes, men under alle omstændigheder kan det være givtigt for Trondheim-klubben.

Trondheim 20181104. Rosenborgs Nicklas Bendtner i mix-zone etter eliteseriekampen i fotball mellom Rosenborg og Odd på Lerkendal Stadion. (3-1) Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix. (Foto: Wold, Ole Martin/Ritzau Scanpix) Vis mere

Bendtner vil næsten være fyldt 32 år, når kontrakten udløber, og både dette faktum samt den eventuelle dom kan blive et stærkt kort i kontraktforhandlingerne mellem parterne, hvis de overhovedet tilbyder ham en ny.

Tror du, at sagen skader hans markedsværdi i forhold til at forhandle løn og skrive kontrakter?

»Ja, helt kolossalt. Også i forhold til sponsorer. Det har ikke noget med retsstaten at gøre, men om professionelle virksomheder og moral. Jeg er ikke i tvivl om, at det vil skade hans brand,« siger Morten Bruun og tilføjer:

»Det er helt sikkert, at han står svagere i en lønforhandling, men det vil også spille ind, at han ikke har nogen storslået sæson bag sig. Jeg har svært ved at forestille mig, at hans næste kontrakt, hvis det bliver i Rosenborg, bliver bedre end den, han har nu. Det kan være, der kommer nogle andre ting i spil, hvis der tilbyder sig nogle andre markeder.«

Morten Bruun tror dog ikke på, at Rosenborg straffer Bendtner yderligere.

»Det vil være inkonsekvent af Rosenborg, hvis de giver en eller anden tillægsstraf efter en dom,« siger han med henvisning til, at Bendtner til stadighed spiller kampe for klubben.

Til det supplerer Kenneth Cortzen:

»Det handler om at vinde, og der er penge på spil, hvis man gør. Hvis Bendtner gør en forskel, så har det en værdi, særligt hvis fansene og sponsorerne vælger at tilgive ham.«

Nicklas Bendtner skal møde i Københavns Byret som sigtet i en voldssag. Fredag 2.november 2018 Vis mere

Bendtner har scoret fem ligamål i denne sæson.

Skulle det ikke blive til en forlængelse, kan et af de andre markeder måske findes i USA.

Philine Roepstorff er Nicklas Bendtners kæreste, og hun er model. Hun bor med Bendtner i Norge, men egentlig var det planen, at hun skulle til USA for at forfølge sin modelkarriere, men hun ombestemte sig altså og flyttede til Trondheim.

Dette faktum krydret med oplysningerne om, at Bendtner modtog tilbud fra USA, før han skiftede til Rosenborg, kan være en åbning for angriberen. Ikke blot for at kunne fortsætte karrieren på et anstændigt niveau, men også for at kunne tjene de sidste penge.

TRONDHEIM 20181101. Rosenborgs Nicklas Bendtner kaster drakta si til publikum etter semifinalen i NM mellom Rosenborg og Start på Lerkendal Stadion. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix. (Foto: Hagen, Fredrik/Ritzau Scanpix) Vis mere

Der er dog ét problem: USA har strenge regler over for plettede straffeattester, når man rejser ind i landet og/eller søger arbejdsvisum - ligesom det moralsk formentlig er ildeset hos flere klubber.

Morten Bruun kalder et skifte til USA for 'tvivlsomt'. Ligeledes fortæller Cortzen, at man i USA er meget opmærksomme på moral og etik, når man bedømmer sportsstjerner.

»I dag kigger man endnu mere på vigtigheden af, at stjerner er gode rollemodeller, ligesom de amerikanske klubber går meget op i CSR (Corporate Social Responsibility, red.) og prøver at brande sig i relation til omverdenen og prøver at gøre en forskel i lokalområdet. Så det ville være dobbeltmoralsk, hvis de ansætter en voldsmand.«

Kina som sidste stop?

Vis mere

Så er der Kina, hvor en vis Stig Tøfting engang tog hen og spillede for Tianjin Taida, efter han blev dømt for vold. Her har der også været bud efter Nicklas Bendtner, før han skiftede til Rosenborg, og i Kina er pengene store. Det kan spille ind for en herre, der skal pumpe de sidste penge ud af en kort fodboldkarriere. Og så er der et andet aspekt, mener Morten Bruun, adspurgt om Nicklas Bendtners omdømme.

»Jeg tror stadig, han har et navn der. Premier League-brandet er så stærkt, at hvis man kan lande en spiller, der har spillet i Arsenal, Juventus og indtil for nylig har spillet landskampe for Danmark, så tror jeg såmænd nok, han kunne (få en kontrakt der, red.). Han er jo heller ingen dårlig spiller. Alene det, at han spillet landskampe for nylig, og at Rosenborg ikke er en dårlig klub, så er han jo ikke som ikke en van der Vaart, der var helt færdig,« siger han og tilføjer:

»Der er en tendens til, at jo længere væk tingene er foregået, jo mindre vægt bliver der lagt på dem.«

På den anden side mener Kenneth Cortzen, at Kina er påpasselige med, hvilke store navne de henter.

»I Kina henter de ofte store internationale spillere, og de skal præstere. Men de kigger også på, at spilleren har et godt brand. Der kan man sige, at der har været nogle episoder, som ikke understøtter Bendtners brand, samtidig med at han ikke står for den præstation, som han tidligere har leveret i Arsenal.«

Bendtner er FCK-dreng, og han har tidligere erklæret sin kærlighed til klubben og ønske om på et tidspunkt igen at spille for Løverne.

Det virker københavnernes træner, Ståle Solbakken, dog knap så interesseret i.

Fodboldekspert Morten Bruun tror heller ikke på, at det sker.

Vis mere

»Hvis du spørger mig direkte, om Nicklas Bendtner nogensinde kommer til at spille for FC København, så vil jeg svare nej. Det tror jeg absolut ikke, han gør,« siger han og tilføjer:

»Man skal have en tro på, at han kan løfte klubben, og det tror jeg ikke, han kan. Så tror jeg, de havde hentet ham allerede. Hvis de virkelig havde villet, så tror jeg, der har været mange tidspunkter de sidste sæsoner, hvor de kunne have landet Nicklas Bendtner. Men hvorfor skulle de gøre det?«

Morten Bruun tror heller ikke på, at Bendtner er aktuel i hverken England eller andre topligaer.

»Bendtner er ikke noget stort internationalt kort længere. Det kan ikke nytte, vi skaber en fortælling om, at han aldrig kommer til Premier League igen, for det ville han ikke alligevel. Han er en spiller, som befinder sig i en svag liga i Europa – ganske vist på det bedste hold – og en spiller, der blev fravalgt til den danske VM-trup, så det er ikke relevant. Og så må man sige, at hvis hans kurve følger den normale, så har han toppet. At han er havnet i Rosenborg, er jo et tegn på, at han er for nedadgående,« siger han.

Vis mere

Kenneth Cortzen fortæller, at Bendtners bagkatalog nu for alvor kan gøre livet svært for ham, hvis han dømmes:

»Hovedparten af alle klubber - og firmaerne og sponsorerne bag dem - vil jo sige, at de ikke skal forbindes med vold,« siger han.

Nicklas Bendtners agent, Ivan Marko Benes, har ingen kommentarer vedrørende sin klients fremtid, siger han til B.T. Sport.