Danmark skal overvinde Rumænien, Polen, Montenegro, Armenien og Kaskahstan for at komme til VM-slutrunden i fodbold i 2018 i Rusland. Her er en gennemgang af de danske modstandere:

Danmark mod Rumænein
Danmark mod Rumænein Foto: Henning Bagger
Vis mere

Rumænien: Danmark tabte sidste efterår en venskabskamp på udebane til Rumænien med 0-2, men de var alligevel nok det svageste af de ni hold i første lag, som Danmark kunne trække. De topper deres EM-kvalifikationspulje, men den er også meget svag med Noridirland, Ungarn, Finland, Færøerne og Grækenland som modstandere. Deciderede stjernespillere har Rumænien ikke p.t. Den mest kendte spiller er nok midtbanemanden Gabriel Torje, som spiller i den italienske Serie A for Udinese.

Danmark har kun en gang mødt Rumænien i VM-kvalifikationen. Det var til VM i 1990, hvor Danmark vandt 3-0 hjemme, men tabte 1-3 i den altafgørende kamp i Bukarest og dermed gik glip af VM i Italien. Til gengæld har rumænerne flere gange været på programmet i EM-kvalifikationen. Sidste gang var frem mod EM i 2004, hvor Danmark vandt 5-2 i Rumænien i en kamp med flere absurde mål - bl.a. scorede Thomas Gravesen fra 50 meters afstand, og rumænernes Cosmin Contra lavede selvmål. Hjemme blev det 2-2, og dermed kom Rumænien ikke til EM-slutrunden i Portugal. Det gjorde Danmark til gengæld efter 1-1 i Bosnien/Hercegovina.

Danmark mod Polen
Danmark mod Polen Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere

Polen: De har til gengæld en verdensstjerne i skikkelse af angriberen Robert Lewandowski fra Bayern München, og der er også kvalitet i de to Borussia Dortmund-spillere Jakub Blaszczykowski og Lukasz Pisczcek. Polen fører deres EM-kvalifikationspulje med 14 point for seks kampe, efter at de bl.a. har vundet 2-0 på hjemmebane over de regerende verdensmestre fra Tyskland. Polen er med andre ord på vej frem efter EM i 2012 på hjemmebane, hvor de noget skuffende blev slået ud allerede i puljespillet.

Danmark mødte sidste gang Polen for to år siden, hvor polakkerne vandt 3-2. I en betydende kamp har Danmark ikke mødt Polen siden kvalifikationen til VM i 1978, hvor Polen vandt begge opgør og kom til VM i Argentina, hvor holdet nåede til mellemrunden.

Danmark mod Montenegro
Danmark mod Montenegro Foto: Henning Bagger
Vis mere

Montenegro: Danmark har netop spillet venskabskamp mod Montenegro i en kamp, som de rød-hvide vandt 2-1. Montenegro virker ikke helt lige så stærke som for nogle år siden, hvor de nær var kommet til EM i 2012, men måtte se sig slået af Tjekkiet i play-off.  I den nuværende EM-kvalifikation har holdet problemer.De ligger på fjerdepladsen i deres pulje, og de har kun vundet en kamp - hjemme mod Moldova. Angriberen Stevan Jovetic fra Manchester City er montenegrinernes bedst kendte spiller.

Montenegro kom først med i den internationale fodbold-familie efter skilsmissen fra Serbien i 2006, og kampen for nylig i Viborg var første gang, Montenegro stod på programmet for Danmark. Det bliver med andre ord første gang, de to hold mødes i en betydende kamp.

Danmark mod Armenien
Danmark mod Armenien Foto: Keld Navntoft
Vis mere

Armenien: For tredje kvalifikationsturnering i træk skal Danmark møde Armenien, som har en mulig kommende verdensstjerne i skikkelse af midtbanespilleren Henrikh Mkhitaryan fra Borussia Dortmund. Armenerne har dog ikke klaret sig særligt godt i kvalifikationen, hvor det er blevet til en uafgjort og fire nederlag i fem kampe.

Danmark har generelt haft godt fat i Armenien i de betydende kampe, men der var dog en fæl svipser i kvalifikationen til VM i 2014, hvor Armenien vandt 4-0 i Parken over et bovlamt dansk landshold. De to efterfølgende kampe har Danmark dog vundet knebent med henholdsvis 1-0 og 2-1.

Danmark mod Kasakhstan
Danmark mod Kasakhstan Foto: Lars Møller (arkivfoto)
Vis mere

Kasakhstan: Så skal landsholdet minsandten også en tur til det centrale Asien for at komme til VM. Kasakhstan har ingen kendte spillere, men alene turen dertil og de primitive forhold kan vise sig at blive et problem, hvis spillet ikke lige kører i udekampen mod dem. De ligger sidst i deres kvalifikationspulje til EM, hvor det er blevet til en enkelt uafgjort og fem nederlag.

Danmark har en gang tidligere mødt Kasakhstan i VM-kvalifikationen. Det var i den, der gjaldt kvalifikation til VM i 2006, hvor det på hjemmebane blev til en sejr på 3-0. Ude vandt Danmark 2-1 i det, der viste sig at blive en ligegyldig kamp. Danmark måtte nøjes med tredjepladsen i puljen efter Ukraine, som kvalificerede sig direkte, og Tyrkiet, som tabte efter play-off kampe mod Schweiz.

Nummer et i kvalifikationspuljen kvalificerer sig direkte til VM. Nummer to skal i kvalifikation mod en anden toer, medmindre holdet er den ringeste toer (målt på resultaterne mod de øvrige modstandere undtagen nummer seks). Det var på denne måde, Danmark blev elimineret til VM i 2014.