Berlingskes sportsredaktør, Flemming Fjeldgaard, mener DBU har ansat trænere, der strider mod forbundets filosofier. Men det afviser DBUs elitechef, John Helt

Jess Thorup, Bent ’Turbo’ Christensen, Henrik Clausen og Jan Michaelsen. Fire danske trænere som DBU inden for det seneste år har hyret til at stå i spidsen for danske ungdomslandshold.

De fire har dog mere til fælles end som så. De står alle for en markant anderledes form for fodbold end den, som DBUs elskede ’røde tråd’ forsøger at fremelske.

Det flydende kombinationsspil med vægt på en teknisk betonet fodboldattitude er skiftet ud med en tro på direkte spil og hård fight. Noget, der får Berlingskes sportsredaktør, Flemming Fjeldgaard, til at kalde valget af de fire for forkert:

- Hver for sig er det dygtige trænere. Men ingen af dem harmonerer et sekund med min opfattelse af, hvad ’den røde tråd’ skulle beskytte og opdyrke. Man har ansat de forkerte trænere.

Det synspunkt er en af forfatterne bag ’den røde tråd’ Keld Bordinggaard til dels enig i.

- Det er klart, der er kommet nogle trænere ind med en anden opfattelse. De her trænere kommer ude fra og ind i DBU og skal først lære tankerne omkring ’den røde tråd’. Jeg havde håbet på, at DBU havde udviklet nøglepersoner, der kunne holde fast i strategien. Men man har åbenbart ikke kunnet køre trænere i stilling internt, siger han.

Flemming Fjeldgaard frygter samtidig, at DBU med sine ansættelser er ved at køre ’den røde tråd’ ud på et sidespor:

- Det var et mageløst stykke arbejde, der lå til grund for ’den røde tråd’. Det er ærgerligt, hvis man lader det syne hen - i hvert fald uden at tage debatten om, hvad man så vil.

Hos DBU afviser elitechef John Helt dog kritikken.

- Vi har spurgt os selv, hvem der kunne rykke dansk fodbold, og her har alle fire trænere fra start været interessante. Samtidig skal man huske på, at de altså er uddannede i DBUs trænersystem. Så vi har fået nogle, som, vi ved, er meget talentfulde, siger han og fortsætter:

- Vi har taget trænere fra højeste hylde herhjemme, og de går nu ind og uddanner vores talenter. Vi har fået trænere, der har præsteret og er udviklet på højeste niveau. Det er et kæmpe plus, at vi nu har de kompetencer - og at de overhovedet gad at søge de her stillinger, siger han.

John Helt understreger samtidig, at DBU stadig holder fast i ’den røde tråd’:

- Tidligt i forløbet omkring deres ansættelser har vi fastslået, at vi i DBU har visse filosofier for, hvordan vi vil spille. Enten var de enige i det eller også skiltes vores veje.

- Som forbundstræner har du også større mulighed for at udvikle dig og arbejde med de her ting. Og så betyder det også meget for mange trænere, at de kan have Morten Olsen omkring sig, der herhjemme er den største garant for faglig udvikling. Det er en gave at få.