»Det er gået hurtigt. Det er kun 18-19 dage siden, vi spillede kamp, og nu bliver man endnu mere skræmt over, at vi spillede den kamp.«

Ståle Solbakken sidder stadig og grubler lidt over, hvad han og hans FC København-spillere var ude for 12. marts - altså for små tre uger siden. Her var 12.000 tyrkiske fans, gratister og klubbosser presset sammen til Europa League-fodbold i Istanbul mellem Basaksehir og FC København.

En kamp, som blev spillet for åbne døre, mens Danmark var i gang med en nedlukning af samfundet, og mens lande Europa over blev ramt tungt af corona-virussens dødelige konsekvenser.

»På det tidspunkt vidste vi ikke i nærheden af det, som vi ved nu. Det viser bare, hvor lidt overblik UEFA og det tyrkiske samfund havde over det hele. Det var virkelig slemt og uoverskueligt,« siger Ståle Solbakken og kommer med en af sine karakteristiske, sarkastiske stikpiller.

Foto: STRINGER
Vis mere

»Vi må håbe, at Tyrkiet havde ret i, at der kun var én som var smittet i landet på det tidspunkt.«

For det var det, der var det officielle tyrkiske tal den torsdag, da FC København trådte ud på græsset i Europa Leagues ottendedelsfinaler. De havde slet ikke lyst til at træde derud - faktisk ville de danske mestre bare hjem.

»Jeg gjorde virkelig alt for, at den kamp ikke skulle spilles. Vi var ude i alle instanser, og vi fortalte til alle mulige forskellige myndigheder, at ‘det her er galskab’. Det her kan man ikke tvinges os ud i. Og så blev det helt vildt skræmmende efterfølgende. Vi fornemmede i det sidste døgn, at det accelererede,« siger Solbakken.

Timerne før kampen i Istanbul var mere fyldt med snak om corona og familierne derhjemme end om fodboldkampen, når FCK-spillerne satte sig klar til sidste måltid inden kamp. Og imens blev der altså arbejdet i kulisserne på at få afblæst kampen. Blandt andet som følge af et specifikt dokument.

Foto: STRINGER
Vis mere

»Vi havde papirer fra højt hold i Danmark, som anbefalede, at vi tog hjem.«

FC København blev og spillede kampen. Der blev ellers arbejdet på en aflysning langt hen på torsdagen, hvor startfløjtet lød kl. 20.55 lokal tid.

»Problemet var, at klokken efterhånden var mange, fordi det accelererede ud på formiddagen. Så blev det tidlig eftermiddag, og der begyndte det at blive ekstra uroligt. Der fik vi bekræftet, at dette ikke er godt. Men samtidig skulle vi der tage en afgørelse, hvor du måske kigger ind i at få en straf for, at du ikke møder op til kamp.«

»Jeg tror ikke, at vi havde fået en straf, men det vidste vi ikke på det tidspunkt. Og så kunne det have gået ud over masser af arbejdspladser. Det var et dilemma hele vejen. Jeg synes, at drengene og støtteapparatet var utrolig gode til både at have den humane tone og samtidig turde snakke om det. Vi spurgte spillerne, om vi skulle gøre det og det og det. Samtidig arbejdede vi på højtryk på andre parametre med myndigheder og med UEFA for at se, hvor meget vi kunne gøre for at undgå at spille,« siger Solbakken.

Det lykkedes ikke. FC København spillede og tabte 1-0. Og efterfølgende stormede truppen ud af stadion og væk fra Tyrkiet.

De ville bare hjem. Men Ståle Solbakken nåede lige at lange ud efter UEFA og voldsomme vendinger, inden han satte sig på flyet dengang.

Du var ret kras i kritikken af UEFA bagefter. Har du hørt noget fra dem siden?

»Nej. Jeg lover dig, at hvis jeg hører så meget som et pip om det, så skal jeg trække dem… så har jeg ikke sagt mit sidste ord om det - for at sige det sådan.«