I dag har Brøndby og FC København på hver sin måde mulighed for at skrive historie i pokalfinalen.

Danmarks to bedste mandskaber lige nu. De to bedste trænere. Og én pokal at kæmpe om. Tingene er i den grad sat på spidsen inden den traditionsrige pokalfinale Kristi himmelfartsdag mellem rivalerne FC København og Brøndby.

Et udsolgt Telia Parken danner ramme om en pokalfinale, der har skabt høje forventninger. Det kan blive årets fodboldkamp herhjemme. For begge klubber har nydt succes i år. Vestegnsklubben har haft en historisk sæson. Sølvmedaljerne er det bedste resultat i over 10 år, og tyske Alexander Zorniger har skabt store forandringer i sin første sæson som træner.

Alligevel er FC København sikker mester i en historisk god sæson med hele 19 point ned til Brøndby, og det er ikke mange år siden, at Ståle Solbakken sammenlignede Brøndby med bokseren Brian Nielsen, mens københavnerne selv blev betegnet som Evander Holyfield. Underforstået: FC København er størst på længere sigt – uanset hvor meget de blå/gule driller.

Men før pokalfinalen og efter denne sæson er fortællingen blevet en anden, mener nordmanden. Brian Nielsen er kommet i form. Siden Zornigers tiltræden sidste sommer i Brøndby har man i flere sammenhænge fornemmet en uudtalt respekt mellem tyskeren og Solbakken, der begge er stærke egoer med et klart syn på, hvordan fodbold skal spilles

»Styrkeforskellen er blevet meget mindre mellem os. Vi har spillet fire kampe mod hinanden i denne sæson, og selv om vi har vundet to og spillet to uafgjorte, har det været meget jævnbyrdige kampe,« siger Ståle Solbakken til BT.

»Der er en stor pointforskel i tabellen, men det er over en lang sæson. I en finale bliver det meget 50/50. Det bliver sandsynligvis én god præstation eller én hændelse, der kommer til at gøre forskellen på nederlag eller sejr,« lyder det videre.

Både Brøndby og FC København har haft en dårlig optakt til finalen med dårlige præstationer i Superligaen, efter begge hold ikke havde mere at spille for.

Det er glemt nu, slår Brøndby-træner Zorniger fast. Brøndby har muligheden for det første trofæ siden pokalsejren i 2008.

»For mig personligt ville det være en drøm – og det ville være den største titel hidtil i min karriere. Meget vigtigere – det vil det fuldende det håb, der er i klubben. Håb er altid svært, for det skaber en atmosfære af forventninger for de kommende år,« siger han om finaleudsigten.

Fra trænerkarrierens begyndelse og opdragelse i Tyskland kender Zorniger udmærket godt vægten af fortiden hos tidligere storhold. Ganske som Brøndby.

»Jeg har den højeste respekt for traditionsklubber. Jeg ved, hvor meget det betyder at have de titler fra fortiden og at huske de gamle spillere, der stadig er ikoner. Det hjælper bare ikke én i nuet. Hele klubben skal træde frem i nuet. Ellers vil vi bare følge andre klubber, der bliver glemt. Vi vil skabe en atmosfære, hvor fansene kan være stolte af nuet – og ikke fortiden,« siger han.

Hvor meget vil en pokalsejr hjælpe jer i retningen af at komme tættere på FCK på længere sigt?

»Jeg tror ikke, det hjælper det store. De har to-tre gange flere penge end os, og penge skaber mål. Vi skal respektere deres gode arbejde i fortiden, som de nyder godt af nu. Vi skal gøre det gode arbejde i alle afdelinger i klubben i mange år. Fra økonomiafdelingen til det sportslige. Og dét vil hjælpe med at lukke hullet til FCK.«

Mens det vil være karrierens højdepunkt for Zorniger, lader Solbakken til at tage det mere roligt. Både han og FC København er vant til at vinde. Presset lægges gerne over på Brøndby. Og intet vil være bedre for københavnerne end at fjerne muligheden for at skabe historie for de værste rivaler. Desuden har man selv muligheden for at blive den første klub, der vinder tre pokalfinaler i træk.

»Nu har jeg været med i mange pokalfinaler efterhånden, men det tog næsten 120 minutter at slå FC Vestsjælland (i 2015, red.), selv om vi havde flere spillere med krykker uden for banen, end vi havde på banen. Vi havde fuldstændig styr på AaB (i 2014, red.) indtil sidst i første halvleg, så kom der to målmandsfejl, og så var kampen vendt på hovedet. Der er sådan noget, der kan ske i en pokalfinale.«