Kazan er en by i Rusland. For den unge fodboldspiller Oliver Abildgaard er det også hjem.

Den tidligere AaB-midtbanespiller har gjort det, ingen anden har gjort før – han er blevet dansk stjerne i Rusland.

Søndag cementerede han sin status, da han scorede sit første mål for Rubin Kazan – efterfølgende brillerede han med et opsigtsvækkende interview på flydende russisk.

Turen går til Tatarstan, hvor 193 centimeter høje Oliver den Store har hjemmebane i delrepublikkens hovedstad, millionbyen Kazan. Og Oliver Abildgaard har slået sig ned ved Volgaflodens bredder med åbent sind:

Godt to år har 25-årige Oliver Abildgaard boet i Rusland og Kazan.
Godt to år har 25-årige Oliver Abildgaard boet i Rusland og Kazan.
Vis mere

»Både kulturelt og historisk er det en spændende by. Jeg er positivt overrasket over både byen og landet. Der er også nogle forskelligheder i forhold til Danmark, som faktisk kan være befriende. Når jeg siger, jeg er gået herind med åbent sind, er det også, fordi jeg ikke er gået ind med intentionen om 1:1 at leve som i Danmark. For så bliver du skuffet,« siger Abildgaard, der med egne ord får 'en på opleveren':

»Byen er faktisk ret flot, især langs Volgafloden. Nu har der været restriktioner, men ellers opsøger jeg da bylivet med holdkammerater, når vi kan. Her er en masse kultur, og jeg har da både været på kunstmuseum og set et statussymbol som Kazan Kreml,« fortæller Abildgaard om byen med de godt 1,2 millioner indbyggere, som også har en af Europas største moskeer og er ældre end hovedstaden Moskva:

»Jeg trives virkelig herovre.«

»Der' krummer i den knejt,« sidder der mange nordjyske fodboldfans og tænker. I Kazan, over 3.400 kilometer derfra, tænker de tilsvarende: »V etom rebenke yest' kroshki.«

En af Europas største moskeer ligger i Kazan. Privatfoto
En af Europas største moskeer ligger i Kazan. Privatfoto
Vis mere

Om udtrykket kan oversættes ordret til russisk, vides ikke, men sandt er det, at en dansk spiller har gjort noget usædvanligt i Moder Rusland: Han har gjort sig til profil i den stærke russiske liga.

Ovenikøbet taler han det svære russiske sprog.

Bare to år efter sin ankomst på et lejemål fra AaB er 25-årige Oliver Abildgaard fast inventar på midtbanen. Han har løbende været næsten lige så fast inventar på rundens hold. Så sent som i oktober var han på månedens hold.

Han har båret anførerbindet, og i søndags scorede han sit første mål mod Sochi, hvorefter han fik både danskere og russere til at tabe kæben, da han gennemførte det føromtalte interview på russisk.

»Jeg har jo sagt, at jeg kan begå mig – det forpligter,« sagde Oliver Abildgaard selv til B.T., efter han gik viralt med sit interview.

Oliver Abildgaard trives i den russiske storby Kazan, der ligger langs floden Volgas bredder. Privatfoto
Oliver Abildgaard trives i den russiske storby Kazan, der ligger langs floden Volgas bredder. Privatfoto
Vis mere

Faktisk er det anden gang, han går viralt i sin tid i Kazan. Mere om det senere.

For først og fremmest er livet i Rusland karriere, selvom byen ligger smukt. Som Oliver Abildgaard selv siger, er det begrænset, hvor meget han går ud, nu hvor den russiske fimbulvinter sætter ind.

Alligevel skal kærligheden holdes varm.

Hjemme i Aalborg er kæresten Michelle beskæftiget af både studie og job. Oven i coronaens begrænsninger har det betydet afsavn:

Smil på Oliver Abildgaard ved en U21-landsholds EM-slutrunde sammen med en anden tidligere AaBer, Joakim Mæhle.
Smil på Oliver Abildgaard ved en U21-landsholds EM-slutrunde sammen med en anden tidligere AaBer, Joakim Mæhle. Foto: Liselotte Sabroe
Vis mere

»Jeg har da flittigt fået brugt Snapchat og Facetime, men jeg har den holdning, at det ikke er noget, jeg skal brokke mig over. Det er et valg, jeg har taget, og du kan vænne dig til mange ting,« siger Abildgaard, der har haft besøg i Kazan – men foreløbig er den eneste dansker, han deler by med, holdkammeraten Anders Dreyer:

»Det er trods alt ikke kun mig, der bestemmer, om Michelle skal til Rusland. Men du går på kompromis med nogle ting, når du skifter til et land, der ligger der, hvor Rusland gør. Det er klart, at det er noget af det, vi skulle vænne os til. Men så ser vi jo hinanden til jul,« tilføjer Abildgaard, hvis kærlighed altså stadig er dansk, selvom dagligsproget er russisk.

Og så er vi tilbage ved, at det ikke er første gang, Abildgaard går viralt i sin tid i Kazan.

Kort efter ankomsten poppede hans hoved nemlig – bogstavelig talt – op i en video med en noget anderledes (og ikke så coronavenlig) form. En slags bordfodbold for viderekomne – ment som teambuilding og foranlediget af holdets træner, Leonid Slutskij:

»Haha! Det er nok bare Slutskij i en nøddeskal. Han er en sjov fyr. Til dem, der ikke har set hans Instagram, så kan de godt lige tjekke det ud,« siger Abildgaard om sin træner, der er et stort navn i Rusland med mesterskaber i CSKA og en tidligere rolle som russisk landstræner.

Men han har også trænet både Hull og Vitesse i det vestlige Europa, og derfor er kontrasten ikke så stor til Abildgaards tidligere trænere som Morten Wieghorst og Lars Søndergaard:

»I og med han har været i klubber, vi kender bedre til i Europa, så der har ikke været den store forskel. Der er lidt hårdere træninger i preseason. Men det er stadig 11 mand på banen,« fortæller aalborgenseren, som fans efter det populære interview har omdøbt Oliver til Oleg Abildgaard:

»Jeg nyder at spille her og vil stadig gerne være med til at opnå mere kollektiv succes med klubben. Mine præstationer har naturligvis kastet interesse af sig, men det har jeg ikke fokus på. Jeg har en god dialog omkring det, sammen med vores træner, sportschef og præsident. Så må du ringe og høre Oleg, vores sportschef.«

Andre læser også