Hvorfor var Michael Laudrup, en af datidens største navne i professionel fodbold, i 1997 registreret som spiller i den bosniske klub NK Celik i 48 timer, lige inden han kom til Ajax? 

Hvorfor lige en bosnisk klub? Og i hvilke lommer havnede de 1,95 mio. dollar, Ajax betalte for Laudrup? Hvilken rolle spiller Laudrups agent i sagen, og hvorfor kræver Ajax nu pengene tilbage af Laudrup?

Det er spørgsmål, der er forblevet ubesvarede siden 2004, hvor sagen blev afsløret. Nu kan BT afsløre, hvad der lå til grund for Michael Laudrups mystiske og meget kortvarige skifte til den bosniske klub Celik på vej fra Vissel Kobe til Ajax Amsterdam. 

Årsagen var, at de hollandske skatteregler tillader, at penge overført mellem to klubber i forbindelse med en klubhandel er skattefrie. Er der derimod tale om et sign-on fee, der er et gyldent velkommen til-håndtryk direkte mellem en klub og en spiller, skal både klub og spiller betale skat.

Da Ajax betalte Celik, der på det tidspunkt ejede Laudrups spillercertifikat - og ikke Laudrup selv - undgik både Amsterdam-klubben og Michael Laudrup at smide penge efter den hollandske skattefar.

Men de 1,95 mio. dollars - knap 13 mio. kr. dengang i 1997 - rørte knap klubkassen i NK Celik, inden de - ifølge de bosniske anklagemyndigheder - blev sat ind på en unavngiven agents konto i Monte Carlo.

Her fungerede de ifølge de hollandske skattemyndigheder nu som et skattefrit sign-on fee til Michael Laudrup. Men da pengene endte i Laudrup-lejren og ikke i Celik, skulle de retteligt have været forbi skattemyndighederne.

Derfor blev Ajax i 2009 dømt til at betale skat tilbage. Det er de penge, klubben nu kræver af Laudrup. 

BT har været i kontakt med folk i både Danmark og Bosnien: agenter, skatteeksperter, klubdirektører og journalister. Og det er på baggrund af deres oplysninger, sporten.dk nu kan sammenstykke den spektakulære sag.

Hele sagen tog sin begyndelse, da Michael Laudrups agent og rådgiver, Bayram Tutumlu, i foråret 1997 henvendte sig til den bosniske agent Bekim Pasalic. 

- Jeg skulle føre Tutumlu og Celik sammen. Tutumlu kom sammen med nogle tyrkiske klub-repræsentanter. Jeg mener, de var fra Galatasaray, og deres primære formål var, at de ville købe NK Celik, siger Pasalic til BT og fortsætter:

- Tutumlu ville også medbringe Michael Laudrup, der skulle spille i klubben i et år. Det var planen, og det var Tutumlu, der stod for det, siger Pasalic, som var et af vidnerne, da den bosniske anklager undersøgte sagen i 2004.

Pasanic vil ikke fortælle detaljer om Laudrups kortvarige registrering i Celik og heller ikke om pengene. Men faktum er, at Laudrups daværende klub, Vissel Kobe, slap Laudrup, fordi Morten Olsen, som var træner i Ajax, ville have Laudrup.

LÆS HELE HISTORIEN I BT ONSDAG