Kina har bygget 10 stinkende dyre stadioner. Otte helt nye og to nyrenoverede.

Men milliardbyggerierne står lige nu tomme, og præsident Xi Jinpings erklærede drømme om et kinesisk fodboldherredømme synes knuste – takket være hans egen politik.

I 2011 løftede han sløret for sine vilde planer om at gøre Kina til en magtfaktor i fodboldverdenen. Første mål var en VM-kvalifikation, dernæst et VM-værtskab og til sidst ...  Verdensmesterskabet.

Men over de seneste år er planerne sat tilbage, og Kinas håndtering af coronakrisen har nu sparket planerne helt til hjørne. Næste år skulle de 10 stadioner have haft 'generalprøve' på et VM, når den asiatiske pendant til EM, Asian Cup, skulle afholdes i Riget i Midten.

Men Kina holder fast i den udskældte nul-corona-politik, og Shanghai er først nu begyndt at vågne efter flere ugers total lockdown. Derfor trak Xi Jinping og co. sig for nylig som værter for generalprøven, og ifølge flere eksperter har netop det sat de kinesiske fodboldambitioner langt tilbage, da det ikke ligger lige for, at alle stadionerne vil komme i brug.

En af eksperterne er Simon Chadwick, direktør i Eurasian Sport Industry ved Emlyon Business School i Frankrig.

»Asian Cup var simpelthen bare opvarmning til et bud på et VM-værtskab. Men nu virker Kinas fodboldambitioner til at være smadret,« siger han til AFP.

Milliardinvesteringerne i otte nye og to renoverede stadioner var ifølge kinesiske embedsmænd en del af Kinas plan om at sparke gang i sin pandemiramte økonomi.

Workers Stadium, Beijing, er under ombygning.
Workers Stadium, Beijing, er under ombygning. Foto: JADE GAO
Vis mere

Og det med store investeringer – ifølge officielle papirer har nedrivningen og genopbygningen af ét stadion, Workers Stadium i Beijing, kostet de kinesiske skatteydere 3,4 milliarder kroner, skriver AFP.

Mens stadionet i Beijing lader til at blive benyttet i fremtiden, så er det spørgsmålet, om der bliver brug for mange af de andre milliardbyggerier.

Nogle byer, som Xiamen, hvor der er bygget et stadion med plads til 60.000, har end ikke et hold i den bedste række – og derfor kan nogle af stadionerne ende som såkaldte hvide elefanter – investeringer, der er dyre at vedligeholde og samtidig skaber meget lille profit. Det siger sportskonsulenten William Bi til AFP.

»De stadioner, der er bygget i mindre byer som Xiamen eller byer, hvor der er andre eksisterende stadioner som i Xi'an. De er mere tilbøjelige til at ende som hvide elefanter,« siger han og peger på, at økonomien i Kina lige nu ikke er til, at der bliver etableret nye kæmpe klubber, der kan fylde de nye stadioner ud.

Foto: Ng Han Guan
Vis mere

Siden coronaens fremkomst i Kina er næsten alle internationale sportsbegivenheder i landet blevet aflyst eller udskudt – blandt andet Asian Games og klub-VM i fodbold, men der var dog plads til at afholde vinter-OL i februar i en coronasikret boble.

De mange aflysninger af sportsbegivenheder kan ifølge William Bi koste tillid fra de store sportsorganisationer.

»Kinas ry som en pålidelig vært er blevet skadet,« siger han.

Og udover tomme stadioner og udfordret økonomi, så har Kina også haft problemer, hvor det hele sker – nemlig på fodboldbanen.

Det kinesiske landshold måtte noget skuffende tage til takke med en femteplads i den sidste kvalifikationspulje til VM, og derfor må de altså prøve igen, når kvalifikationen til VM 2026 i USA, Mexico og Canada begynder.