Ingen Daniel Wass, ingen Riza Durmisi, ingen Pierre-Emile Højbjerg, ingen Andreas Bjelland - og ingen Nicklas Bendtner.

De fem største navne, som ikke figurerede i Åge Hareides VM-trup, var heller ikke blandt de udvalgte, da landstræneren i begyndelsen af ugen udtog 21 spillere til de første kampe siden det smertelige straffesparksnederlag til Kroatien.

De fem blev valgt fra op til VM af forskellige årsager, og efterfølgende tog både Wass, Bjelland og Durmisi bladet fra munden med forskellige grader og typer af kritik og undren over landstrænerens valg og dispositioner. Især Daniel Wass’ iøjnefaldende kritik gav genlyd i dagene op til VM, mens også Andreas Bjelland var utvetydig i sin skuffelse over landstræneren.

Siden VM har tre af de fem fået ny arbejdsgiver, men det ændrer ikke på, at ’ballademagerne’ i første omgang heller ikke denne gang var blandt Åge Hareides udvalgte.

Din trup er uden en flok spillere, der har været meget fokus på – blandt andet fordi de ikke var med ved VM – men også spillere, som på den ene eller anden måde har gjort sig lidt udtilbens eller har kant. Må man ikke have kant, hvis man skal være på det danske landshold?

»Jeg oplever Daniel Wass og Riza Durmisi som gode og pligtopfyldende drenge. Det samme med Andreas og Pierre-Emile. Han (Højbjerg, red.) var inde nogle dage, inden vi udtog den endelige trup, fordi jeg ville tale med ham under fire øjne – og ikke bare på telefonen,« siger Åge Hareide i et interview med B.T.

Åge Hareide på sit landstrænerkontor hos DBU i Brøndby.
Åge Hareide på sit landstrænerkontor hos DBU i Brøndby. Foto: Nils Meilvang
Vis mere

»Nogle gange er en spiller en hvalp, som skal blive en hund. Når man går fra hvalp til hund, bliver man på mange måder dresseret. Jeg må fortælle, at jeg vil have det på den og den måde, og får jeg det ikke på den måde, forbliver du (spilleren, red.) en hvalp. Eller en anden hund. Jeg vil have de hunde, som løber i takt og gør det, vi skal arbejde med. Fuldt og helt,« fortsætter landstræneren.

Hareide ønsker spillere, der følger partilinjen, understreger han. Men dermed ikke sagt, at der ikke er plads til følelser og ytringer i landsholdstruppen. Spillerne skal bare være klar over, at det kan have konsekvenser, hvis linjen ikke følges. Der er kun én chef på det danske landshold.

»Det er lovligt at være misfornøjet eller uenig, og det er lovligt at vise følelser. Det gjorde Viktor Fischer for eksempel, da han stod og råbte og skreg i Parken, efter vi havde tabt. Det er i orden at reagere, og det gør spillerne også i omklædningsrummet. Men vi skal passe på hinanden, og vi skal sørge for at have kontrol over truppen. Det er det, jeg gerne vil have. Kontrol med spillerne. Jeg ville være meget, meget dum, hvis jeg tager spillere væk, som gør, at vi ikke kan vinde kampe. Det gør jeg jo ikke. Jeg ville bede på mine grædende knæ for at bruge dem. Men gør de ikke nogen forskel, vil jeg helst vælge mine spillere selv. For at få et hold og for at føle mig tryg. Skal jeg vælge mellem to, der er lige gode, vælger jeg ham, der kan indrette sig i en gruppe. Det er meget vigtigt for et landshold, og det så vi også under VM,« fastslår han.

Åge Hareide er klar til at samle landsholdet for første gang siden VM.
Åge Hareide er klar til at samle landsholdet for første gang siden VM. Foto: DARREN STAPLES
Vis mere

Men kan det hele ikke blive for pænt med for mange ’gode drenge’?

»Christian Eriksen er en god dreng. Det er vi enige om, ikke? Og han er en af de mest professionelle, vi har. Han er i stand til at spille god fodbold, så alt det andet bliver bare lagt til side. Han behøver ikke ’pynte sig’ eller gøre sig til for at få opmærksomhed. I dag er de her spillere jo nærmest store aktieselskaber med omsætninger større end B.T.s. Og det skal man passe på med på mange måder. De har en karriere, hvor de skal passe på, hvad de melder ud i forhold til skader, problemer og så videre. Det er ekstremt svært. Man siger, det er nemt at træne gode spillere. Og det kan være nemt at træne dem. Men det er ikke nemt at håndtere gode spillere. Heller ikke, når der hele tiden er nogen, der udefra kigger efter problemer og labber alt i sig. Sådan opfatter spillerne det også. At pressen skriver om det hele, og derfor kan man til sidst blive bange for at lade nogen komme for tæt på,« siger Hareide.

Han fortsætter:

»Jeg er jo enig i, at vi skal have forskellighed. Men det kan også blive tosset. Nogle gange får jeg refereret, hvad nogle af de her såkaldte nettrolde skriver. Og nogle af dem skrev, at det var på grund af racisme, at Riza Durmisi ikke kom med til VM. Jeg bruger ikke sociale medier, men spørg da Yussuf Poulsen, Pione Sisto og Mathias Zanka Jørgensen, om det er det, det handler om! Det viser bare en kolossal uvidenhed. Helt kolossal. For selvfølgelig handler det ikke om det,« understreger landstræneren, inden han fortæller, hvad det så er, det handler om:

»Det handler om at tage dem, der passer bedst sammen, og dem, der kan gøre det. Hvis holdet taber, fordi jeg har et princip, må jeg passe på. Men det gør holdet ikke. Jeg tror tværtimod, holdet bliver stærkere ved at have en klarhed i forhold til, hvordan tingene skal være,« fastslår han.

Er de spillere, der har været ude i pressen i forbindelse med at de ikke kom med til VM, færdige på dit landshold?

»Nej, nej. De er jo derude, og de må arbejde for at vise deres kvaliteter. Wass lavede en assist i går (mandag, red.) og spillede en god kamp. Som jeg sagde, tager jeg ikke spillere væk, hvis det øger risikoen for, at holdet taber. Det gør jeg ikke, og det mit princip. De må arbejde og vise, hvad de kan. Jeg har aldrig lukket en dør for en fodboldspiller, og det kommer jeg heller aldrig til,« slutter landstræneren.

De kommende måneder, som er de første i Åge Hareides anden fase som landstræner, må vise, om døren åbner igen for Wass, Durmisi, Bjelland, Højbjerg og Bendtner.