I dag klokken 14 bliver Danmarks modstander til de afgørende play-off kampe til verdensmesterskaberne i Rusland til sommer fundet.

FØLG LODTRÆKNINGEN LIVE PÅ BT.DK KL. 14

Der var tvivl til det sidste, men Danmark endte på sidste spilledag som en af de fire seedede nationer, da kvalifikationsgrupperne i sidste uge blev spillet færdig, og dermed undgår vi med sikkerhed at skulle møde Kroation, Italien og Schweiz, når der i dag klokken 14 bliver trukket lod til de altafgørende playoff-kampe.

I stedet er det Grækenland, Nordirland, Sverige og Irland, der ligger klar i bowlen, når TV-værten Vanessa Huppenkothen og den tidligere spanske landsholdsspiller Fernando Hierro, trækker lod i Zürich, og blandt de hold er der ifølge Danmarks assistenttræner, Jon Dahl Tomasson, ingen grund til at håbe mere på en modstander end andre.

»Det er fuldstændig lige meget, hvilket hold vi trækker op af hatten. I play-off kampe er alle hold gode. Vi har hverken en ønskemodstander eller et hold, vi ikke vil trække,« siger assisenttræneren og uddyber, at play-off opgørene, der i kvalifikationen til VM spilles over to kampe, er noget helt særligt:

Assistenttræner Jon Dahl Tomasson har stor tiltro til, at det danske landsholds form bliver afgørende for, om Danmark kommer til VM.
Assistenttræner Jon Dahl Tomasson har stor tiltro til, at det danske landsholds form bliver afgørende for, om Danmark kommer til VM. Foto: Henning Bagger
Vis mere

»I play-off kampene er det dagsformen, der har betydning. Det er ligesom de store finaler, der kun spilles over en kamp eksempelvis. Der er et rigtig stort mentalt aspekt i det. Det er meget anderledes end gruppespillet. Her kunne man godt tale om niveauet på gruppen, fordi kampene bliver spillet over en længere periode, men det er noget helt andet med play-off kampene,« siger Jon Dahl Tomasson, der dog er godt tilfreds med, at Danmark endte som seedet og ikke skal op mod nogle af de allerbedste hold i Europa:

»Det er godt at være blevet seedet. Det betyder, at vi undgår nogle af de store fodboldnationer. Det øger vores chancer betydeligt,« siger Jon Dahl Tomasson og vurderer, at Danmark står stærkt i kampen om VM-billetterne, fordi landsholdets form toppede her i efteråret og derfor er godt med, når det handler om dagsformen.

»Vi har ikke tabt en kamp i de sidste ni kampe. Derfor kommer vi ind med et momentum, der giver os rigtig gode muligheder i play-off kampene. Jeg har en rigtig stærk tro på, at vi kommer med til VM,« siger assistenttræneren.

Play-off kampene afvikles i perioden 9. til 14. november.  Når modstanderen i eftermiddag er fundet, går Åge Hareide og Jon Dahl Tomasson mere konkret til værks i form af forberedelse til kampene. Indtil nu har de downloaded samtlige 40 kampe fra de mulige modstanderes gruppespilskampe.

»Når modstanderen er fundet, går vi i gang med at se alle deres kampe fra VM-kvalifikationsgruppespillet. Vi skal analyse dem, hvordan de står offensivt, hvad de gør defensivt, hvilke skader de har, hvilke spillere de har i karantænefare og alt sådan noget,« siger Jon Dahl Tomasson.

I en afstemning på BT.dk har 56 procent af danskerne tilkendegivet, at de ser Nordirland som drømmemodstanderen. 18 procent af danskerne ser helst, at vi trækker Grækenland, 16 procent foretrækker Sverige og 10 procent foretrækker Irland.

DEM KAN DANMARK TRÆKKE


Grækerne erobrede andenpladsen i kvalifikationsgruppe H, der var relativt billigt til salg, efter suveræne Belgien, men foran Bosnien og Estland. Da grækerne i sidste uge besejrede Cypern på udebane, stillede de op i en 4-5-1-formation med Kostas Mitroglou på toppen som to-måls-skytte.

Største profil: Kostas Mitroglou, angriber, Marseille.
Gruppespillet: Blev nummer to efter suveræne Belgien og foran Bosnien, Estland, Cypern og Gibraltar.

