Arbejdsmarkedsforsker ser delaftale mellem DBU og spillerne som en timeout i konflikt præget af dyb mistillid.

Det er Spillerforeningen, som har gjort de største indrømmelser ved at indgå en delaftale med Dansk Boldspil-Union (DBU) - en aftale der sikrer, at Danmarks bedste kvindelige fodboldspillere tirsdag spiller VM-kvalifikationskamp i Ungarn.

Det mener Flemming Ibsen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet. Han vurderer, at Spillerforeningen er blevet sat på plads af fagforbundet LO, som også medvirkede i forhandlingerne på spillernes side.

»Tidligere i forhandlingerne spændte Spillerforeningen ben for, at LO skulle være inde over forhandlingerne, fordi Spillerforeningen frygtede, at LO ville acceptere DBU's krav om en delaftale. Jeg tror, at LO har banket Spillerforeningen på plads.«

»Man har valgt DBU's model, selv om man hele tiden har afslået at ville lave en delaftale fra Spillerforeningens side. Så DBU har trukket det længste strå i første omgang,« siger Flemming Ibsen.

Han mener, at kvinderne havde mere at miste end DBU og derfor måtte give efter.

»De er stået sammen om at undgå en akut katastrofe. Spillerne havde mest at miste ved ikke at stille op i Ungarn, for de ville jo miste en VM-slutrunde og muligvis OL. Med en så dygtig generation af spillere har de givet vis haft mest at tabe ved ikke at spille. Det tror jeg også, at spillerne har forklaret deres egen forening,« siger Flemming Ibsen.

Parterne har forhandlet i månedsvis, men i de seneste uger er konflikten optrappet.

Mandag i sidste uge mødte spillerne ikke op til den planlagte landsholdssamling, og dagen efter aflyste DBU så den udsolgte EM-revanche mod Holland. Den kamp skulle være spillet i fredags.

Økonomisk er parterne angiveligt tæt på at nå hinanden. Den store knast er, om DBU er spillernes arbejdsgiver og derfor skal leve op til en række bestemte vilkår, som parternes slås om.

Det mener Spillerforeningen, at DBU er, mens DBU peger på, at klubberne er spillernes eneste arbejdsgiver i fodboldsammenhæng. Det spørgsmål er ikke afgjort med en delaftale.

Senest mandag klokken 12 skulle DBU indskrive truppen med spillere til tirsdagens VM-kvalifikationskamp. Til sidst kunne kun en midlertidig delaftale sørge for, at den kamp blev med Danmarks bedste spillere.

Ser du en delaftale som et udtryk for, at parterne er nået tættere på hinanden, men bare ikke har haft tid nok til at nå frem til en permanent aftale?

»Nej. Det er et udtryk for dyb mistillid mellem parterne, som ikke rigtig kan nå frem til noget. Så man har taget en timeout,« siger Flemming Ibsen.

»Problemerne står, hvor de stod tidligere, nu har man bare skubbet dem foran sig, fordi man bare skulle undgå katastrofen med missede slutrunder, hvis kvinderne ikke stillede op i Ungarn,« uddyber han.

/ritzau/