Lørdag var en kæmpe festdag i Københavns gader, hvor den årlige Copenhagen Pride-festival spredte budskabet om kærlighed og tolerance. Men da en forsøgte at bringe det budskab med ind til FC Københavns hjemmekamp mod AaB, var svaret nej tak.

En mand fik derfor frataget en mængde regnbueflag, som han havde med ind i Parken.

Episoden har siden vakt røre særligt på Twitter, hvor flere har mere end almindeligt svært ved at se, hvorfor flagene skulle konfiskeres. BT har kontaktet FCK for få svar på, hvorfor man ikke må have regnbueflag med i Parken.

Klubbens pressechef, Jes Mortensen, forklarer, at vil man som tilskuer i Parken have flag med ind, der på nogen måde af nogen som helst måde kan tolkes politisk, skal det godkendes på forhånd. Det var flagene ifølge pressechefen ikke til kampen lørdag aften, og derfor skred vagterne ind.

»Det er principielt i forhold til vores sikkerhed, at vi ikke tillader nogen form for politiske budskaber, hvis de ikke er forhåndsgodkendt. Der er blevet sammenlignet med racisme-kampagner, men hver gang der har været dét, har vi været inddraget og involveret i det. Det var vi ikke her, og derfor er der et princip om, at man fjerner den slags flag.«

Så det er et sikkerhedsspørgsmål?

»I bund og grund er det sådan, at er der nogen former for politiske budskaber, så kan det jo i yderste konsekvens være et sikkerhedsmæssigt spørgsmål. Det kan jo være alle mulige budskaber, folk kommer med, og det kan give problemer på tribunerne. Og ét er stensikkert: Det eneste vi har for øje, når arrangerer en fodboldkamp, er, at det foregår stille og roligt og sikkert. Det er vores primære funktion og det, vagterne er instrueret i at gøre. Og det er dét, de har udfyldt hér.«

»I den konkrete situation handlede det om én mand, der havde haft flag med ind og forsøgte at hænge dem op rundt omkring. Jeg har jeg fået at vide fra vores sikkerhedschef, at der stod 'Homoware' på flagene. I princippet er det ligegyldigt, hvad der stod på dem - om det så er budskaber, reklamer eller noget andet. Det levede ikke op til vores regler, og derfor blev de taget ned.«

Havde I på forhånd gjort jer nogen tanker om, at der kunne komme tilskuere, der bare Pride-budskaber?

»Det ved jeg ikke. Jeg har ikke været informeret omkring, hvad de har drøftet på deres sikkerhedsmøder op til kamp, så det kan jeg ikke svare på.«

Men i og med at I spiller en kamp i København på netop dén dag, er det så ikke lidt af et selvmål, hvis man ikke har gjort sig nogen tanker om det?

»Princippet er jo det samme, uanset hvilket arrangement måtte være i byen. Havde det været et hvilket som helst andet arrangementet, ville princippet også have gjaldt. Der er ikke nogen forskel på, om initiativet er sympatisk eller ej; det handler om, om det er er et politisk budskab eller ej.«

Hvis man som privatperson gerne vil have et regnbueflag med ind til en af jeres andre kampe, hvad skal man så gøre?

»Man kan altid henvende sig til vores kundeservice og så få at vide, hvordan man gør det. Med hensyn til vores aktive fans, hvis de vil lave tifo’er, så taler vi om det på forhånd og snakker om, hvad der står. Kan det være et politisk tema? Er det det, så siger vi nej tak.«

Vil I være åbne over for et samarbejde med Copenhagen Pride?

»Ja, det kunne da sagtens tænkes. Vi er helt enige i, at det er en god begivenhed og et positivt budskab og i øvrigt noget, som er meget københavnsk. Før vores kamp mod Steaua i 2012 havde deres præsident sagt, at han ikke ville høre musik af homoseksuelle kunstnere, og at de ikke måtte spille koncerter på hans stadion. Så til den kamp spillede vi hele aftenen udelukkende musik af homoseksuelle kunstnere - af samme grund. Dér var vi selv med i det, og det var koordineret og noget, vi havde kontrol over. I princippet er der ikke nogen budskaber, der har mere ret end andre, så vi skelner ikke imellem, om det er positive, sympatiske budskaber eller ej. Vi vil bare ikke have politiske budskaber, og derfor bliver det nej tak, med mindre det er aftalt på forhånd. Det fik de også at vide, og tonen var god mellem dem og vagterne.«