Landstræner Niels Frederiksen ville trods to klare nederlag ved U21-EM i Polen ikke have gjort noget markant anderledes, hvis han kunne.

Det var dagen derpå. Med onsdagens nederlag til Tyskland er Danmark ude af U21-EM og skal vel egentlig bare have den sidste kamp overstået, så man kan komme videre.

Status før lørdagens kamp mod Tjekkiet er, at Danmark har nul point og en målscore på 0-5, men det betød ikke, at landstræner Niels Frederiksen - efter en nats søvn ovenpå den tyske afklapsning på 0-3 - havde fortrudt noget.

»Som jeg sidder lige her, er der ikke noget, hvor jeg tænker, at det skulle vi have gjort markant anderledes. Det er for at være helt ærlig, men selvfølgelig vil vi evaluere på det, også når vi kommer hjem, og sige: 'Hvordan kunne vi have grebet det an, kunne vi have gjort nogle ting anderledes, og er der noget, vi kan lære af til den næste slutrunde?'«

Foto: JANEK SKARZYNSKI
Vis mere

»Selvfølgelig vil vi gøre det, men jeg sidder ikke lige her og tænker, at vi skulle have spillet 4-4-2 fra begyndelsen i begge kampe, eller at vi skulle være gået helt op og have satset hele butikken fra begyndelsen, eller at vi skulle have spillet med nogle andre spillere fra start,« siger Niels Frederiksen og tilføjer:

»Jeg synes egentlig, at vi har grebet det an, som jeg syntes, det var fornuftigt at gøre. Jeg synes også, at begge kampe viser, at vi egentlig håndterer det meget godt, så længe vores energi-niveau er på den helt høje klinge. Men jeg må også konstatere, at i det øjeblik, hvor vi falder på energi-niveauet, og de andre skruer fem procent op, så får vi problemer,« forklarer U21-landstræneren og kommer ind på et punkt i spillet, som ikke, mener han, er gået som ønsket.

»Jeg synes, vi har haft problemer i vores pres-spil. Det er der ingen tvivl om. Vi prøvede mod Tyskland at se, om der var momenter, hvor vi kunne gå lidt højere op og presse dem, og det gjorde vi også, men jeg synes ikke, at det sad helt i skabet. Jeg kunne godt have tænkt mig, at det varierende pres-spil havde fungeret bedre.«

Foto: JANEK SKARZYNSKI
Vis mere

Med lørdagens sidste kamp i Polen er det også tid til at sige farvel til en række spillere, som Danmark har haft store forventninger til. Årgang 1994 og 1995. Og særligt den første har været meget hypet.

Det begyndte i 2011, da det daværende U17-landshold under Thomas Frank imponerede stort ved EM og kom i semifinalen med sejre over stærke nationer som Frankrig, England og Serbien. Ud af de 18 spillere, der var med ved den slutrunde, har fem haft berøring med A-landsholdet, og seks af dem er til stede ved dette U21-EM.

 
Det endte ikke ligefrem lykkeligt, da Danmark blev sendt ud af U21 EM med et nederlag på 3-0 til Tyskland.
Vis mere

Da Danmarks skæbne er afgjort, står Niels Frederiksen, der har kontrakt som U21-landstræner til og med EM om to år, over for det dilemma, om hvorvidt han skal give de 'ældre' spillere en afskedskamp lørdag, eller om han skal give de nye drenge, han skal bygge fremtidens hold op omkring, værdifuld slutrundeerfaring. Niels Frederiksen tænker dog ikke overvejende i de baner, slår han fast.

»Det (fremtidens hold, red.) er et argument, men det er ikke det væsentligste argument for mig. Jeg tænker på at stille det stærkest mulige hold, fordi vi skal slutte godt af og give et godt aftryk. Og vi skal ind at vise, at vi kan score mål. Nu er Tjekkiet nummer otte på ranglisten og er et rigtigt, rigtigt godt hold, og de har lige smadret Italien (3-1, red.), så det bliver en hård opgave, men det er en opgave, vi tager på os, og som vi skal have løst,« siger han og fortsætter:

»Der her er ikke et socialt projekt overhovedet. Når man møder folk for første gang, varer det første indtryk ved, og når man forlader noget, er det det sidste aftryk, der står tilbage, og hvis jeg skal bruge den talemåde til noget, er det, at vi skal sætte et godt sidste aftryk. Vi skal slutte godt af, og det vil vi gøre alt, hvad vi kan, for. Det betyder også, at jeg vil stille med det hold, som jeg synes er det stærkeste, for vi tager den kamp meget seriøst.«

Foto: Anders Kjærbye
Vis mere

Det kunne dermed åbne for, at U21-landsholdets to mest erfarne spillere Lasse Vigen (88 U-landskampe) og Frederik Holst (72 U-landskampe) får en sidste U-landskamp i nationaldragten i morgen.

»Vi har snakket lidt om, at det bliver lidt specielt med den sidste kamp efter så mange år sammen. Mange af os har siden U16 haft to slutrunder i Serbien og Mexico, så det bliver lidt specielt, at der måske går noget tid, før vi spiller sammen igen og ser hinanden,« siger Frederik Holst og supplerer:

»Jeg har s'gu ikke noget imod at spille den sidste kamp. Først og fremmest skal vi have mål ind på den måltavle og nogle point, så om det er nogle, der har været med hele vejen igennem, eller om det er nogle nye yngre, der spiller, betyder i grunden ikke så meget. Jeg vil bare gerne have en sejr og slutte rigtig godt af her. Det vil s'gu være lidt pinligt at gå herfra med nul mål og ikke rigtigt komme på tabeltavlen,« slutter Frederik Holst.

Foto: Anders Kjærbye
Vis mere

Hans mangeårige holdkammerat på U-landsholdene Lasse Vigen vil, hvis han kommer på banen i morgen, kun være fire kampe fra at slå Jonas Kampers U-landskampsrekord på 93 kampe. Det er en rekord, som Vigen altså ikke når, men U21-anføreren vil trods skuffelsen ved dette EM se tilbage på en U-landsholdskarriere med oprejst pande. Når U21-EM i Polen er kommet i baggrunden.

»Det er store oplevelser og store præstationer, vi har haft sammen, og som jeg tror, at jeg vil kigge tilbage på med stolthed, når jeg kommer væk herfra og skal kigge tilbage. Men lige nu ligger skuffelsen og overskygger de gode oplevelser. Men mit håb er, at når jeg kommer lidt på afstand af denne slutrunde, vil jeg kigge tilbage på nogle rigtigt, rigtigt gode tider med nogle fantastiske mennesker, gode spillere og fantastiske oplevelser,« siger han og runder af:

»Det bliver rigtig træls at skulle gå ud til en kamp og vide, at vi har udspillet vores chance for at gå videre, men på den anden side bliver det også en kamp ligesom alle de andre, forstået på den måde, at jeg ikke vil forsøge at ændre på noget i forhold til mit eget spil. Jeg håber ikke, at der er andre, der ikke har det sådan. Vi skal respektere spillet og turneringen ved at gå ud og gøre det svært for Tjekkiet. Og for vores egen skyld handler det om at slutte godt af.«