Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Det politiske forhold i Mathias Zanka Jørgensens klub Fenerbahce er nu rykket helt ind i bestyrelsen.

I weekenden blev Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, på en generalforsamling tildelt en plads i det vigtige organ i Fenerbahce, og efterfølgende var der disse ord at hente fra klubpræsident Ali Kocs:

»Alle ved, hvor meget De (præsident Erdogan, red.) elsker fodbold. Alle ved også godt, hvor meget De har hjulpet hele Tyrkiet og den tyrkiske liga. Alle ved også, hvor god en Fenerbahce-mand, De er.«

Valget af Erdogan til bestyrelsen kommer efter samme weekend, hvor den danske landsholdsspiller Mathias Zanka Jørgensen har været i vælten i den danske presse, fordi han sammen med de andre spillere iførte sig en trøje med en hyldest til soldaterne i krig.

Den herboende tyrkiske journalist Irfan Kurtulmus slår fast, at spillerne ikke nødvendigvis deler Erdogans holdning om det rigtige i Tyrkiets invasion af Syrien.

»Vi ved ikke, om Zanka blot har fået en trøje stukket i hånden, kort før de gik på banen. De fleste tyrkere fortolker det sådan, at det her var en støtte til soldaterne, ikke en støtte til Erdogan. Det er ikke alle, der synes, at det er det rigtige, at Tyrkiet er gået i krig,« siger han og tilføjer:

»Det er udelukkende en støtte til familierne og soldaterne. Der er en del i Tyrkiet, som ikke støtter den militære operation, men det er en tradition i Tyrkiet, at når man bliver udsendt som soldat, så har folk meget medfølelse. Det er ikke de unge mennesker, der bestemmer, om de skal i krig, det er generalerne.«

»Og selvfølgelig kan der sagtens være nogle spillere, der støtter Erdogan, men det er ikke ensbetydende med, at alle gør det,« siger Irfan Kurtulmus.

Mathias Zanka Jørgensens klub Fenerbahce har trukket danskeren ind i sagen om Tyrkiets invasion af det nordlige Syrien ved at benytte ham og andre spillere til at bære en t-shirt med et politisk budskab.
Mathias Zanka Jørgensens klub Fenerbahce har trukket danskeren ind i sagen om Tyrkiets invasion af det nordlige Syrien ved at benytte ham og andre spillere til at bære en t-shirt med et politisk budskab. Foto: Mads Claus Rasmussen
Vis mere

Nok har Erdogan med sin plads i bestyrelsen blandet sport og politik sammen, men han understreger, at Fenerbahce ikke får fordel af det:

»Jeg har under min tid som præsident altid forsøgt at handle fair mellem alle de tyrkiske klubber. Sådan har det altid været, og sådan kommer det altid til at være. Men personligt vil Fenerbahce altid have en speciel plads i mit hjerte.«

DBU brød mandag lidt af tavsheden i sagen:

»Jeg kender Mathias Zankas værdier udmærket, og jeg oplever ikke, at det er en sag, der handler om ham, det handler om Fenerbahce,« siger kommunikationschef Jakob Høyer til Politiken.