Mange spillere har gennem Morten Olsens tidligere kampe mod Sverige bidraget til at nedlægge naboerne. BT dykker i landsholds-arkivet og sætter Olsen-æraens drømmeopstilling på baggrund af landstrænerens i alt syv kampe mod svenskerne.

Når Morten Olsen vandrer rundt i landsholdslejren i Helsingør i disse dage, spekulerer han formentlig konstant på, hvilke 11 spillere han skal skrive på holdkortet på Friends Arena i Stockholm til startopstillingen.

Det er ikke nemt at være landstræner og have kvalitetsspillere på mange positioner, men det bliver til gengæld markant lettere at sætte den bedst mulige startopstilling, når kampen er spillet, og man kan se tilbage som en ægte ’mandagstræner’. Og kampe, dem har Morten Olsen haft en del af mod Sverige, siden han blev udpeget som landstræner for over 15 år siden.

Helt præcist har landstræneren været ansvarlig for de røde og hvide i syv kampe mod Sverige inden de to kommende playoff-kampe, og den anledning bruger BT til at kigge nærmere på, hvordan Morten Olsens drømmeopstilling ser ud på baggrund af netop de tidligere opgør mod svenskerne – spillerne er dermed ikke nødvendigvis aktive mere.

Foto: Claus Bech
Vis mere

MÅLMANDEN

Thomas Sørensen
Sørensen er umulig at komme udenom til målmandsposten – ikke alene fordi han er det logiske valg, da han har spillet seks ud af de syv seneste kampe mod Sverige, men også fordi han har sendt svenskerne målløse fra banen i fire af opgørerne. Især stikker hans straffesparksredning i 1-0-sejren i Sverige i 2009 ud (billedet). Sørensen kastede sine 196 centimeter til højre for sig selv og puffede Kim Källströms straffespark ud af farezonen, og han diskede i øvrigt op med flere fremragende redninger i den kamp.

Foto: Jeppe Michael Jensen
Vis mere

FORSVARET

Lars Jacobsen
Duracell-kaninen Lars Jacobsen har været et sikkert valg på højre back i Morten Olsens tid som landstræner og ikke mindst i de seneste fire kampe mod Sverige, som i de tre foregående kampe skulle forsøge at spille sig forbi rutinerede Thomas Helveg. Jacobsen lukkede ganske pænt ned for Sveriges højreside i de to kampe af betydning – VM-kvalifikationsopgørene i 2009 – og har næsten altid lusket med frem i et overlap på kanten og samtidig tilføjet en ekstra dimension til offensiven.

Simon Kjær
Hvis Zlatan Ibrahimovic er Superman, så er Simon Kjær svenskerens kryptonit. Den blonde forsvarsspiller har gentagende gange proppet Sveriges absolutte stjernespiller ind i en bankboks, gemt nøglen væk og først låst op efter 90 minutters spilletid (billedet). Simon Kjær er med sin hurtighed, spilopfattelse og fysik den største årsag til, at Zlatan Ibrahimovic aldrig tidligere har scoret mod Danmark.

Daniel Agger
Agger har også sine aktier i, at den svenske offensiv er blevet holdt til nul mål mod Danmark i de seneste fem kampe, og anføreren har leveret flere solide præstationer som dirigenten i bagkæden. Offensivt har Agger også bidraget – i den vanvittige 3-3-kamp i Parken var det Daniel Agger, som med et tørt venstrebensspark bragede Danmark på 1-3 og dermed kurs mod det flotte comeback, der godt nok blev slettet fra historiebøgerne, og senest satte Agger et straffesparksmål ind i overtiden i 1-0-sejren i venskabskampen.

Niclas Jensen
Venstreback-positionen har været landsholdets store problem i tidligere tider, men da Niclas Jensen stadig var aktiv, havde Morten Olsen et sikkert kort at spille. Jensen, der er noteret for i alt 62 landskampe, har været med i to ud af syv af Morten Olsens naboopgør, så han er det naturlige valg med sin rolige og overskudsagtige stil foran Simon Busk Poulsen, der virkede noget nervøs i flere af sine aktioner mod svenskerne.

