Nicklas Bendtner kan sammenlignes med en soldat, der har været i krig, og ikke kan komme ud af sin 'battlemind', sin kamp-tilstand. Det mener stress-ekspert Henrik Krogh, der blandt andet arbejder med soldater, der har været i krig, og som vurderer, at Nicklas Bendtner er høj på dopamin og trænger til hjælp. Ellers har vi kun set toppen af isbjerget, mener han.

- I tilfældet Nicklas Bendtner er der ingen tvivl om, at han har et højt dopamin-niveau, og hvis ikke der er nogen, der tager fat i ham, har vi kun set toppen af isbjerget, siger Henrik Krogh og forklarer, hvad det er, dopamin gør ved folk:

- Når man har scoret et afgørende mål, får man et sus, fordi hjernen producerer stoffet dopamin, og det svarer faktisk til, at man tog flere gram kokain. Man bliver meget høj, og det tager tid, inden man falder ned igen.

241124124241241124

Stresseksperten er søn af den tidligere europamester i boksning, Børge Krogh, og har været tæt på de danske topboksere, og han genkender mønsteret af dopaminafhængigheden fra både sportsfolk og de soldater, han arbejder med.

- Nicklas Bendtner er i 'battlemind' sådan som soldater er, når de er i krig og på et ekstremt højt stressniveau, og det gælder for dem at komme ud af den tilstand og skifte til det, vi kalder 'safemind.' Det er det, samuraier var så gode til, hvilket er lidt morsomt, nu da Bendtner er begyndt at have samurai-frisure, siger Henrik Krogh.

- Kommer man ikke ud af sin battlemind, er man afhængig af af dopaminsuset. De gode angribere er afhængige af dopaminsuset og mærker det, hver gang de scorer. Scorer de ikke, og kender de ikke de mekanismer, der kan få dem tilbage i safemind, risikerer man at blive ekstremt irritabel eller aggressiv, forklarer Henrik Krogh.

Efter at have læst det store interview i Berlingske for et par søndage siden, mener Henrik Krogh at kunne genkende en række af de træk, der gør at Nicklas Bendtner handler uden omtanke, fra personer, der har en høj dopaminkoncentration i hjernen.

- Jeg hæfter mig ved, at han i det seneste interview med Berlingske fortæller, at det er efter, hans mor er blevet erklæret rask efter et kræftforløb, hvor han har haft døden tæt inde på sig og været under et voldsomt pres, at han går i byen og kører promillekørsel. Det er en typisk reaktion, efter en presset periode og den forløsning, der følger med moderens raskmelding, og det kan sammenlignes med at have scoret et vigtigt mål. Jeg hæfter mig også ved, at hans tidligere skoleinspektør (Grethe Birch, red.) fortæller, at han var ubetænksom som barn. Personer med et højt dopaminindhold har ofte svært ved at se ind ad og er meget fokuserede på dem selv, siger Henrik Krogh.