Lyt til artiklen

Den 21. juni er det præcis 20 år siden, at Kieron Dyer blev skiftet ind for England i kvartfinalen ved VM mod Brasilien.

I dag er livet noget helt andet for den pensionerede fodboldspiller, der både nåede forbi klubber som Newcastle og West Ham i sin aktive karriere.

Han er nemlig blevet ramt af den sjældne leversygdom PSC – nærmere betegnet primær skleroserende kolangitis – og står på venteliste til en ny lever, der skal redde hans liv. Det fortæller han til Daily Mail.

»Hvis jeg ikke får transplantationen, vil min lever samle sig. Der ville ikke være noget, de (lægerne, red.) ville kunne gøre for mig,« fortæller 43-årige Kieron Dyer.

Kieron Dyer til træning med de engelske legender David Beckham og Paul Scholes.
Kieron Dyer til træning med de engelske legender David Beckham og Paul Scholes. Foto: WILLIAM WEST
Vis mere

Den tidligere landsholdsspiller har været på venteliste i seks måneder og må ikke befinde sig mere end to timer væk fra det hospital, der skal overbringe ham nyheden om, at der en dag er en ny lever til ham.

»Jeg er bare taknemmelig for, at de har fundet ud af, hvad der er galt med mig. Jeg er klar over, at jeg er afhængig af, at en andens ulykke giver mig chancen for at leve et langt og lykkeligt liv. Mit største håb er, at hvem end jeg får leveren af, så gør jeg den person stolt,« fortæller Dyer.

Trods en lang fodboldkarriere både på klub- og landsholdsplan ved Dyer, at han nu står over for sit livs største kamp.

Men det tager han med oprejst pande.

Foto: Peter Cziborra
Vis mere

»Rekorden for at blive udskrevet fra hospitalet efter sådan en type operation er ni dage, og det vil jeg slå. Jeg er ikke skræmt over det. Jeg har fået den mentale styrke til at tro på, at jeg vil overkomme det.«

Dyer er medicineret, men kan ikke blive fri for sygdommen før en eventuel levertransplantation.

»Indtil der bliver lavet mere forskning, er en transplantation det eneste, de kan gøre. Men de symptomer, jeg havde, er blevet lindret af medicin, og jeg kan lave ting med mine børn. Jeg kan stadig dyrke sport, men det tager lang tid at komme mig. Nogle gange om eftermiddagen sætter jeg mig foran fjernsynet og vågner seks timer senere.«

Den pensionerede fodboldspiller blev diagnosticeret med en leversygdom i 2002, og det var ved et kontroltjek, at lægerne opdagede, at Dyer led af PSC.

Kieron Dyer i kamp om bolden mod danske Thomas Gravesen ved VM i 2002.
Kieron Dyer i kamp om bolden mod danske Thomas Gravesen ved VM i 2002. Foto: PHILIPPE HUGUEN
Vis mere

I første omgang var meldingen, at Dyer kunne leve uden en transplantation, indtil han var i slutningen af 60erne eller starten af 70erne, men sådan skulle det ikke gå.

»Dette er del to af mit liv, og jeg vil godt se, hvad jeg kan opnå. Det svære er, at jeg er afhængig af en andens ulykke for at opnå det, men hvis jeg får en anden mulighed i livet, vil jeg omfavne det,« afslutter Dyer.

Kieron Dyer nåede at spille 33 kampe for det engelske landshold, og han var med ved både VM i 2002 og EM i 2004.