AaB skreg i vinter efter en målfarlig herre og lagde i pausen mellem efterår og forår ikke skjul på, at 21 mål i 21 kampe ikke var godt for den første halvdel af sæsonen.

Søndag lignede aalborgenserne overophedede korn, som poppede den ene målfarlige angriber ud efter den anden.

Nyindkøbet Jakub Sylvestr lynede i sin debut, indskiftede Jannik Pohl gjorde sig til matchvinder i 2-1-sejren over AGF med sin første scoring i sæsonen, og så til det vigtigste – AaB solgte Christian Bassogog for, hold nu fast, rekordmange - set med øjne fra Aalborg – 45 millioner kroner til kinesiske Henan Jianye.

Jo, der er grund til at holde fast og holde fest. Endda holde ferie for sportsdirektør Allan Gaarde, der i går ikke var på Ceres Park for at få klasket den ene gode nyhed efter den anden ind i kinden, men i stedet tog imod et opkald fra BT og lod kinden få fred fra solen i det italienske.

»Det er en fantastisk historie og et eventyr. Selvfølgelig er jeg overrasket over, at vi sælger Christian, og det er fantastisk, at vi kan sælge ham til så høj en pris. Africa Cup of Nations er da et udstillingsvindue, og det er virkelig flot, at han bliver solgt for så højt et beløb, men vi har altså også at gøre med et stort talent,« siger Allan Gaarde og skynder sig at rose folkene i klubben for det store salg.

Christian Bassogog nåede aldrig at komme i aktion for AaB i foråret. han blev solgt på samme dag, som holdet skulle spille sin første kamp. Vis mere

»Vi skal huske på, at han aldrig var kommet i betragtning til Camerouns landshold, hvis ikke han havde været igennem en rigtig god udvikling i AaB. Det her har krævet en kæmpeindsats fra mange mennesker. Dels hentede vi ham til prøvetræning under Lars Søndergaard, som hjalp ham, og dels har han også fået en masse hjælp uden for banen. Han talte kun fransk, da han kom hertil, men vi fandt en god plejefamilie til ham, som lærte ham om vores kultur, og så har hans holdkammerater også lært ham rigtig meget.«

En af dem er angrebsmakker Jannik Pohl, som mildest talt er overrasket over, at man på baggrund af seks gode kampe i Africa Cup of Nations kan blive solgt for 45 millioner kroner.

En årsag til det kan være, at trods det faktum at Christian Bassogog blev kåret til den bedste spiller i en turnering, der havde store stjerner som Riyad Mahrez og Pierre-Emerick Aubameyang med, er bundlinjen den, at han i AaBs trøje kun fik scoret fire mål i 30 kampe.

»Med al respekt for, hvad ’Basso’ gjorde derovre (i Africa Cup of Nations, red.), for jeg har ikke set så mange kampe, må han have gjort det virkelig godt, for selv om han har gode kvaliteter, må man også sige, at han var en spiller, som ikke var i nærheden af at slå i gennem i hverken Superligaen eller på vores hold. Så at ryge til Kina for det beløb er virkelig flot.«

Er du chokeret?

»Ja, det er jeg i hvert fald. Han må virkelig have gjort det godt i den turnering,« lyder det fra Jannik Pohl, som med et efterfølgende grin signalerer glæde på Christian Bassogogs vegne.

Det samme er der hos Allan Gaarde, som fortæller om en 21-årig spiller, der i Danmark blandt andet har fået hjælp til at stole på basale ting i den vestlige verden.

»Han kommer fra et helt andet samfund, hvor man her har tillid til systemet. Især på træningsbanen har han lært en masse, men også uden for skulle han lære at forstå noget så basalt som at stole på, at banken ikke tog hans penge, og han trygt kunne lade dem ligge på sin konto. For at kunne præstere skal man have en hverdag, der fungerer, og der har vi haft mange til at hjælpe ham. Selvfølgelig har han også et stort talent, og det er den største grund til, at han er skiftet, men vi sender med det her salg også et signal om, at nok er vi bedst til at udvikle vores egne talenter, men vi kan også udvikle spillere udefra. Christian havde før AaB kun spillet tre måneder i den tredjebedste række i USA (Wilmington Hammerheads FC, red.), så sammen er vi kommet rigtig langt.«

Sportsdirektøren var i går ikke nået særligt langt på sin afslappende tur i Italien, men når der nu tikker 45 millioner kroner ind på klubbens bankkonto, kan man godt blive afbrudt og stadig få sig en god ferie.

»Det er jo en del af jobbet og bare typisk, at sådan en handel sker, mens jeg er på ferie, men jeg klager selvfølgelig ikke.«

Det samme gør Christian Bassogog nok heller ikke. Han bliver også 45 millioner kroner rigere over de næste tre år.