Lyt til artiklen

35 mio. danske kroner. Det er ikke hver dag, at en villa i den prisklasse bliver sat til salg i Danmark, så det skabte stor opmærksomhed, da Ebbe Sands drømmevilla ned til søerne i Silkeborg røg på markedet.

Familien Sand meddelte samtidig, at de flyttede til Dubai. Dem, som kender Ebbe Sand personligt, vil vide, at han har nydt at bo i Danmark, efter han sluttede karrieren med syv år i udlandet i tyske Schalke 04. Familien havde det skønt i Silkeborg med venner og familie, men bag facaden gemte der sig alligevel en hård kamp. En kamp for sønnen Mikkels helbred og trivsel.

For 14-årige Mikkel Sand lider af en sjælden grad af skimmelsvampeallergi, og selv om familien havde bygget et drømmehus uden det mindste spor af skimmelsvamp, gjorde det danske klima nærmest hverdagen uudholdelig for Mikkel.

Så beslutningen om at hive drømmetilværelsen op med alle rødder i Silkeborg og rykke til ukendte forhold i Dubai var svær, men den var nødvendig, fortæller Ebbe Sand i sit første store interview, siden flytningen blev en realitet.

- Det er klart, at inden man træffer sådan en beslutning, så har man prøvet at afsøge alle andre muligheder. Det havde vi også. Jeg vil indrømme, at det ikke var nogen nem beslutning, men den var nødvendig. Nu er det så gjort, og så vælger vi at kigge fremad og se det som et eventyr, fortæller Ebbe Sand en stille stund i London, hvor han netop har været med landsholdet i forbindelse med England-kampen på Wembley.

Den tidligere landsholdstopscorer fungerer i dag som angrebstræner på landsholdet, men hans evner og erfaring fra livet som topprofessionel kunne ingenting hjælpe mod sønnens lidelse.

- Det er en sjælden og ekstrem grad af skimmelsvampeallergi. Det er ikke sådan, at det har været livstruende eller noget i den stil, men Mikkel har været ekstremt påvirket af det. Han havde næsten flere sygedage end skoledage, og han har været ekstremt påvirket af det i skolen og på grund af klimaet i Danmark, fortæller Ebbe Sand om den stærke allergi.

- Det er heller ikke sundt for kroppen at blive påvirket konstant af ting, du er allergisk over for og får medicin for. På den måde har det været godt at komme væk. Det var en svær beslutning, men vi var ikke i tvivl om, at det var det bedste. Børnenes helbred vil altid være det vigtigste, lyder det fra Ebbe Sand.

Og det har i den grad været positivt for familien at opleve en ny hverdag, hvor 14-årige Mikkel har fået det markant bedre i Dubai.

- Dubai er jo et internationalt samfund og med nye skoler og bygninger. Men vi valgte det på grund af klimaet. Der er ingen skimmelspor i luften, og det er et tørt og varmt klima. Mikkel har faktisk ikke haft nogen gener overhovedet, siden vi flyttede, så det er virkelig fantastisk. Forhåbentligt vokser han fra det med tiden, og så kan vi komme retur til Danmark om nogle år. Lige nu tager vi det bare som et familieeventyr, forklarer Ebbe Sand.

Selv om Sand tjente mange millioner i storhedstiden i Schalke og kan score over 20 mio. kr. på et salg af huset i Silkeborg, har Ebbe Sand ingen intentioner om at agere badeturist i Dubai.

Han har efter fodboldkarrieren prøvet at være sportsdirektør i Silkeborg og prøvet flere former for assistenttræner-job. Men nu er drømmen at blive cheftræner i Dubai.

- Nu føler jeg, at jeg virkelig godt kunne tænke mig at prøve mig af som cheftræner. Jeg nåede heldigvis at få P-træner licensen (nødvendig for at træne bl.a. Superliga), inden vi flyttede, så det er på plads. Jeg har været til en del møder med klubber i området, og der er nogle interessante ting på tegnebrættet, så jeg håber, at der kan komme noget konkret ud af det, forklarer Sand, der nåede 66 landskampe og 22 mål.

Derudover bruger Ebbe Sand også en del tid på sit fodboldakademi i Shanghai i Kina, som han har grundlagt sammen med en australsk partner. Akademiet har nu et år på bagen, og Ebbe Sand satser på at bruge mere tid i Kina nu.

- Jeg er jo kommet lidt tættere på nu, hvor vi er flyttet, så der vil nok blive lidt flere ture til akademiet. Men det er godt nok cheftræner-ambitionen, som fylder mest for mig lige nu. Det kan gå stærkt, for de sheiker har ikke den store tålmodighed. Jeg mener, man har haft 120 trænere på fire år fordelt på fjorten klubber, så der har været kort snor, siger Ebbe Sand og griner højt over, hvor løst fyringssedlerne har siddet i Dubai-klubberne.

- Det er en okay liga faktisk. De må være tre udenlandske spillere og en asiat i trupperne. Niveauet på de lokale knægte er meget svingende, men de begynder at satse mere på talentudviklingen. Der er også stor fokus på ligaerne i den region, fordi der er VM i Qatar i 2022. Jeg synes, det kunne være spændende at være en del af noget ambitiøst. Vi kan jo lige så godt tage to fluer med et smæk, når vi nu alligevel er dernede, siger Ebbe Sand.

Og bliver han cheftræner i en Dubai-klub, har han allerede haft fat i flere danske landsholdsspillere, der har passeret de 30 år.

- Der er mange af dem, der selv er kommet til mig og sagt, at jeg bare skal sige til, hvis jeg skal bruge en spiller. De kan jo godt se, at jeg er blevet brunere end alle de andre, så de er lidt misundelige, ha ha.

Landsholdsspiller Lars Jacobsen prikker Ebbe Sand med videre til landsholdets fællesrum. Måske han skulle høre lidt om mulighederne for at blive en sheik i Dubai.