DBU og Spillerforeningen er endnu engang endt i en kamp om forholdene for et af de danske fodboldlandshold.

Efter sidste års konflikt angående Kvindelandsholdet er det nu Herrelandsholdet, det drejer sig om. Søndag klokken 18 skal spillerne på Herrelandsholdet have besluttet, om de ønsker at stille op til de venskabskampen i Slovakiet onsdag og den følgende søndags Nations League-kamp mod Wales i Aarhus.

Vi giver dig overblikket over den igangværende konflikt mellem Spillerforeningen og DBU.

Parterne har forhandlet om en ny landsholdsaftale siden nytår. Ifølge Spillerforeningen havde DBU sat sin egen deadline for, hvornår aftalen skulle være på plads. Da der ikke var en aftale på plads fredag klokken 23.59, blev forhandlingerne indstillet.

- DBU har siden da ikke ønsket at genoptage forhandlingerne, da de ikke vil forhandle med 'en pistol for panden', som direktør Claus Bretton-Meyer betegner det i et interview med TV2.

- Spillerforeningen ønsker at genoptage forhandlingerne, da de ikke vil stille op i landsholdslejren uden en ny aftale.

- DBU har tilbudt Spillerforeningen og Herrelandsholdet den tidligere landsholdsaftale for de kommende to kampe. Det inkluderer et honorar på 6.300 kroner for udtagelse til kampen mod Slovakiet og et honorar på op mod 20.000 kroner for udtagelse til kampen mod Wales. Derudover følger en bonus på 12.000 kroner for en sejr i en af kampene. Spillerne forsikres for 1.450 kroner om dagen, modtager forbedrede flyforhold og har egen kok med til kampene. DBU skulle være klar til at forbedre disse forhold yderligere.

- Det store stridsspørgsmål handler om de kommercielle aftaler. DBU vil gerne have mere lempelige regler omkring brugen af spillerne i kommerciel sammenhæng, blandt andet i forhold til at stille op i kampagner for landsholdets sponsorer. Ifølge DBU vil det gavne alle parter økonomisk, inklusiv spillerne selv, hvis DBU kan bruge spillerne i højere grad.

- Det ønsker spillerne ikke på grund af deres personlige sponsoraftaler eller aftaler i spillernes respektive klubber, siger DBU. Det handler ikke om at boykotte alt samarbejde med landsholdets sponsorer, men at holde spillernes involvering i kampagner og lignende på det hidtidige niveau.

- I den aftale, parterne har forhandlet om, indgår der også tilbud om en forbedret behandlingsstab samt etablering af træningsbaner med hybridgræs.

- DBUs bestyrelse har bedt unionen om at sikre, at kampene mod Slovakiet og Wales bliver spillet uanset hvad. Skulle Spillerforeningen og spillerne nægte at møde op i landsholdslejren mandag, vil det betyde, at DBU er tvunget til at finde andre spillere - formentligt i Superligaen og 1. division – så kampene kan blive afviklet.

- Kampen mod Slovakiet kan aflyses uden konsekvenser. Kampen mod Wales kan ikke. Kan DBU ikke få et hold til at stille op mod Wales, vil Danmark idømmes en straf af UEFA, der formentligt vil resultere i en stor bøde samt udelukkelse fra UEFAs turneringer. Det sker som følge af den betingede straf, DBU modtog ovenpå Kvindelandsholdets aflyste VM-kvalifikationskamp mod Sverige sidste år.

Foruden det kommercielle punkt, der lader til at være det store problem i forhandlingerne, kan der naturligvis være andre elementer, som parterne er uenige om.

Kilder: Ritzau, Ekstra Bladet, TV2, DBU, Spillerforeningen