Lyt til artiklen

Efter nogle sæsoner med nedture og dårlig omtale skal Esbjerg fB indlede sin rejse tilbage mod Superligaen.

For tre år siden vandt Esbjerg fB DM-bronzemedaljer.

Lørdag indleder den vestjyske traditionsklub den nye sæson i landets tredjebedste fodboldrække på et stadion uden tribuner i en forstad til Aarhus.

Det er gået hurtigt ned ad bakke, men når EfB-spillerne trisser ind på græstæppet i Brabrand lørdag, så er det med fornyet tro på fodboldlivet.

- Der er selvfølgelig ingen af os, der har haft et mål om at være i den her række. Men man ligger, som man har redt.

- Vi har stor respekt for de udfordringer, der venter, og der er masser af energi, siger 22-årige Nicklas Strunck, der som en af flere redningsmænd gik om bord på den synkende skude, da den var endt i 1. division.

EfB har været i frit fald, siden klubben i 2021 fik ejere med kinesisk og amerikansk pas. Klubben har vadet i lidet flatterende historier om fysisk afstraffelse fra træneren, en arrogant ejergruppe og elendige resultater.

Nu er tavlen vasket ren, forsikrer den nye cheftræner, Lars Vind. I 20 år har han besat forskellige roller i EfB, og nu skal han vække kæmpen til live.

- Der vil altid være et pres. EfB er en stor klub. Jeg synes, det er meget naturligt, at klubben har valgt mig til at stå her nu. Vi skal tilbage til basen, og vi skal bygge et nutidigt EfB op med respekt for traditionerne, siger Vind.

Pilen pegede på ham efter nogle år, hvor ejerne valgte trænere, der mislykkedes. Ejerne har fået kritik for stort set alt og er sågar blevet beskyldt for at blande sig i ind- og udskiftninger.

Lars Vind har sikret sig, at han ikke havner i en situation, hvor andre bestemmer, hvem der spiller mod HIK, B93 og Thisted.

- Vedrørende ejernes indflydelse havde jeg nogle krav, som de slet ikke var afvisende over for. Som ejer har man altid nogle idéer og tanker om, hvordan man vil drive sin klub, hvilket er naturligt med den økonomi, de har investeret i projektet. Men i dagligdagen er det mig, der tager beslutningerne, siger Vind.

Et kuld fra ungdomsrækkerne har over sommeren indtaget førsteholdstruppen, mens klubben har sagt farvel til en hel bunke spillere.

Nicklas Strunck er der stadig, men med erfaring fra Superligaen og udlandet kunne han finde sig en ny arbejdsgiver på en højere hylde, hvis han ville.

- Det ville være let bare at skifte, men det er sjovt at være med til at bygge EfB op igen. Jeg tager den her kamp, fordi jeg synes sindssygt godt om klubben og kender dens historie, siger Strunck.

Da Lars Vind trådte til, overtog han en uharmonisk trup. Nu er harmonien på vej tilbage, men træneren har mærket, at ikke alle har været på god fod efter de turbulente år. Det behøver de heller ikke alle at være, men de skal have respekt for hinanden, fastslår han.

- Hvis man går på arbejde, og hver dag oplever, at man hellere vil være hjemme, så kan man ikke yde sit ypperste. Man skal være velfungerende i en sund konkurrence, men konkurrencen må ikke forfalde til ondskab, siger han.

Han foretrækker at se fremad, og han ved, at EfB ikke nødvendigvis kommer til at vade igennem 2. division.

- Vi tager opgaven hammer seriøst. Det bliver udfordrende og til tider svært, men naturligvis tror jeg på det her projekt, men det kræver flid, siger Vind.

Vestjyderne indledte sæsonen med et pokalexit i tirsdags. Her vandt ligakonkurrenten Kolding IF med 2-0 på eget græs.

/ritzau/