Foto: Jeppe Michael Jensen
Vis mere

MIDTBANEN

Jakob Poulsen
Der findes mål uden betydning, som når Lionel Messi dårligt gider fejre en 5-0-scoring mod et spansk badehold, og så findes der mål, som får alle spillere, trænere og hele stadion til at kamme over af lykke. Sådan et mål lavede Jakob Poulsen i 2009 (billedet). Jakob Poulsen fik en sjælden chance fra start i 1-0-sejren i København og med sit forrygende langskud, der kvalificerede Danmark til VM-slutrunden i Sydafrika, spillede han sig i den grad ind i landsholdshistorien – og på BTs hold over Olsens drømmehold fra Sveriges-kampene.

Leon Andreasen
Uheldige Leon Andreasen har igen måttet melde afbud på grund af en skade, men hvis det er nogen trøst for Hannover 96-spilleren, kan han i det mindste glæde sig over at tilhøre kategorien ‘fremragende indskiftning’ i Morten Olsens landskampe mod Sverige. Godt nok sad Olsen i karantæneboksen til baneløber-kampen i 2007, men fra tribunen kunne han se indskiftede Leon Andreasen spille en flot kamp og være med til at vende 0-3-stillingen til det bedre – selvfølgelig mest iøjnefaldende med sit græsklæbende langskud til stillingen 3-3.

Thomas Kahlenberg
Thomas Kahlenberg præsterer for tiden på et højt niveau i Brøndby og er i manges bevidsthed fortjent med på landsholdet igen – og hvis Morten Olsen på nogen måde har haft de tidligere kampe mod Sverige med i sine overvejelser, så hersker der ingen tvivl om, at ‘Kalle’ hører til. I 2009 scorede Thomas Kahlenberg sejrsmålet på Råsunda i den vigtige VM-kvalifikationskamp. Thomas Kahlenberg spillede sin måske bedste landskamp på den centrale midtbane, selvom Morten Olsen ellers tidligere har brugt Brøndby-dirigenten som en slags kant.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

ANGREBET

Jesper Grønkjær
Morten Olsens system har udviklet sig over årene, men dengang kanterne fik støvlerne kridtet hvide af sidelinjerne, hed den ene af dem ofte Jesper Grønkjær. Grønkjær var et vigtigt våben i offensiven i den formidable 2-2-kamp i Porto i 2004, og Morten Olsen sendte den tidligere Chelsea-spiller på banen som den helt naturlige offensive brik at spille med minuttet efter, at Jon Dahl Tomasson havde reduceret til 2-3 i Parken i 2007.

Jon Dahl Tomasson
I Italien taler de med garanti stadig om dengang i 2004, da de onde danskere og svenskere havde aftalt at spille uafgjort, så italienerne ville ryge ud af EM-gruppespillet på bekostning af Lars Lagerbäck og Morten Olsens landshold. Jon Dahl Tomassons præstation i 2-2-kampen var ikke engang nok til at overbevise italienerne, men manden med den berømte inderside har gjort rigeligt til at spille sig ind på Morten Olsens drømmelandshold fra Sveriges-kampene. Jon Dahl Tomasson fik også bolden i nettet i Danmarks flotte comeback i 2007.

Dennis Rommedahl
Kritikere vil hævde, at Dennis Rommedahl altid vil være at finde på et af Morten Olsens drømmelandshold, men kant-raketten har nu i hvert fald i sine seks optrædener – fem gange fra start – mod Sverige gjort sig positivt bemærket under Morten Olsen. Godt nok har han ikke scoret i nogle af kampene, men ‘Romme’ gav blandt andet svenskernes venstreside problemer i 2011. Desuden overhalede han Jon Dahl Tomasson i flest spillede landskampe i det opgør, da han gik på banen for 113. gang i rødt og hvidt. Rommedahl sluttede med 126 landskampe – tre færre end Peter Schmeichel, som har rekorden.