Lyt til artiklen

Manchester United har fået meget at tænke over, efter at voldtægtsanklagerne mod Mason Greenwood er droppet.

Den juridiske del er forholdsvis simpel.

Efter at de voldtægtsanklager, der i et år har hængt over Mason Greenwood, er blevet droppet, er Manchester United formentlig tvunget til at betale angriberen løn frem til kontraktudløbet i sommeren 2025.

– Klubben kan ikke ophæve kontrakten på baggrund af en sag, der ikke eksisterer, siger Jens Evald, der er juraprofessor ved Aarhus Universitet og voldgiftsdommer ved Den Internationale Sportsdomstol, CAS.

Så vidt, så godt. Men her stopper klarheden også.

Mason Greenwood var et stort talent i Manchester United.
Mason Greenwood var et stort talent i Manchester United. Foto: Craig Brough
Vis mere

For selvom Greenwood ikke er dømt ved nogen domstol, er det et åbent spørgsmål, om klubben ønsker at få ham tilbage på træningsbanen, i omklædningsrummet og – i sidste instans – på førsteholdet.

Og hvis ikke, hvad gør man så?

– Sagen er jo, at han kan være meget svær at sælge. Så kan man forsøge at integrere ham i truppen igen, men der er jo simpelthen så mange ting, som vi ikke ved noget om.

– Grundlæggende tror jeg ikke, at det handler om penge for Manchester United. Det handler om image og imagetab, siger Evald.

21-årige Greenwood har været hjemsendt med løn, siden han for næsten præcis et år siden blev fængslet og anklaget for vold og voldtægt.

Torsdag valgte anklagemyndigheden imidlertid at lade sagen falde – blandt andet fordi nøglevidner har trukket sig fra efterforskningen.

Selvom Greenwood ikke kom for retten, er meningerne om ham delte, hvis man skal tolke folkedomstolen på sociale medier.

Nogle fans er klar til at byde ham velkommen tilbage og påpeger, at han ikke er dømt for noget og derfor uskyldig.

Andre er mere forbeholdne. Mange har set de billeder, som Greenwoods daværende kæreste sidste år offentliggjorde af sit forslåede ansigt. Mange har hørt lydoptagelserne, hvor fodboldspilleren forlangte sex.

Derfor er det ikke så ligetil for klubben at tage sin egenproducerede og talentfulde spiller til nåde.

En anden mulighed kan være at købe Greenwood ud af kontrakten.

– Vi ved ikke, om Manchester United vil sige til Greenwood, at hans opførsel, på baggrund af de informationer klubben har, er uforenelig med klubbens værdier, og at kontrakten derfor vil blive ophævet.

Det var dette billede af ekskæresten og en lydfil, som fik sagen til at eksplodere i medierne.
Det var dette billede af ekskæresten og en lydfil, som fik sagen til at eksplodere i medierne.
Vis mere

– Normalt ville sagen så blive ordnet bag kulissen med betaling af et større beløb eller lignende, siger Jens Evald.

– Omvendt er der også et hensyn at tage til et ungt menneske, som måske vil få svært ved at finde en klub bagefter. I hvert fald en klub af en størrelse, som talentet berettiger til.

– Kan man ødelægge spillerens liv ved det her? Der skal jo også være en proportionalitet i den beslutning, man tager, påpeger juraprofessoren.

Uniteds første reaktion på den droppede sag er næsten så afdæmpet, som det overhovedet er muligt.

På sin hjemmeside »noterer« man sig beslutningen om at droppe anklagerne.

– Klubben vil nu iværksætte sin egen undersøgelse for at bestemme de næste skridt, lyder det.

Den kortfattede meddelelse er formentlig et udtryk for, at klubben også er blevet overrasket over udviklingen og er i tvivl om, hvad der nu skal ske.

– Jeg tror, at alle havde forventet, at der ville blive rejst en sag, siden det trak ud, som det gjorde.

– Det havde været en klarere sag, hvis der var blevet rejst sigtelse, og så var kontrakten formentlig blevet afbrudt, siger Jens Evald.

Mason Greenwood brød torsdag tavsheden, efter anklagerne mod ham blev droppet.

»Jeg er lettet over, at det her er overstået, og jeg vil gerne takke min familie, mine kære og venner for deres støtte,« forklarer han ifølge mediet i en udtalelse.

»For nu har jeg ikke yderligere kommentarer.«

Mason Greenwood er uddannet på Manchester Uniteds eget akademi og fik førsteholdsdebut som 17-årig. Siden er det blevet til 129 kampe og 35 mål foruden en enkelt A-landskamp for England.