Surrealistisk, mærkeligt, besynderligt.

Det er de enslydende prædikater, som eksperterne sætter på weekendens fodbold-comeback oven på to måneders dvale i Europas store ligaer.

»Det var dejligt at se fodbold, men det var lidt mærkeligt at se noget, der mindede om træningskampe. Jeg var overrasket over, at timingen var god, og spillerne så fit ud. Men der var godt nok meget charme, der var væk, ved at se fodbold uden tilskuere.«

Sådan siger tidligere professionel fodboldspiller Ken Ilsø i denne uges Fodbold FM om Bundesliga-runden i weekenden, som blev spillet for tomme tribuner og med corona-protokollen som pejlemærke for spillere, dommere og trænere.

Foto: Martin Meissner
Vis mere

»Tilskuere har den effekt, at man som seer bliver emotionelt revet med. Jeg begyndte at lade blikket vandre, for jeg var ikke engageret i kampen på samme måde som normalt,« uddyber Ilsø.

De særlige omstændigheder omkring de imødesete Bundesliga-kampe skabte en del opsigtsvækkende situationer. For eksempel aparte jubelscener, hvor spillere ikke ville komme for tæt på hinanden, trænere og udskiftere med mundbind og en død fanfri atmosfære på de ekko-rungende tomme tyske stadioner.

Thomas Kristensen, som også deltog i B.T.s ugentlige fodbolddebat-podcast, frygter, at tv-seerne i længden kan køre sur i at se fodboldkampe, hvor intensiteten er forsvundet som følge af corona-fanforbuddet på stadion.

»Det var helt surrealistisk at se de her kampe. Fodbolden var god, men der manglede virkelig tilskuere. Det var helt dødt, og intensiteten manglede. Man kan godt frygte, at seerne flygter fra det her,« siger den tidligere mangeårige FC København-profil.

Foto: JAN WOITAS
Vis mere

Han bakkes op af fodboldkommentator Morten Glinvad:

»Jeg havde glædet mig, men jeg vidste også godt, at jeg ville blive skuffet. Som tv-seer er det bare så integreret, at der er knald på tilskuerpladserne i de store ligaer. Jeg har selv kommenteret kampe uden tilskuere, og det er besynderligt og føles ikke lige så vigtigt. Så må vi se, om folk kan vænne sig til det og i længden kan bevare begejstringen,« siger han.

Hans bud er, at tv-aktørerne i de store ligaer, som står til at genstarte sæsonen, er bevidste om dette og arbejder intenst på at finde løsninger, der kan gøre fodboldoplevelsen spiselig ude i stuerne, mens corona-restriktionerne står på – uden at det bliver for kunstigt.

Hver mandag debatterer aktører fra fodboldverdenen de vigtigste begivenheder og emner fra ind- og udland i Fodbold FM. Vært er Steffen Gronemann. Følg Fodbold FM på Facebook og på Twitter.