En lukket europæisk liga vil ikke blive anerkendt af de internationale fodboldforbund, som er imod tanken.

Idéen om en ny europæisk fodboldliga bliver skudt ned endnu en gang.

Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) og de seks kontinentale fodboldforbund - heriblandt Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) - afviser tanken og kommer med tiltag imod en lukket europæisk liga.

Flere europæiske storklubber har længe arbejdet med planer om at skabe en europæisk superliga. Selv om flere planer er blevet lækket til pressen, har klubberne bag forarbejdet og forhandlingerne ikke kunnet præsentere konkrete planer for en sådan liga.

Og nu bliver storklubbernes drøm modarbejdet af tiltag fra Fifa og Uefa og de andre store kontinentale forbund.

Forbundene meddeler, at en klub eller spiller, som har deltaget i en sådan lukket liga, ikke vil få lov til at deltage i en turnering, der er arrangeret af Fifa eller andre turneringer under et af forbundene.

Det vil eksempelvis betyde, at spilleren ikke kan være med ved VM eller EM, hvis spilleren også har deltaget i en lukket liga.

Tidligere har Fifa og Uefa også skudt tanken om en udbryderliga ned, og nu gør de store forbund det en gang mere - denne gang lidt kraftigere.

Fifa mener, at klub-VM skal være den eneste klubturnering, der går på tværs af kontinenterne.

Klub-VM har fået et nyt format, der er lavet for at udvikle turneringen og gøre den mere attraktiv. Den skal fremover afvikles hvert fjerde år med et gruppespil og en knockoutfase.

Formanden i Dansk Boldspil-Union (DBU), Jesper Møller, der også er medlem af Uefas magtfulde eksekutiv komité, håber, at torsdagens udmelding endegyldigt vil få storklubberne til at droppe planerne om en international udbryderliga.

Det siger formanden i et indlæg på DBU's hjemmeside.

- Det er godt med klar tale. Vi har i årevis haft spekulationer om lukkede superligaer for de største klubber i Europa og verden. Nu er den store hammer fundet frem, så det for alvor bliver slået fast, at de internationale fodboldforbund ikke vil godkende lukkede superligaer.

- Det er også afgørende for den europæiske sportsmodel, hvor alle har mulighed for at være med i et pyramidesystem, som er baseret på fællesskab, solidaritet og sportslige principper med op- og nedrykning, og hvor vi deler indtægterne i fællesskab fra top til bund, på tværs af alle lande, alle klubber og hele fodboldfamilien, siger DBU-formanden.

/ritzau/