Morten Bruuns vurdering: »Det er en modstander, som Danmark har gode vinderchancer mod. Men Grækenland kan godt være et gustent sted at spille en afgørende playoff-kamp. Deres største profil er vel stopperen Konstantinos Manolas, som i øjeblikket spiller i Roma. Men også backen Sokratis Papastathopoulos, som både har spillet i Milan, Werder Bremen og Dortmund, er en spiller på højt internationalt niveau.«

Danmark-Grækenland: 60-40


Sverige erobrede andenpladsen i kvalifikationsgruppen i tæt kapløb med Holland. Da svenskerne i sidste uge besejrede Luxembourg 8-0, og dermed sikrede sin største sejr i en fodboldlandskamp siden 1938, stillede de op i en 4-4-2 formation.

Største profil: Emil Forsberg, kant, Leipzig.
Gruppespillet: Sverige blev nummer to efter Frankrig, som de slog undervejs, og foran Holland, Bulgarien, Luxembourg og Hviderusland

Morten Bruuns vurdering:  »De, der tror, at svenskernes landshold efter Zlatan Ibrahimovic' exit er blevet ringere, skal tro om. For de er mindst lige så gode som os. De har med en ny landstræner (Janne Andersson, red.) ramt noget rigtigt, og de er klart den værste modstander for os. Emil Forsberg har været fantastisk god i kvalifikationen. Det samme har Marcus Berg. Det er indiskutabelt, at Zlatan var vigtig for Sverige, men det virker, som om holdet nærmest er befriet over, at han ikke er med mere. De eneste, der er tilbage fra tiden med Erik Hamrén som landstræner, er stort set kun Sebastian Larsson og Andreas Granqvist. Jeg synes, de er stærke, hvilket sejren over Frankrig i juni var et tydeligt bevis på.«

Danmark-Sverige: 45-55


Nordirerne erobrede andenpladsen i kvalifikationsgruppe B med 19 point, hvilket var fire flere end Tjekkiet på tredjepladsen. Da de I sidste kvalifikationskamp tabte de skuffende i Oslo 0-1 til Norge, stillede de op i en 4-5-1-formation.

Største profil: Jonny Evans, forsvarer, West Bromwich.
Gruppespillet: Blev nummer to efter suveræne Tyskland, men foran Tjekkiet, Norge, Aserbajdsjan og San Marino

Morten Bruuns vurdering: »Det må være Danmarks ønskemodstander. De har også været i en overkommelig pulje, hvor Tyskland hurtigt stak af, og hvor et tjekkisk hold i kæmpekrise skuffede fælt. Det er et hold med mange spillere fra den næstbedste engelske fodboldrække, og som lever af at have en stærk defensiv. Desuden skal det ikke underkendes, at holdets fightervilje er enorm. Det bragte dem til EM 2016, hvor de spillede sig frem til 1/8-finalen, selv om de var blevet udråbt som underdogs. De har visse spillemæssige begrænsninger, men ved EM var de i nogen grad et charmerende bekendtskab. Midtbanespilleren fra Southampton, Steven Davis er den største profil. Hvis vi ikke kan besejre dem, behøver vi ikke være kede af ikke at komme med til VM.«

Danmark-Nordirland: 75-25


Irland erobrede andenpladsen i VM-kvalifikationens gruppe D med 19 point. Det var to færre end Serbien på førstepladsen og to flere end Wales på tredjepladsen. Adgangsbilletten til playoff-kampene blev mandag sikret gennem sejren på 1-0 i udekampen mod Wales, hvor James McClean slog til i det 57. minut. I denne kamp stillede Irland op i en 4-4-2 formation.

Største profil: James McClean, angriber, West Bromwich.
Gruppespillet: Nummer to efter Serbien. Vandt sidste kamp over Wales og blev dermed nummer to. Østrig, Georgien og Moldova tog de nederste pladser.

Morten Bruuns vurdering: »Det er en anden størrelse end Nordirland, da de stiller med et hold, der på stort set alle pladser har spillere fra Premier League-klubber som Burnley og Bournemouth. De vil komme ind til playoff-kampene med vanvittig spirit. Uanset hvem irerne kommer til at spille mod, bliver det med 100 procents sikkerhed helt vildt i Dublin. Det kan for danskerne godt blive giftigt. Irerne spiller hårdt og klassisk britisk.«

Danmark-Irland: 60-40